Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator do echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
358 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 05 lipiec 2018 - 13:20

https://allegro.pl/a...FUzFsgodmNIFbw 

czy taki akumulator będzie dobry do echosondy 9" ? jest to aku. do motocykli i ma wysoki moment rozruchowy, działa to jakoś na echo?

Użytkownik tibhar edytował ten post 05 lipiec 2018 - 13:20

#142 ONLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 05 lipiec 2018 - 14:54

Nic mu nie zrobi. Będzie dobry.

• tibhar lubi to

#143 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 05 lipiec 2018 - 14:56

Nic mu nie zrobi. Będzie dobry.

dziękuję za info

#144 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 05 lipiec 2018 - 15:29

Do echa można i paluszki złożyć. Tu nie ma prądów rozruchowych jak silnikach.

#145 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 05 lipiec 2018 - 18:33

Jak masz silnik z ładowaniem i chcesz ten aku jako rozruch i do echa to wez zwykłego kwasiaka

#146 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 06 lipiec 2018 - 10:57

Ja dzisiaj do echa za 30 zł wyrwałem taką używkę.

http://www.yuasa-aku...272a-p-249.html

#147 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 06 lipiec 2018 - 13:50

693zl za 35ah kwasa....to juz nawet poryw nie jest a szalenstwo :)

• suhhar lubi to

#148 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 06 lipiec 2018 - 22:04

kto bogatemu zabroni....

#149 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 27 listopad 2018 - 15:51

Panowie, czy macie jakieś sprawdzone 18Ah do zasilania echa? 

#150 OFFLINE   michaex

michaex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • Imię:Michał

Napisano 27 listopad 2018 - 17:01

@rower26, SSB 18Ah AGM

• GregorS i rower26 lubią to

#151 OFFLINE   TomFil

TomFil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Tomasz

Napisano 27 listopad 2018 - 22:59

Ja mam 12 ah Tuborg-a drugi rok i trzyma echo (Lowrance 4x) cały dzień i prądu jeszcze nie brakło.Moim zdaniem bardzo dobre aku.
  • krzychu_ i rower26 lubią to

#152 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 02 styczeń 2019 - 18:33

Koncepcja ewoluuje. Czy sensowne będzie podłączenie do 9 calowego echa baterii Li-Ion 20Ah i ładowanie jej ładowarką o dużym natężeniu 25A którą mam od 100Ah Lifepo4? Nie wybuchnie mi to? Bateryjkę sensownie można kupić u naszych skośnookich przyjaciół. W sumie wyjdzie mi to taniej i lżej jeśli miałbym teraz kupić np żel 22Ah z ładowarką 2A. Z tego co wiem ładowanie prądem o natężeniu 1/10 pojemności aku, przy licie, nie ma zastosowania. Mam 1,5 kg vs 6,5 kg. Li-Ion mają, zdaje się, mniej cykli niż Lifepo4.Czy jeszcze jakieś niespodzianki?

#153 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 02 styczeń 2019 - 18:42

Po primo do Li ion a inne ładowarki. Weź gaśnice w razie draki :)
A po drugie . Bateryjki z Ali 20ah gdzie już opisywał jeden kolega. Kupił 20ah dostał 13ah a Pan Chin powiedział.ze.wie jak.jest ...:)

Użytkownik siarq edytował ten post 02 styczeń 2019 - 18:49

• rower26 lubi to

#154 OFFLINE   miętus

miętus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaKamionna
  • Imię:Leszek

Napisano 07 styczeń 2019 - 16:35

Witam. Zamierzam korzystać z jednego źródła zasilania do silnika elektrycznego oraz echosondy na moim pontonie. Napęd elektryczny to Osapian Haswing o mocy 55 lbs a echosonda to Garmin Striker 7sv o maksymalnym poborze prądu 1,5A (7 calowy ekran). Czy ktoś z kolegów korzystających ze środków pływających ma podłączone oba urządzenia (silnik elektryczny i echosondę) do jednego akumulatora ? Jeżeli tak, to proszę wskazać o jakiej optymalnej pojemności akumulator musiałbym zakupić ? Dodam, że w rolę wchodzi akumulator kwasowy, gdyż na taki chcę się zdecydować.

#155 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 07 styczeń 2019 - 16:50

Będzie ci elektryk sial zakłócenia na echu. Dokup.kostke.9ah czy 7 i spokoj
  • miętus lubi to

#156 OFFLINE   hm62

hm62

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 888 postów
  • LokalizacjaIńsko
  • Imię:Tomasz

Napisano 07 styczeń 2019 - 16:51

Zasilanie echosondy i silnika z jednego źródła może emitować zakłócenia w odczycie echo
  • miętus lubi to

#157 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 07 styczeń 2019 - 19:34

Witam. Zamierzam korzystać z jednego źródła zasilania do silnika elektrycznego oraz echosondy na moim pontonie. Napęd elektryczny to Osapian Haswing o mocy 55 lbs a echosonda to Garmin Striker 7sv o maksymalnym poborze prądu 1,5A (7 calowy ekran). Czy ktoś z kolegów korzystających ze środków pływających ma podłączone oba urządzenia (silnik elektryczny i echosondę) do jednego akumulatora ? Jeżeli tak, to proszę wskazać o jakiej optymalnej pojemności akumulator musiałbym zakupić ? Dodam, że w rolę wchodzi akumulator kwasowy, gdyż na taki chcę się zdecydować.

jedne silniki sieją a inne nie, kwesta pary echo - silnik elektryczny. najlepiej byłoby sprawdzić konkretne urządzenia. Druga sprawa to pobór prądu, nie wiem ile pływasz ale osapian 55lb ciągnie sporo, pewnie na najwyższym biegu do 50Ah. Cały dzień pływania na echu zużyje Ci 15Ah (10h pływania), stąd kwas o jak największej pojemności jest CI potrzebny 100-150Ah, ale najpierw sprawdź czy nie będzie elektryk powodował zakłóceń na echu. Jeśli sieje albo nie masz jak sprawdzić wtedy proponuję ci kupić dwa takie same aku kwasowe np 80Ah, do jednego podłączyć echo a do drugiego silnik, na każdym zamontować woltomierz, jak pod obciążeniem silnika (np 4 bieg) napięcie spadnie na akumulatorze do 11-10.8V zmień aku i do niego podłącz echo, spokojnie pociągnie  jeszcze kilka godzin. Jeden aku trzymaj na dziobie a jedne na rufie.

Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 07 styczeń 2019 - 19:38

• miętus lubi to

#158 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 07 styczeń 2019 - 20:28

chyba malo jest silnikow ktore nie "sieja"..., poza tym juz bylo o tym wiele , nawet producenci zalecaja osobny aku, wiec po co kombinowac ?Kup sobie kwasa do silnika wedle potrzeb i kostke  badz dwie i juz. Poza tym , wszytskie te silniki przy danych predkoscia beda mialy podobne apetyt na energie.

• miętus lubi to

#159 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 08 styczeń 2019 - 00:47

Sprawa jest stosunkowo prosta i do zamknięcia w jednym zdaniu: Silniki bez maxi nie sieją, silniki z maxi sieją. Jeżeli silnik bez maxi sieje, to znaczy, że coś z nim nie tak (najczęściej szczotki).

• wuran i miętus lubią to

#160 OFFLINE   miętus

miętus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaKamionna
  • Imię:Leszek

Napisano 11 styczeń 2019 - 19:51

jedne silniki sieją a inne nie, kwesta pary echo - silnik elektryczny. najlepiej byłoby sprawdzić konkretne urządzenia. Druga sprawa to pobór prądu, nie wiem ile pływasz ale osapian 55lb ciągnie sporo, pewnie na najwyższym biegu do 50Ah. Cały dzień pływania na echu zużyje Ci 15Ah (10h pływania), stąd kwas o jak największej pojemności jest CI potrzebny 100-150Ah, ale najpierw sprawdź czy nie będzie elektryk powodował zakłóceń na echu. Jeśli sieje albo nie masz jak sprawdzić wtedy proponuję ci kupić dwa takie same aku kwasowe np 80Ah, do jednego podłączyć echo a do drugiego silnik, na każdym zamontować woltomierz, jak pod obciążeniem silnika (np 4 bieg) napięcie spadnie na akumulatorze do 11-10.8V zmień aku i do niego podłącz echo, spokojnie pociągnie  jeszcze kilka godzin. Jeden aku trzymaj na dziobie a jedne na rufie.

Dzięki. Ciekawą koncepcję mi podsuwasz. Latem gdy dzień jest długi pływam długo i dużo po akwenie. Dość często zmieniam miejsca do obławiania. W sezonie 2018 korzystałem z używanego akumulatora kwasowego o pojemności 80 Ah i na zbiorniku o powierzchni 85 ha dawał radę. Sposobem na sprawdzenie, czy elektryk nie powoduje zakłóceń w pracy echosondy jest podłączenie echosondy do używanego i naładowanego akumulatora z sezonu 2018. Jeżeli nic się złego nie będzie dziać, to uważam, że z powodzeniem mogę zakupić jeden akumulator o większej pojemności np. 140 Ah i podłączyć obydwa urządzenia. Na przewodzie plusowym założę dodatkowo odpowiedni bezpiecznik. Jeżeli sytuacja będzie nie do zaakceptowania ze względu na zakłócenia, to mogę skorzystać z przedstawionego przez ciebie rozwiązania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych