Tak pękają i aby wymienić muchę trza odwiazac.
Ale coś za coś.Nie ma tanio i dobrze
A termokurczliwe sprawdzają się dobrze.
Poza tym że tanie mają dodatkowy plus w postaci koloru.
Wiele osób nie stosuje żadnych przejść.Ja je daje tylko po to, aby trzymało jeden grot ku górze.
Jest wiele rozwiązań, koralik, wężyk na tubie, free swinging hook, hak wsadzany bezpośrednio w tubę itd.
Tanio i dobrze się da, ale nie będzie to szybko - trzeba się naszukać, kilka rzeczy kupić i sprawdzić, by trafić na to co szukamy w dobrej cenie. Czy się opłaca? To zależy...
Mógłby ktos napisąc cos wiecej o prowadzeniu muchy pod szczupaka długosc skoków jakies przerwy w prowadzeniu itp .
U mnie podstawową techniką jest ściąganie skokami, różne te skoki są, czasem długie (metrowe), a czasem drobne po kilka cm. Przeważnie jednak ściągam tak jak mi na pływadełku wygodnie czyli po 20-30cm. Zdarza mi się łowić szczupaki w opadzie (przerwy po 3-4 sekundy), a i często biorą na "trolling" jak zmieniam miejscówkę. Ważne jest to żeby mucha była w wodzie. Natomiast kompletnie nie sprawdza mi się ściąganie w ósemkę przy łowieniu szczupaków, choć możliwe że w pewnych warunkach jest to skuteczna metoda. Szybkie prowadzenie - wędka pod pachę i dwoma rękoma - rzadko stosuję, ale kilka ryb tak wyjąłem.
Dodatkowo możesz nadawać ruch szczytówką, szczególnie pod koniec prowadzenia. Eksperymentuj, jak nic się nie dzieje, a jesteś pewny że łowisz na odpowiedniej głębokości, dobrze na ryby napływasz to zmień prowadzenie. Jak to nie pomoże, to zmień muchę.