Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warta, Poznań i okolice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
346 odpowiedzi w tym temacie

#341 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 27 wrzesień 2024 - 15:17

Dawid.K, on 27 Sept 2024 - 09:24, said:

Tak to niestety z Wartą wygląda. Nie ten odcinek ale podobna sytuacja. Zdarza mi się wędkować w dół od Poznania lub w górę od Poznania (częściej) - do kilkunastu kilometrów. Bywają odcinki, nawet kilkusetmetrowe prawie bezrybne. Później jest kilka miejsc gdzie są ryby i dalej znowu pustynia. Tak już jest. Przy niżówkach zauważyłem jedyne wytłumaczenie takiej sytuacji. Te bezrybne odcinki są dużo płytsze, z piaszczystym lub prawie mulistym dnem, bez kamieni i równym nurtem. Nawet ostrogi nie pomagają. Znam piękne przykosy (książkowe), gdzie drapieżnika nie uświadczysz. Przestałem jeździć jeszcze dalej i skupiłem się na krótszych odcinkach. Ich się uczę i jak namierzę ryby (ostatnio interesowały mnie tylko klenie) to delektuję się jak mogę (sezon mimo wszystko krótki). I co ważne, nie każdego dnia można liczyć na zadowalające efekty. Jestem przekonany, że podobna sytuacja jest na innych, dalszych odcinkach omawianej rzeki.

Jeszce jedna wskazówka: obserwuj, gdzie łowią regularnie białą rybę. Zbierz wszystko do wspólnego mianownika i powinno być lepiej.

hmm.... wydaje mi się osobiście, że warto byłoby chodzić na odcinki trudno dostępne... tam gdzie przytoczyłem to ścieżki są wrecz wydeptame, że trawa nie rośnie....

#342 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 03 marzec 2025 - 12:28

Cześć

Wątek trochę nie do tego, ale nie znalazłem typowo o PZW Poznań...

Od dwóch sezonów szlajałem się nad Wartą w poszukiwaniu sandacza, nie celowo a przy okazji łowienia innych gatunków.

Niestety miodu nie było, a wręcz gorczyca.

Szukam jakiejś wody stojącej by nauczyć się trochę łowienia sandaczy...

Jestem dojezdny, a nie miejscowy.... Wód tego okręgu kompletnie nie znam.

Znajomych też nie mam co by podpytać co i jak.

Znajdzie się jakaś woda z sensowną populacją?

Najlepiej do łowienia z brzegu, ale najwyżej zaopatrzę się w belly lub inne pływadło.

W życiu złowiłem kilka sztuk, ale to raczej jako przyłowy przy szukaniu garbusów.

Ewentualnie PZW Kalisz, ale tutaj to nie spodziewam się sandaczowej wody.

Kiedyś kiedyś zalew roszków, ale podobno lokalsi poskromili sandacza już 10-12 lat temu waląc większość w łeb

Byłby bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

#343 OFFLINE   Flls

Flls

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 marzec 2025 - 14:53

Ciężki temat, jak ktoś wie to raczej siedzi cicho. 
Może Wonieść i okoliczne jeziora ale to tylko ze słyszenia, nie sprawdzałem osobiście.

• Umbra lubi to

#344 OFFLINE   esox81

esox81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 210 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Patryk

Napisano 04 marzec 2025 - 15:44

Kolego Warta jest dość bogata w sandaczyki ,a szczególnie w Poznaniu . Nie mówimy tu o sztukach 80 plus ,a raczej 50-70 tego jest dość sporo . Może źle kombinowałeś. Daj szanse Warcie jeszcze raz i pamiętaj to rzeka gdzie łowi się duże ryby na małe przynęty.

#345 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1385 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 04 marzec 2025 - 17:51

Umbra, on 03 Mar 2025 - 11:28, said:

Cześć
Wątek trochę nie do tego, ale nie znalazłem typowo o PZW Poznań...
Od dwóch sezonów szlajałem się nad Wartą w poszukiwaniu sandacza, nie celowo a przy okazji łowienia innych gatunków.
Niestety miodu nie było, a wręcz gorczyca.

Szukam jakiejś wody stojącej by nauczyć się trochę łowienia sandaczy...
Jestem dojezdny, a nie miejscowy.... Wód tego okręgu kompletnie nie znam.
Znajomych też nie mam co by podpytać co i jak.
Znajdzie się jakaś woda z sensowną populacją?
Najlepiej do łowienia z brzegu, ale najwyżej zaopatrzę się w belly lub inne pływadło.
W życiu złowiłem kilka sztuk, ale to raczej jako przyłowy przy szukaniu garbusów.

Ewentualnie PZW Kalisz, ale tutaj to nie spodziewam się sandaczowej wody.
Kiedyś kiedyś zalew roszków, ale podobno lokalsi poskromili sandacza już 10-12 lat temu waląc większość w łeb

Byłby bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

Na Szałe podobno coś zostało z sandacza

#346 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1670 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 04 marzec 2025 - 19:12

Wszędzie jest sandacz, ale żeby go złowić, trzeba lowic. Nie dwie dniówki w miesiącu, tylko z 3 dniówki w tygodniu.

Ja już dawno się wyleczyłem z oczekiwania ryb przy weekendowym lowieniu. Za dużo razy dostałem w ryj na rybnych wodach w SE.

#347 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 13:22

esox81, on 04 Mar 2025 - 14:44, said:

Kolego Warta jest dość bogata w sandaczyki ,a szczególnie w Poznaniu . Nie mówimy tu o sztukach 80 plus ,a raczej 50-70 tego jest dość sporo . Może źle kombinowałeś. Daj szanse Warcie jeszcze raz i pamiętaj to rzeka gdzie łowi się duże ryby na małe przynęty.

łowię wyżej, okolice Pyzdry, do nowego miasta n. wartą

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych