Byłem dziś na wizycie "roboczej" u Roberta w sprawie blanków SUZUKI.
Powiem że jestem miło zaskoczony ,oczywiście pozytywnie. Blanki rzeczywiście wykonane na najwyższym poziomie. Dokładność wzorcowa tzn: lakier , równość ścianek, dokładność wykonania złącza , zero skaz na macie z której je wykonano , bardzo stabilne przy machaniu , mięsiste no i proste. Szybkie blanki , o ciepłym ,progresywnym ugięciu. Nie mają przesztywnień , pracują od pierwszych centymetrów czubka prawie po uchwyt. To oczywiście już przy znacznym obciążeniu.
Pomacałem znaczna większość NOWOŚCI z pod znaku SUZUKI. Ktoś kto lubi krótkie kijki znajdzie wśród nich na pewno coś dla siebie . Są w dwóch kawałkach oraz jednoczęściowe. Najdłuższe blanki mają 2,6m i są dwuczęściowe. Z nich akurat powinny wyjść uniwersalne kijki na łowienie z "buta" oraz dla tych którzy preferują dłuższe kijki na łódce. Jest fajny kijek 20lb do 21gr i 25lb do 41gr. Oba pracują głęboko pomimo że są szybkie. Stabilne po wymachu , szybko "gasnące"; dość zbieżne. Grubość ścianek zapewne pozwoli je troszkę przeciążyć.
Jest kilka blanków w przedziale 2,3 - 2,4m oraz 2m. Tu wybór jest znacznie większy co do mocy, gramatury oraz możliwości wyboru czy składak czy też jednoskład.
Są też blanki okoniowe i coś pod pstrąga się znajdzie. Zauważa się we wszystkich ukrytą moc i grubość ścianki w porównaniu z konkurencją.
Moje zdanie jest takie: Jeżeli podobały się wam blanki MATAGI to SUZUKI na pewno przypadną do gustu .