Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nieuczciwy sprzedawca auta.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2067 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 18 marzec 2015 - 20:19

Jeziorm 1, on 18 Mar 2015 - 18:53, said:

Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom.

10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat :) chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie...

pzdr

Naiwnych nie sieją, naiwni się rodzą.

#22 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1230 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 18 marzec 2015 - 20:52

Szczerze współczuję...
Nauczka na przyszłość, czasami warto poszukać zaprzyjaźnionego mechanika, lakiernika, który rzuci fachowym okiem na wybrany przez kupującego samochód. Oczywiście nie za darmo, warto gratyfikacje ustalić z góry aby zachęcić do rzetelnych oględzin...
A teraz stres, nerwy i wkurwienie!
Wiadomo, teraz madrych doradców bedzie wiele, szczególnie na forum...
Ja bym zaczerpnal porady jakiegoś prawnika lub kogoś obeznanego w temacie kupno-sprzedaż samochodów używanych...
Powodzenia , może jeszcze można to "odkręcić"!?

#23 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 18 marzec 2015 - 21:02

Jestem całym sercem za tym aby sprawa miała pozytywny finał dla kupującego , z drugiej strony jednak potrafię zrozumieć sprzedającego i jego delikatnie mówiąc wkur... na wieść o chęci naprawy auta.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 marzec 2015 - 21:14

#24 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów
  • Lokalizacjamultikonto: darek1,

Napisano 18 marzec 2015 - 21:23

Jaka umowa?jeżeli komisowa to szanse rosną...

#25 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:24

NIestety jak w większości komisach auto szrot. Nie ma się co czaić na okazję. Sam tak wtopiłem 2 razy :) Samochód tani - to niestety trzeba w niego teraz włożyć do ceny jeszcze z 50%.

#26 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:24

"Auto mimo iż było w komisie kupiłem niby od właściciela (kupiłem od osoby A ale dowód rej jest na osobę B czyli A nie przerejestrował go)"

To od kogo Ty go w końcu kupiłeś? Kto jest "sprzedającym" na umowie - komis (przedstawiciel komisu) czy osoba będąca w dowodzie rejestracyjnym?

#27 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 18 marzec 2015 - 21:26

Przeczytałem kolejny raz pierwszy post - sorry chłopie, ale nie ogarniam. Jechać uj wie gdzie, kupować po ciemku, od kogoś na kogo nie jest zarejestrowany samochód .....  :o  Pękniętą szybę trudno uznać za wadę ukrytą, to widać przy pobieżnych oględzinach. Dałeś ciała na całej linii,jedyny plus, że może wyciągniesz wnioski na przyszłość.

#28 OFFLINE   Tb01

Tb01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów
  • LokalizacjaPodhale

Napisano 18 marzec 2015 - 21:34

Jeziorm 1, on 18 Mar 2015 - 18:53, said:

Sam sobie bata ukreciłeś kolego, za taką cene z komisu to chyba sie cuda nie spodziewałeś , a teraz bedziesz narzekał i sie skarżył, sami sie podkładacie tym oszustom.

10 k za auto , najlepiej diesel, 150 tys przejechane. klima , oszczędne, bez stłuczki, i max 5/7 lat :) chcecie cuda to oni wam te cuda przygotują tyle że to wszytsko wyjdzie...

pzdr

Nic dodać, nic ująć. Niestety taka prawda.

#29 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:41

Na komisantach ciąży odpowiedzialność-muszą się znać bo to zawodowcy,jeśli umowa z os. prywatną to szanse topnieją.

Umowa komisowa to dobry hak na sprawność auta. 

#30 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 19 marzec 2015 - 11:16

witeg, on 18 Mar 2015 - 20:26, said:

Przeczytałem kolejny raz pierwszy post - sorry chłopie, ale nie ogarniam. Jechać uj wie gdzie, kupować po ciemku, od kogoś na kogo nie jest zarejestrowany samochód .....  :o  Pękniętą szybę trudno uznać za wadę ukrytą, to widać przy pobieżnych oględzinach. Dałeś ciała na całej linii,jedyny plus, że może wyciągniesz wnioski na przyszłość.

Jeszcze żeby nie okazało się że masz "dwa w jednym"  :unsure: . Kilka lat temu koleżanka poprosiła mnie żebym z nią podjechał obejrzeć auto które sprzedwała osoba prywatna.

Auto "igła", kupione w Niemczech, bezwypadkowe, przebieg poniżej 100 tys. no cudo ....... miało być, Niemiec płakał jak sprzedawał  :P (Toyota Corolla)

nie jestem spec-mechanikiem ani blacharzem, mam jednak trochę życiowego doświadczenia. 

Kierownica i pedały wyglądały zdecydowanie gorzej niż w mojej Toyocie która wtedy też miała 100tys. Szyby z lewej strony i tylna nie miały znaczka orginału takiego jak przód i prawa strona. Na uszczelkach lewych przednich i tylnych drzwi i bagażnika była lekka biała mgiełka, widocznie nie zdjeli uszczelek do lakierowania po wypadku  :rolleyes: .

Mnie zresztą kiedyś (2008) prawie udało się kupić "bezwypadkową" Avensis która w/g domumentów i raportu powypadkowego Polcji została .......... zezłomowana  :rolleyes: .

Nawet gość dostał zaliczkę którą później twierdził że nie odda  :rolleyes: ale wpłacił w ciągu kwadransa jak mu przedstawiłem argumenty dlaczego powinien to zrobić.

#31 OFFLINE   laredo

laredo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaZawiercie

Napisano 19 marzec 2015 - 12:57

Umowa jest pomiędzy dwiema osobami a nie mną a komisem.
Do pęknìętej szyby się nie przyznaje. Pęknięcie szyby powstało na skutek uderzenia kamienia. Od tego miejsca posła rysa. Jest w dolnym rogu od str kierowcy i zakrywa ją wycieraczka. Nie bardzo są szanse aby to zauważyć. Sprzedający przyznaje się że było uderzenie od kamienia ale pęknięcia nie było, musialo powstać na skutek mojego powrotu autem do domu. Sugeruje zakup szyby na allegro i wklejenie jej heh. Co zrobię? Piszę do niego list z informacją o całym tym fakcie i wysyłam poleconym. Daje mu 2 tyg na przesłanie kasy na moje konto. Później sprawa trafia do sądu i wnoszę o zwrot kosztów. Kupowałem auto sprawne technicznie i nadające się do jazdy a niestety wg naszego prawa pęknìęta szyba oznacza auto niesprawne i nie nadające się do użytku. Nie odpuszczę i tyle.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

#32 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5044 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 19 marzec 2015 - 15:20

Sorry kolego, ale moim zdaniem szanse masz nikłe. Twój przypadek podpada pod niedołożenie należytej staranności przy zakupie, poprzez nie sprawdzenie stanu rzeczy nabywanej. To co opisałeś, to nie są wady ukryte, tylko wady które można stwierdzić zachowując należytą staranność - poprzez dokładne obejrzenie auta lub wizytę we w miarę ogarniętym warsztacie (błędy). Wady ukryte to takie, których nie da się stwierdzić przy nabyciu. Możesz liczyć co najwyżej na zaniedbanie sprzedawcy w postaci braku odpowiedzi na pismo, co automatycznie będzie polegało na uwzględnieniu reklamacji. Ale życzę powodzenia.

IMHO - sprawa cwano rozegrana pod względem prawnym. 

#33 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 21:10

Tego się obawiałem -cwany komisant cyknął prowizję po cichu,bez odpowiedzialności.

Osoba prywatna nie ma obowiązku znać się na samochodach.Jesli nagrałeś/dostaniesz na piśmie ustalenie o uderzeniu kamieniem to uszkodzenie daje podstawy (pomijając pęknięcie).

#34 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 05:57

Mam pytanie. Do kogo właściwie chcesz wysłać to pismo ? Do sprzedającego który figuruje w umowie kupna/sprzedaży czy do komisu który pośredniczył jak piszesz w sprzedaży auta. Na podstawie zawartej umowy teoretycznie komis w ogóle nie jest stroną w tym sporze i prawdopodobnie wszystkiego się wyprze.

Ewentualnie pozostaje Ci zabezpieczyć jakieś zrzuty ekranu poświadczające o tym ze ww komis wystawiał to auto na sprzedaż i postraszenie skarbówką

#35 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 20 marzec 2015 - 06:55

maniolo, on 20 Mar 2015 - 04:57, said:

Mam pytanie. Do kogo właściwie chcesz wysłać to pismo ? Do sprzedającego który figuruje w umowie kupna/sprzedaży czy do komisu który pośredniczył jak piszesz w sprzedaży auta. Na podstawie zawartej umowy teoretycznie komis w ogóle nie jest stroną w tym sporze i prawdopodobnie wszystkiego się wyprze.

Ewentualnie pozostaje Ci zabezpieczyć jakieś zrzuty ekranu poświadczające o tym ze ww komis wystawiał to auto na sprzedaż i postraszenie skarbówką

Dobre pytanie.

Sprawa raczej nie do wygrania, moim zdaniem pęknięta szyba to nie jest wada ukryta a awaria elektroniki może nastąpić w każdej chwili.

• spy lubi to

#36 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 20 marzec 2015 - 12:46

Wada ukryta to np . wycięty wkład katalizatora i nie poinformowanie o tym fakcie , pęknięta szyba to oczywista oczywistość sprawa do sprawdzenia przez kupującego , rzecz jasna takie czynności wykonujemy w dzień i staramy się unikać deszczu ...

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 20 marzec 2015 - 12:51

#37 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1489 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 marzec 2015 - 13:45

O co w ogóle chodzi ?? kupiłeś auto taniej niż średnia cena giełdowa, liczyłeś się z tym że coś może mu dolegac, więc o co Ci chodzi ?! za 500 zł kupisz szybę do takiego modelu już z wymianą, sprawdź elektronike jakie błędy pokazuje komputer, usuń, napraw i jeździj ile się da...tyle w temacie

Przy przerejestrowywaniu auta mozesz też miec problem, bo wcześniejszy właściciel który widnieje w dowodzie rejestracyjnym mógł zgłoscic w urzędzie sprzedaż auta inne osobie niż Ty. Umowę kupna-sprzedaży masz na osobę z dowodu rej. czy na kogoś innego ?

#38 OFFLINE   Jeziorm 1

Jeziorm 1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1189 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 21:08

Co jeśli on stwierdzi a pewnie tak stwierdzi że szyba była cała a Ty ja uszkodziłeś i teraz chcesz od niego zwrot kasy ?

Mimo wszystko życze powodzenia ale naszykuj sporo kasy dla papugi - ta nie koniecznie może się wrócic.

pzdr

Użytkownik Jeziorm 1 edytował ten post 20 marzec 2015 - 21:10

#39 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1787 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 20 marzec 2015 - 21:41

Nie baw się w żadne papugi. W tej sytuacji nie pomogą. Jaranie się na kupno samochodu w porze nocnej, bez pełnej możliwości oględzin samochodu za dnia, powoduje takież skutki. Przełknij tą gorzką pigułkę i staraj się doprowadzić furę do pełnego użytku własnym kosztem. Wyciągnij wnioski i na przyszłość tak nie postępuj. Życzę, mimo przeciwności, bezstresowego użytkowania pojazdu.

#40 OFFLINE   Łukasz.W

Łukasz.W

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warmiński
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 marzec 2015 - 22:00

Tyle jest możliwości sprawdzenie auta przed zakupem,a wszyscy tak zaślepieni są zdjęciami po photoshopie i pięknymi opisami....że tylko pretensje można mieć do siebie samego ,że szkoda było wydać 100 czy200 pln na stacje diagnostyczną...sam też dałem się nabrać na ładne zdjęcia,słono mnie to kosztowało,drugi raz tego błędu nie popełniłem...tacy sprzedawcy widzą że,ktoś zielony chce kupić auto i to wykorzystują...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych