Marvin, rozumiem, te lekko brązowe kłaczki (post nr 5176) pozyskałeś z rudowłosej dziewki?
Spocznij!
Ryszard, trzeba było jeszcze młodym wskazać skąd, można by takie "kłaczki" pozyskać. Bo obecnie mają do czynienia z golonymi - wyłącznie
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 czerwiec 2019 - 20:53
Marvin, rozumiem, te lekko brązowe kłaczki (post nr 5176) pozyskałeś z rudowłosej dziewki?
Spocznij!
Ryszard, trzeba było jeszcze młodym wskazać skąd, można by takie "kłaczki" pozyskać. Bo obecnie mają do czynienia z golonymi - wyłącznie
Napisano 05 czerwiec 2019 - 22:51
Witam.
Mam ... i co teraz ?
Gdzieś tu kiedyś widziałem coś ze sójki ... pomożecie ?
Pozdrawiam.
Napisano 05 czerwiec 2019 - 23:21
Napisano 05 czerwiec 2019 - 23:58
Napisano 06 czerwiec 2019 - 04:00
Upchnąć to dobre słowo, podziel tego lelenia na pół i zrób z tego 2 muchy. Będą super.
Dzięki za wskazówkę (jakkolwiek sam zastanawiałem się raczej, czy snowshoe w underwingu nie jest zbyt dużo/zbyt puchaty).
Pozwolę sobie jednak skorzystać z niej przy następnych, ta mucha niech już zostanie tak, jak jest
Spocznij!
Wędkarstwo i dziewczyny to dwa osobne światy, i lepiej pilnować tego rozdziału.
W przeciwnym bowiem razie wędkarstwo nie miałoby najmniejszych szans...
A kłaczki to pocięty Hareline Para Post Wing w kolorze Caddis Brown.
Użytkownik Marvin edytował ten post 06 czerwiec 2019 - 04:29
Napisano 06 czerwiec 2019 - 07:08
Witam.
Peresada, Hi tower ... super - dzięki wielkie i info dla wszystkich - jak wpisze się w internecie "blue jay fly tying", to faktycznie dopiero otwiera się worek z muchami i pomysłami na nie.
https://www.google.c...iw=1600&bih=757
Niestety nasza skromna sójeczka wygląda przy sójce amerykańskiej jak wróbelek przy pawiu ...
Grzebnąłem też nieco w invictach - bródki faktycznie sójkowe królują
https://flyflasher.c...earch?q=invicta
Wpada teraz coś z tego spróbować ukręcić
Pozdrawiam.
Napisano 06 czerwiec 2019 - 17:32
w tych brodach duzo czesciej niz myslimy uzywana jest barwiono na niebiesko perlica.
szkoda, bo te piora sojki sa niewatpliwej urody.
pozdrowka
Napisano 11 czerwiec 2019 - 23:01
Witam.
Mój fart w pierzastym temacie trwa dalej ... tak się skończyła urodzinowa, rodzinna wycieczka mojego syna do papugarni.
Z początku trochę się do mnie nie przyznawał ... he ... jak to nastolatek ... w sumie nie wiem kto miał większą frajdę z wycieczki ...
Sorki za of topic i muchy w stanie jeszcze surowym nieco, ale nie mogłem się powstrzymać - tak piękne są te piórka ... i papugi oczywiście.
Pozdrawiam.
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 11 czerwiec 2019 - 23:01
Napisano 14 czerwiec 2019 - 08:29
Czesc chlopaki i dziewczyny.
Przede wszystkim przepraszam za brak polskich znakow bo nie pisze ze swojego kompa.
Mysle, ze ten temat bedzie odpowiedni do zadania pytania.
Krecenie rozpoczalem calkiem niedawno i caly czas sie zmagam z problemem jakim jest wlasciwie wykorzystanie materialow.
Teraz chcialem zaczac lowic szczupaki i jedym z materialow, ktory mam w pudle to Slinky Blend - takie dlugie, lekko pokrecone wlokna, ktore jak je wyciagnac z opakowania bardzo mocno zwiekszaja swoja objetosc.
Powiedzcie mi prosze jak tego prawidlowo uzywac? Moze jakis filmik na youtube? Za wszystkie wskazowki bardzo dziekuje.
Edit.
Udalo mi sie wrzucic zdjecie na ktorym wykorzystuje ten material, to ta pomaranczowa. Jakos nie do konca mi sie podoba. choc to szczupakom powinna . Co powinienem zmienic, zeby byla "ladniejsza"?
Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 14 czerwiec 2019 - 08:39
Napisano 14 czerwiec 2019 - 08:58
Napisano 14 czerwiec 2019 - 09:14
Napisano 14 czerwiec 2019 - 09:41
Ta zielona to pierwsza, ktora ukrecilem i jej brakuje haka na "przedluzce". Ta biala juz ma ukryty haczyk. Niby proste to co piszesz ale w praktyce... no coz, niby to wiem, ale wychodzi jak wychodzi.
Bede cwiczyl.
Napisano 14 czerwiec 2019 - 09:45
@Jack__Daniels
patrz ja wykańcza głowę.
https://youtu.be/gLOhSNSXcb4?t=1808
tu masz jeszcze bardzo dobre przykłady
Napisano 15 czerwiec 2019 - 14:04
Znów coś z odwłokiem
Napisano 17 czerwiec 2019 - 14:16
BR 2510 #14
Napisano 22 czerwiec 2019 - 19:32
Lektura wątku http://jerkbait.pl/t...by-ciąg-dalszy/
zachęciła mnie żeby popracować nad piankową żabą.
Napisano 22 czerwiec 2019 - 20:39
Napisano 24 czerwiec 2019 - 13:51
Ciekawa żabka. Masz świetną rękę do tych niestandardowych much 😀
Dziękuję za dobre słowo.
Czy będą łowić ryby nie wiem , ale bocian nie pogardzi
Napisano 25 czerwiec 2019 - 13:31
Ponieważ moje ostatnie "muchy" można by sklasyfikować w kategorii dowcip , to postanowiłem dla równowagi ukręcić coś bardziej adekwatnego do tego wątku.
Napisano 25 czerwiec 2019 - 18:52
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych