Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warta, Poznań i okolice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
340 odpowiedzi w tym temacie

#341 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 27 wrzesień 2024 - 15:17

Tak to niestety z Wartą wygląda. Nie ten odcinek ale podobna sytuacja. Zdarza mi się wędkować w dół od Poznania lub w górę od Poznania (częściej) - do kilkunastu kilometrów. Bywają odcinki, nawet kilkusetmetrowe prawie bezrybne. Później jest kilka miejsc gdzie są ryby i dalej znowu pustynia. Tak już jest. Przy niżówkach zauważyłem jedyne wytłumaczenie takiej sytuacji. Te bezrybne odcinki są dużo płytsze, z piaszczystym lub prawie mulistym dnem, bez kamieni i równym nurtem. Nawet ostrogi nie pomagają. Znam piękne przykosy (książkowe), gdzie drapieżnika nie uświadczysz. Przestałem jeździć jeszcze dalej i skupiłem się na krótszych odcinkach. Ich się uczę i jak namierzę ryby (ostatnio interesowały mnie tylko klenie) to delektuję się jak mogę (sezon mimo wszystko krótki). I co ważne, nie każdego dnia można liczyć na zadowalające efekty. Jestem przekonany, że podobna sytuacja jest na innych, dalszych odcinkach omawianej rzeki.

Jeszce jedna wskazówka: obserwuj, gdzie łowią regularnie białą rybę. Zbierz wszystko do wspólnego mianownika i powinno być lepiej.

hmm.... wydaje mi się osobiście, że warto byłoby chodzić na odcinki trudno dostępne... tam gdzie przytoczyłem to ścieżki są wrecz wydeptame, że trawa nie rośnie....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych