Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Co ubrać pod śpiochy ( spodniobuty ) ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 29 październik 2023 - 13:01

Marka to akurat nie problem mogę kupić inną tylko żeby właściwości cieplne były podobne do tego modelu :) 

#82 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 29 październik 2023 - 13:08

Taki cieplejszy zestaw mam tylko jeden, więc więcej nie pomogę.Może inni koledzy używają i częściej oraz różnych zestawów i zechcą się podzielić opiniami.

Użytkownik S.N. edytował ten post 29 październik 2023 - 13:09

#83 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 29 październik 2023 - 13:23

Polecam coś tańszego, a więcej zainwestować w drugą cieplejszą warstwę (primaloft lub inne odpowiedniki o ile są takie).

#84 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2696 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 29 październik 2023 - 16:34

Moim zdaniem ugotujesz się w tym.
Lepiej wziąć coś cieńszego na pierwszą warstwę

#85 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 29 październik 2023 - 18:47

Myślisz że jak będę stał kilka godzin w górskiej wodzie po uda która ma 1 stopień będzie mi gorąco ?? jeśli tak kupuję to w ciemno 😀
  • S.N. lubi to

#86 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 29 październik 2023 - 20:43

Ja mam 3 komety, jakiś Lekki, Medium i ten Renger. I każdy stosuje w zależności od temperatury oraz od tego gdzie i jak będę lowil. Jak z brzegu to mogę sobie pozwolić na więcej cieńszych warstw. Jak brodzę to mniej za to grubsze.

Używam renagera i chwałę sobie. Plusem jest to że ta bluzka ma ta stójkę na szyji i ejst ciepłej.

#87 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 29 październik 2023 - 22:40

No właśnie cieńsze to ja też mam i są ok ale jak woda ma przynajmniej 6-8 stopni. Na zimna woda w miesiącach luty-kwiecień gdzie często woda ma 1-5 stopni używałem neoprenow ale po kilku sezonach powoli się kończą :)

#88 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2696 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 29 październik 2023 - 22:48

Myślisz że jak będę stał kilka godzin w górskiej wodzie po uda która ma 1 stopień będzie mi gorąco ?? jeśli tak kupuję to w ciemno 😀

Ten styl łowienia, troche zmienia podejście do termo bielizny 😉

#89 OFFLINE   Krasina

Krasina

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 30 październik 2023 - 09:44

Mam podlinkowany komplet, jakościowo jest genialny, używam 2 lata - dosyć często i pojedyncze zmechacenia jedynie występują. Do statycznych zajęć się nadaje, ale nie do intensywnej aktywności gdy się pocimy, bo wełna jednak dłużej schnie niż syntetyki. Co do ciepłoty, to uważam, że komfortu nie zapewni. Dużo lepiej w tej kwestii sprawdziłaby się puchowa kurtka, nawet ze słabszą jakościowo bielizną. Opisywałem już w jakimś poście na forum, że za izolację termiczną odpowiada przede wszystkim zgromadzone powietrze, już na pierwszy rzut oka widać, że w wełnie (nawet gramaturze z RangerWool) nie zmieści się tyle powietrza ile w puchu/primalofcie. Dopiero po dobrej kurtce/spodniach lepiej byłoby się skupić na bieliźnie. Ale to tylko moja opinia i moje obserwacje - głównie z pływania belly o każdej porze roku i pstrągowych rzeczkach w zimowych porach roku :) 

Aktualnie będę testować kombinezon dedykowany pod spodniobuty/śpiochy z decathlonu ( https://www.decathlo...cB&gclsrc=aw.ds ) dam znać jak wrażenia :) od 15.11 testowanie na plażach Bałtyku. 

• Biesan i PePe. lubią to

#90 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 30 październik 2023 - 10:07

Aktualnie będę testować kombinezon dedykowany pod spodniobuty/śpiochy z decathlonu ( https://www.decathlo...cB&gclsrc=aw.ds ) dam znać jak wrażenia :) od 15.11 testowanie na plażach Bałtyku.

Jak coś to od 16-go, jeżeli chodzi o troć oczywiście 😉 Jeżeli wybierasz się w okolice Rozewia daj znać 😉🎣🌊

#91 OFFLINE   Krasina

Krasina

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 31 październik 2023 - 20:24

Fakt, chodziło mi o 16, dzięki :D 
Mieszkam w okolicach Słupska, także póki co będę atakować lokalne plaże, ale okolice Rozewia też planuję zaliczyć, także na pewno wcześniej będę się odzywać na priv, bo fajnie byłoby się spotkać na żywo i pogadać :)

Dostałem pytania o zamówiony ocieplacz, który podlinkowałem wyżej. Póki co mogę podzielić się pierwszym wrażeniem, testy w terenie będą później, ale jeśli ktoś się waha nad zamówieniem to może te informacje okażą się przydatne. Co do rozmiaru - mam 178cm, ~72kg wagi, zwykle noszę S/M, tutaj najmniejszy rozmiar - M pasuje dobrze, delikatnie za długie nogawki, ale pod kątem użytkowym może to być nawet na plus. W pasie, brzuchu i klatce pasuje dobrze - to cieszy najbardziej, bo często ubrania wędkarskie są szyte na tęższe sylwetki :)

Z plusów:

1. Jakość wykonania zdecydowanie na plus, uszyte równo, wykończenia bez luźnych nitek, w dotyku naprawdę w porządku. 

2. Dwa suwaki - można się łatwo wysikać.

3. Zgodnie z zapisem producenta - do pasa materiał o wyższej gramaturze, powyżej cieńszy; myślę, że to jest optymalne rozwiązanie bo wiadomo, że w nogi najzimniej. 

Z minusów:

1. Beznadziejne dojście do kieszeni na piersi - zamek od góry przy tak głębokiej kieszeni powoduje, że ciężko się do niej sięga. Lepsze byłoby dojście od boku. 

Załączone pliki

• Biesan i gulf lubią to

#92 OFFLINE   Wojtek Krasnopolski

Wojtek Krasnopolski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojciech

Napisano 01 listopad 2023 - 10:05

Tak jak pisali poprzednicy, warstwy bielizny w ciepłe dni i takiej wodzie nie stanowią problemu - mają oddychać czyli dobra sportowa bielizna i spodnie do brodzenia np. goretex.

Częściej jednak łażę po górskich rzekach w zimnej wodzie i to zmienia wszystko. Od lat mam warstwy ocieplające różnych grubości w większości Simms'a i nie narzekam, ale podzielę się odkryciem, które zmieniło komfort wędkarskiego życia :). Patagonia Capilene jako pierwsza warstwa na skórę i cud, o którym piszę - spodnie Patagonia Nano - Air ! Ciepłe, oddychają, nic nie ważą i mają świetny krój. Nie spotkałem się z niczym lepszym.

#93 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 01 listopad 2023 - 15:18

Od wielu już lat brodze w raczej zimnej wodzie. Miałem różne "kalesony" różnych producentów. Od 4 lat zasadniczo używam jednych spodni patagoni:
https://www.patagoni...-jeans-fishing#
Noszę je zasadniczo bez niczego pod spodem.
Nigdy nie zmarzłem. Są lekkie i bardzo wygodne również do noszenia na co dzień w chłodne dni.
Polecam!

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

#94 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 listopad 2023 - 10:44

Ja kupiłem komplet Brubecka zobaczymy w luty co to warte  :) kupiłem jeszcze Thermal BIP 300g Trapera, dam znać czy było warto  ;)

Załączone pliki

• michcio i S.N. lubią to

#95 OFFLINE   Miro 85

Miro 85

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 postów
  • LokalizacjaPołudnie PL

Napisano 01 styczeń 2024 - 20:22

Pytanie czy ktoś ma porównanie tego w.w. ocieplacza z decathlon do scierra insualated body suit?
Przymierzam się do zakupu i nie wiem co wybrać..A coś kupić muszę bo sezon pstrągowy tuż tuż 🙂

#96 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 01 styczeń 2024 - 21:22

Pytanie czy ktoś ma porównanie tego w.w. ocieplacza z decathlon do scierra insualated body suit?
Przymierzam się do zakupu i nie wiem co wybrać..A coś kupić muszę bo sezon pstrągowy tuż tuż 🙂

Nie posiadam żadnego, ale wnioskuje, ze będziesz nad wodą robił kilometry, wiec zastanowiłbym się mocno, czy ten ocieplacz z Decathlona to dobry wybór. Patrząc na materiał mam obawy, ze będziesz się w nim pocił będąc w ruchu: „Materiał główny 93% Politereftalan etylenu (PET), 7% Elastan”. Szukałbym czegoś z wełny….

#97 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 02 styczeń 2024 - 00:25

Warto zapoznać się z branżową ofertą dla profesjonalistów(nie wędkarskich :)). Ceny tych samych albo gorszych produktów, wyłącznie z racji przeznaczenia hobbistycznego, idą automatycznie, bardzo skromnie min. 100% w górę. Kupuję do firmy różnego rodzaju odzież roboczą więc raz sobie zamówiłem przy okazji bieliznę. Porównanie np. do bielizny Graff jest zdecydowanie na plus. Porównuję wyłącznie najcieplejsze modele.  https://www.engelber...Origin=REORDER 

• psd27 lubi to

#98 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 02 styczeń 2024 - 01:16

Ja kupiłem komplet Brubecka zobaczymy w luty co to warte  :) kupiłem jeszcze Thermal BIP 300g Trapera, dam znać czy było warto  ;)

Napisz czy wypróbowałeś. Przetestowałem rożnego rodzaju bieliznę Brubeck, również z wełną i nie ma ona porównania z tego rodzaju, który podałem wyżej. Brubeck i podobne to bielizna dla sportów aktywnych ale nie dla wędkarzy.  

#99 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 03 styczeń 2024 - 00:49

link się nie otwiera 

#100 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI