Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szczupaki na muchę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2285 odpowiedzi w tym temacie

#2081 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 01 październik 2020 - 19:47

mack, dzięki wielkie!

A film jest rewelacyjny, chyba już czuję co robiłem źle. Podobnie miałem kiedyś z multikiem, naczytałem się jakichś głupot w sieci i nie szło, zmieniłem jedną podstawową rzecz i voila :)

• mack lubi to

#2082 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 02 październik 2020 - 12:34

Witam.

Skrzyp ... ta linka to dosyć sztywny kabelek, ale bardzo fajnie się nim rzuca. Uczyłem się na niej szczupakować i chyba najlepiej mi niąwłaśnie szło - coś pośredniego między skagitowymi "obrzynami", kóre kopią i z drugiego końca - długaśnymi głowicami szczupakowymi Scierry, czy Big Mama Visiona.

Do tego co Mack napisał dodaj sobie jeszcze tylko dosyć krótki przypon (1-1,2 m max z dosyć grubego i sztywnego materiału (0,5-0,7 mm fluorocarbon), wtedy będzie Ci się on zgrywał dobrze z linką i 30-40 cm stalka na końcu. Tak żeby miało wszystko max. 1,5-1,8 m. Są też takie gotowe przypony szczupakowe.

Ja miałem na początku spore kłopoty, bo naczytałem się głupotek o długaśnych przyponach przy połowie szczupaka. Przy rzutach cięzkimi i dużymi muchami stwarzają tylko niepotrzebe zamieszanie. Właściwie gdyby nie strach że zębacz dziabnie przypadkowo linkę, to można by śmiało takie po pół metra stosować - rybie to nie przeszkadza wcale.

Pozdrawiam.

Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 02 październik 2020 - 13:01

• skrzyp i Przemek_M lubią to

#2083 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 06 październik 2020 - 14:32

Gdyby komuś przyszło na myśl połowić w grążelach, to polecam takie rozwiązanie. Fajnie przechodzi po liściach i między nimi. Bardzo mało czepliwa mucha ;)

Załączone pliki

#2084 OFFLINE   wiwaldi1970

wiwaldi1970

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów
  • Lokalizacjapomorskie/Warszawa

Napisano 06 październik 2020 - 16:48

To obciążenie pod/nad muchą to wolfram czy Pb?, i akie ma zadanie jeśli to nie tajemnica. :ph34r:

#2085 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 06 październik 2020 - 17:04

Zapewne jego zadanie to ustawienie muchy hakiem do góry.
  • trout master lubi to

#2086 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 06 październik 2020 - 17:42

Zapewne jego zadanie to ustawienie muchy hakiem do góry.

Dokładnie tak, stabilizuje muchę i przy okazji odbija liście i łodygi. To gruba sztywna  żyłka ;) Koraliki wolframove.

• Paweł Bugajski i Przemek_M lubią to

#2087 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 06 październik 2020 - 19:01

Gdyby komuś przyszło na myśl połowić w grążelach, to polecam takie rozwiązanie. Fajnie przechodzi po liściach i między nimi. Bardzo mało czepliwa mucha ;)

Super patent, przypomina mi imitacje krabów na które łowiłem w tropikach.

https://images.app.g...aVSgrZoLxttkZZ8

#2088 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 06 październik 2020 - 20:03

...

Do tego co Mack napisał dodaj sobie jeszcze tylko dosyć krótki przypon (1-1,2 m max z dosyć grubego i sztywnego materiału (0,5-0,7 mm fluorocarbon), wtedy będzie Ci się on zgrywał dobrze z linką i 30-40 cm stalka na końcu. Tak żeby miało wszystko max. 1,5-1,8 m. Są też takie gotowe przypony szczupakowe.

...

Wlasnie taki gotowy przypon kupilem. Chcialem zobaczyc jak to wyglada i chcialem bezczelnie porobic sobie kilka samemu. Kupilem Strofta 0,6mm i zrobilem przypony. To byl moment kiedy naszly mnie watpliwosci. Jak to urwac w przypadku zaczepu? Nie zawsze lowie z lodki i czasami sie da ciagnac tylko w jedna strone. Odczepiacz, a przynajmniej ten co mam nie zjedzie po sznurze. 

Pytanie brzmi, co pierwsze peknie jak bede mial zaczep? Zylka\fluorocarbon czy linka? Lowie klasa 10 wiec ... chyba mocno ale sie nie znam, cos podpowiecie?

P.S Przepraszam za brak polskich znakow.

#2089 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 06 październik 2020 - 20:41

@Jack

Inwestujesz 13 pln w przypon koniczny Tiemco Salmon i wycinasz z niego sam taper, który stanowi 40% całej długości przyponu, albo tylko część taperu jeśli jeszcze za długi będzie. Masz do wyboru kilka grubości tego przyponu, możesz użyć 02x = 0,33 albo 04x = 0,40 na cienkim końcu. Oba do urwania linką muchową, chyba że jest z Chin (ego microskagit poległ na 0,28 :))
Ale możesz też użyć cieńszej wersji i skrócić taper od cienkiego końca w mejscu w którym osiąga optymalną grubość. Generalnie ma być jak najgrubszy ale do urwania.
Oczywiście na cienkim końcu wiążesz jakąś stalkę.

Pro tip :
Tiemco Akron Fluorocarbon Hi-Energy Leader 02x albo 03x jest jeszcze lepszy do tego celu, bo sztywniejszy, ale trzeba za niego wycalować 20 pln
  • Jack__Daniels i Przemek_M lubią to

#2090 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 06 październik 2020 - 22:23

Witam.

Jack ... u mnie najsłabszym elementem zestawu jest snap lub agrafka - są to rzeczy tak tanie że kupiłem hurtem coś koło dziesięciu paczek różnych rodzajów, rozmiarów oraz firm i trochę potestowałem.

Polecam firmę Spinwal - mają chyba najfajniejszy asortyment w tym zakresie i przeróżne kształty i modele. Ale z drugiej strony są aż nadto wytrzymałe, co właśnie wadą może być często.

Najfajniej rozginały się (co uważam za zaletę przy takim zestawie) snapy Mikado, ą też wygodne w zakładaniu i zdejmowaniu much, tylko kwestią jest dobranie odpowiedniej wielkości i wytrzymałości zarazem, żeby to rozgięcie kontrolować.

Nierozginalne wcale są snapy Mustada - nie udało mi się ich po prostu rozgiąć, nawet przy najmniejszych trzeba pomyśleć o innym słabym punkcie żeby linki czy pętelki na niej nie zerwać. Nie zerwałem nigdy linki, ale przy Mustadach nie miałej już śmiałości po prostu próbować dalej większej siły użyć z obawy o jej uszkodzenie

Innym słabym punktem zestawu jest zawsze węzeł na snapie / agrafce lub przyponie stalowym / wolframowym (jeżeli się go stosuje) na połaczeniu z przyponem dalszym. Jak nie puści sama agrafka, to zrobi to węzeł właśnie.

Pozdrawiam.

• Tomek.M i Jack__Daniels lubią to

#2091 ONLINE   kuba67810

kuba67810

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 07 październik 2020 - 19:43

Gdzieś w odchlaniach tego tematu było o stosowaniu fluoro lub regeneratora o grubości 0.40 mm co o tym sądzicie czy to jest bezpieczne rozwiązanie dla sznura w najpopularniejszych szczupakowych klasach (8-10)? Osobiście nie miałem jeszcze z tak mocnym zaczepem by nie odzyskać muchy. Był chyba jeszcze jakoś patent z wiązaniem pomiędzy przyponem a sznurem zrywki z bodajże podkładu lub rdzenia jakiejś innej linki.

#2092 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 07 październik 2020 - 21:18

Ja używam fluoro 0.4, jest ok!
  • kuba67810 lubi to

#2093 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 19 październik 2020 - 13:07

3b339dff9d01522b1d9011c6e83b743a.jpg

Łowi ktoś z Was celowo sandacze na muchę na wodach stojących? Macie jakieś przemyślenia?

Dodam od siebie ze skuteczne jest prowadzenie jak w spiningu, ciężka mucha polująca w dół na pływającej lince. Brania z opadu.

#2094 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 19 październik 2020 - 13:52

Osobiście nie miałem okazji się wybrać, choć mam świetne łowisko w rodzinnych stronach. Kumplom udało się w końcu ogarnąć jak je łowić i teraz z przewagi spinningistów 80/20 zrobiło się 60/40, a jak nie biorą to mucha potrafi przebić spinning. Prowadzenie tak jak piszesz, podobne do spinningowego, warto zostawić muchę w bezruchu na kilkanaście sekund.

Po tym jak znaleźli gdzie te sandacze przebywają (kamienne dno) to recepta jest dość prosta z tym, że zbiornik dobrze dostępny z pływadła i płytki. Nieduże muchy (ok 7-12cm) z dywanu, bucktaila (białe, żółte, perłowe, beżowe), testowali też z pozytywnymi wynikami muchy z ogonkami ripperów. Linka pływająca i muchy albo niedociążone albo z koralikiem.

• pafek i Filip14 lubią to

#2095 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 19 październik 2020 - 18:19

Kilka lat temu, gdy mieszkałem w Gdańsku, bardzo skutecznie łowił je na Martwej Wiśle mój kolega Śledzik. Trolował z belly białą lub seledynową muchą. Muchę sprowadzał na dno, a potem wolno się przemieszczał i od czasu do czasu podszarpywał sznurem. Najlepsze efekty miał w lisopadowo-grudniowe noce. Teraz to chyba na morskiej Martwej jest to nielegalne.
  • pafek lubi to

#2096 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 19 październik 2020 - 18:57

Mam podobne spostrzeżenia. I to samo działa co przy szczupakach gdy woda jest zimna - wolno. Wtedy mucha wygrywa z tradycyjnym spiningiem.
Kolory fluo - szczególnie dumbel eyes.
U mnie najbardziej sprawdziła się mucha z krolika :)

#2097 OFFLINE   #Nord

#Nord

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów
  • Imię:Norbert

Napisano 01 listopad 2020 - 22:37

Czy używa ktoś może wedki Scierra Big Fly? Nie znalazłem zbyt wielu informacji a zastanawiam się nad kupnem tego kijka pod szczupaka.

#2098 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 01 listopad 2020 - 22:45

Miałem okazję tylko "na sucho". Ogólnie robi pozytywne wrażenie. Szczególnie w tym przedziale cenowym.

#2099 OFFLINE   #Nord

#Nord

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów
  • Imię:Norbert

Napisano 01 listopad 2020 - 23:23

Jest sens przesiadać się z Ali Predatora na Scierre?

#2100 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 02 listopad 2020 - 05:24

A czego oczekujesz po tej "przesiadce"?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych