Nasze muchy
#1101 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2015 - 23:52
Kacper wrzuć stepa, opisz materiały a ja spróbuję to zrobić - Ty ocenisz. Taki fly tying Challenge - ktoś wrzuca stepa a inni próbują zrobić i poddają pod krytykę. Chętnie przystąpię do takiej szkółki. To co wrzucisz pierwszy taki wątek? Tak może się czegoś nauczę.
- M&M lubi to
#1102 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 08:53
Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.
O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.
W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania
Muchy wykonane na hakach Tiemco.
7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.
Glowki koniczne 6,3 mm.
Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.
Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior).
Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami
"Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca.
Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016...
Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow"
- remek, Artech, joker i 2 innych osób lubią to
#1103 OFFLINE
#1104 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:12
Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa!
- Guzu i joker lubią to
#1105 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:13
Danielu, widzę, że galopujesz wręcz w kierunku flyfishingowym
- Guzu lubi to
#1106 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:21
Danielu, widzę, że galopujesz wręcz w kierunku flyfishingowym
Kamilu,
Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.
Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:)
Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.
Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem.
Pozdr
Użytkownik Guzu edytował ten post 07 grudzień 2015 - 09:22
#1107 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:25
Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa!
Remku
Poza epizodem skladania z prefabrykowanych elementow wirowek XXL okolo roku 2005 nie wykonywalem NIGDY zadnych sztucznych przynet wedkarskich.
Moze na spotkanie w Warszawie ktos pokusi sie o przyjscie z imadelkiem i pokaze kilka trickow ? uzywanie dubbing twistera ? finiszera ? Przede mna wiele nauki i chetnie bym popatrzyl na zaawansowanych Kolegow
- remek lubi to
#1108 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:31
Kamilu,
Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.
Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:)
Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.
Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem.
Pozdr
Pełna zgoda.
Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz
#1109 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:41
Pełna zgoda.
Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz
Bromba przez Ciebie przemawia
A tak z obserwacji wody i rozmow z lokalnymi muszkarzami, napisze iz te ryby, ktore mnie interesuja, niezmiernie rzadko widuje sie na powierzchni. I to tylko na niektorych rewirach. Ponadto luzne rozmowy z napotkanymi muszkarzami owocuja konstrukcja kolejnych spiningow do moich zabaw .
Moze wciaz jestem niewylowiony i ciagle chce lowic te najwieksze ? taki chyba jestem...i tyle . Ale moze to sie kiedys zmieni ...
Użytkownik Guzu edytował ten post 07 grudzień 2015 - 09:46
#1110 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:48
Bromba przez Ciebie przemawia
Raczej szeroko pojęty topwater
Zaliczyłem już bolenie, klenie, jazie, okonie, szczupaki, pstrągi, lipienie, jelce, ukleje, wzdręgi, płotki- wszystko z powierzchni wody i jakby dało się tak łowić wszystkie gatunki...to bym łowił, bo dla mnie to najpiękniejsza forma wędkowania. Czy to Bromba, sucha mucha, czy Panic.
A patrząc na Twoje pstrągi, przez ogromne "P"...wytropić, podejść, podać takiemu muchę, zaobserwować zbiórkę, zaciąć, wyholować, uwolnić i....można umierać? Nie! Powtarzać non stop!
Tak to sobie wyobrażam:
- Guzu lubi to
#1111 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 09:58
Fajny film. Super.
Jak prowadze "Matuke" kilkanascie centymetrow pod wierzchem i wyjezdza do niej 60plus to i tak wszystko widac na wierzchu. Najczesciej to nie jest zbiorka tylko branie kasujace - czyli tak zwany kasownik.
Ostatniego i zarazem najwiekszego w tym roku (71) zlowilem po braniu, ktore poprzedzil 3 metrowy blysk na wierzchu. Ryba z otwarta paszcza leciala w kierunku namierzonego wabika, ktory po skosie zblizal sie z nurtem w rejon jego czatowni.
Zbiorki z powierzchni ? widuje, miewam brania w momencie, gdy mucha dotknie powierzchni wody i sa naprawde super.
Brania kasownikow ?
#1112 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:30
Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.
O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.
W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania
Muchy wykonane na hakach Tiemco.
7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.
Glowki koniczne 6,3 mm.
Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.
Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior).
Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami
"Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca.
Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016...
Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow"
Jeżeli można to chciałbym Ci zasugerować marabuta zamiast tego koguta.
Twoja mucha bardzo przypomina wollybugera,tyle tylko że bez marabutowego ogona.Marabut pięknie pracuje w wodzie, myślę że taki wolly bugger w rozmiarze XL i kolorze czarnym, brązowym bądź oliwkowy będzie bardzo skuteczny.
Pozdrowka
- Guzu lubi to
#1113 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:36
Peresada
Dzieki za wskazowke. Zanabede i sprawdze.
Glowki, ktore mi pokazales w innym watku juz znalazlem na ebay.
Takze, tez wzbogaca arsenal "kretecza"
#1114 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:42
- Guzu lubi to
#1115 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:48
Popróbuj, wolly to bardzo skuteczna mucha. Szukaj marabu strung albo schlappen. Pióra będą dłuższe w sam raz na duże muchy.
Takie ?
http://salar.pl/inde...9f41b65db338af6
#1116 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:54
Strung czy też schlappen odnosi się również do piór kurczaka
#1117 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2015 - 10:56
Jak z tego sklepu to raczej takiehttp://salar.pl/inde...9f41b65db338af6
Strung czy też schlappen odnosi się również do piór kurczaka
Dziekuje.
Mam tam otwarte zamowienie, takze akurat dorzuce
#1118 OFFLINE