Odświeżę temat.
Jako, że czasu na wyprawy wędkarskie mi permanentnie brakuje staram się go ostatnio optymalizować poprzez skracanie czasu wodowania pontonu. Walczę o każdą minutę
Pływam pontonem Bush Crab 330-R, który pompuję pompką elektryczną Bravo. Końcówka pompki, którą obecnie stosuję to jedna z kilku dołączonych do tej właśnie pompki. Taka prosta biała z poprzeczką otwierającą zawór w moim pontonie. Ponton pompuję sprawnie, ale chciałbym jeszcze szybciej. Chce mieć taką końcówkę, która sama się trzyma w zaworze i zapewnia szczelność w trakcie pompowania. Obecnie muszę dociskać końcówkę do zaworu, bo sama się nijak na wcisk nie trzyma, niezależnie od ciśnienia. Ostatnio u kolegi podpatrzyłem taką właśnie końcówkę w jego pompce nożnej, którą dopompowywaliśmy jego ponton na wodzie po drobnej awarii. Potem naszła mnie niepokojąca myśl, że sam jestem na awarie na wodzie nieprzygotowany i pobiegłem zaraz do sklepu gdzie nabyłem zestaw naprawczy Hercules taki jak w poniższym linku.
http://allegro.pl/ze...5573338275.html
Ucieszyło mnie, że przy okazji stałem się posiadaczem wchodzącej w skład zestawu końcówki do pompki. Wydawało mi się że dokładnie jest to to, czego mi potrzeba, ale niestety pierwsze testy wypadły negatywnie. Tą końcówkę mogę zapiąć na zawór, ale niestety pompowanie nadal wymaga dociskania, czyli kolejnej minuty nie oszczędzę (chcę w trakcie pompowania równolegle np. wkładać ławkę, przypinać wiosła itp.) . Wygląda na to, że średnica jest niewłaściwa. Powietrze wylatuje od strony zaworu.
Jaką końcówkę do Busha i pompki Bravo powinienem zatem kupić? Widzę w necie, że są dostępne różne średnice...
Użytkownik Traq edytował ten post 07 sierpień 2015 - 15:56