Fajna mucha, do białego bardzo dobrze sprawdza mi się dodanie niebieskiego akcentu (flash, kulka dubbingu na tułowiu, pierwsza warstwa skrzydła).
Jakie masz plany łososiowe w tym roku ?
Ostatnio kolega podsunął mi ciekawy patent na małe główki - klei się nić za każdym razem po dowiązaniu nowej warstwy skrzydła + dodatkowo duża ilość kleju na główkę po zakończeniu wiązania. Po wyschnięciu główkę ucina się wraz z nicią pozostawiając tyle ile potrzeba. Szczególnie przydatne przy muchach ze skrzydełkami z lisa, TD czy innych materiałów, które powodują, że główka mocno rośnie.
Dziękuję .
Silver and Silver jest muchą ,która ma zniknąć w krystalicznie czystej wodzie i to w słoneczny dzień. Faktycznie zaleca się dodanie akcentu kolorystycznego niebieskiego, żółtego lub zielonego. Jakiego konkretnie ? Ma to być wybór wędkarza na konkretnym łowisku. Pattern powinien być ukręcony na BTT lub TTT FrodinFlies (nobody). Osobno robi się korpusy w w/w wariantach kolorystycznych lub po prostu dodaje kawałek kolorowej rurki. W najbliższym czasie raczej nie znajdę się nad wodą, gdzie taka mucha mogłaby się przydać. Dlatego też nie zainwestowałem w system Pana Frodina i kombinowałem z tego co mam . Przyznaje jednak, że to bardzo ciekawy patent.
Co do planów łososiowych, to na razie żadnych konkretów. Jeśli obecna sytuacja się poprawi, to chciałbym odwiedzić Skandynawię.
Znam ten patent , stosuje go we większości swoich much. Bardzo pomocne przy tubach US, nic się nie przesuwa i nie wypada tyle że tych się nie przytnie.
Użytkownik Fanc edytował ten post 12 luty 2021 - 13:56