Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaka ładowarka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
912 odpowiedzi w tym temacie

#581 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 24 listopad 2017 - 20:20

Cteka nie testowalem ale pożyczałem od kolegi , ładowarkę automatyczna Yato i ona lądowała do 14,4 akumulatory zelowe i lądując zasilaczem akumulator trzymał mi dłużej.

Wielu kolegów z forum ma CTEKi, nie spotkałem się z negatywnymi opiniami.
Może niech ktoś jeszcze się wypowie.
Może inni Cię przekonają. ;-)

Wysłałem za pomocą hammond_m.png

#582 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 24 listopad 2017 - 20:23

Kolego uprawnienia SEP są dla średnio inteligentnych osób i każdy może je zdobyc bez problemu piekarz , mechanik samochodowy czy murarz (oczywiście bez obrazy dla tych zawodów). Jeżeli jesteś tak ciekaw to mam mgr inz z elektrotechniki a z tych SEP ( koledzy mówią cep nie bez powodu) eksploatację i dozór do 1kV.

Chociaz nie mam wyzszego wyksztalcenia w dziedznie elektrotchniki , to mam z nia stycznosc na codzien w zawodzie. To co maluja czesto gesto, Panowie inzynierowie w projektach, wola o pomste do nieba. Osobiscie pracowalem kiedys na prefabrykacji rodzielnic NN. Rozne, rozniste tematy, od malenstw po naprawde duze projekty. Glownym wykonawac byl moj znajomy. Gosc bez studiow,, zwykly szeregowy technik. I on osobiscie rugal projektantow za buble , ktore tworzyli...wnosil poprawki do projektow , ktore poznie mistrzowie mgr i inz. nanosili z wlasnorecznym podpisem... Takze wyksztalcenie jak najbardzie - pelen szacunek, tylko zeby to szlo w parze z praktyka i ciaglymi zmianami...Wirtuozow i magikow nie brakuje zarowno inz mgr jak i technikow...

Użytkownik siarq edytował ten post 24 listopad 2017 - 20:25

• szczupak1 lubi to

#583 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 24 listopad 2017 - 20:45

Sam kiedyś pracowałem przy montażu szaf NN i sterowania. Boboli było co nie miała, wychodziły dopiero w trakcie.
Teoria i projekt to jedno, życie i praktyka drugie. niektórzy zapominają i łączeniu tych prawd.

#584 OFFLINE   Marchisio

Marchisio

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 291 postów

Napisano 24 listopad 2017 - 20:50

Chociaz nie mam wyzszego wyksztalcenia w dziedznie elektrotchniki , to mam z nia stycznosc na codzien w zawodzie. To co maluja czesto gesto, Panowie inzynierowie w projektach, wola o pomste do nieba. Osobiscie pracowalem kiedys na prefabrykacji rodzielnic NN. Rozne, rozniste tematy, od malenstw po naprawde duze projekty. Glownym wykonawac byl moj znajomy. Gosc bez studiow,, zwykly szeregowy technik. I on osobiscie rugal projektantow za buble , ktore tworzyli...wnosil poprawki do projektow , ktore poznie mistrzowie mgr i inz. nanosili z wlasnorecznym podpisem... Takze wyksztalcenie jak najbardzie - pelen szacunek, tylko zeby to szlo w parze z praktyka i ciaglymi zmianami...Wirtuozow i magikow nie brakuje zarowno inz mgr jak i technikow...

Zgadzam się w 100% z tym , jak ktoś nie wie jak wygląda stycznik czy transformator i bierze się za projekty bo tata pracę załatwił to tak jest. Teoretyków nie brakuje. Ale są też fachowcy w swojej dziedzinie więc nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.
  • siarq lubi to

#585 OFFLINE   esoxlucius1

esoxlucius1

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 24 listopad 2017 - 21:19

W pełni się z tym zgadzam

#586 OFFLINE   krupski

krupski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów
  • LokalizacjaKraków/Tylicz
  • Imię:Paweł

Napisano 02 grudzień 2017 - 15:32

Panowie mam pytanie bo czytam i juz sam nie wiem co wybrac . Akumulator 110 AH MINN KOTA kwasia .Czy to będzie odpowiednia ładowarka khttp://www.sonarskle...ych-p-1104.html

Z uwagi na Zbliżające się święta sprawa i opinia pilna . Z góry dziekuje za odpowiedz . I wesołych świat życzę kolegom

Czy ewentuałnie model o oczko słabszy

http://www.sonarskle...ych-p-1103.html

Lub inne ładowarki godne uwagi w podobnej kwocie

Użytkownik krupski edytował ten post 02 grudzień 2017 - 15:35

#587 OFFLINE   n15

n15

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 02 grudzień 2017 - 15:45

Panowie mam pytanie bo czytam i juz sam nie wiem co wybrac . Akumulator 110 AH MINN KOTA kwasia .Czy to będzie odpowiednia ładowarka khttp://www.sonarskle...ych-p-1104.html

Z uwagi na Zbliżające się święta sprawa i opinia pilna . Z góry dziekuje za odpowiedz . I wesołych świat życzę kolegom

Czy ewentuałnie model o oczko słabszy

http://www.sonarskle...ych-p-1103.html

Lub inne ładowarki godne uwagi w podobnej kwocie

Obie spokojnie dadzą radę.

#588 OFFLINE   esoxlucius1

esoxlucius1

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 02 grudzień 2017 - 20:14

Krupski ta Minn kota to jest to samo co ZAP Marine , Sznajder Marine

#589 OFFLINE   krupski

krupski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów

Napisano 02 grudzień 2017 - 20:42

Wiem ale trafiła sie bardzo tanio . Chodzi mi o to która ładowarka bedzie bardziej odpowiednia

#590 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 02 grudzień 2017 - 21:07

Bierz mocniejszą . Różnica w cenie niewielka a prędkość ładowania przy maratonach na wodzie może mieć czasami znaczenie . I bateria kiedyś zagościć może większa  :) .

#591 OFFLINE   krupski

krupski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów

Napisano 02 grudzień 2017 - 21:15

A ogólnie to są koledzy dobre ładowarki ?

#592 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 02 grudzień 2017 - 21:23

Nie wiem jak te , które podlinkowałeś . Sam używam Schumachera SPI 15A . W mojej ocenie jest bardzo dobry . Lepszego mi nie trzeba póki co  :) . Te SCI z opisu wyglądają bardzo OK - mają wszystko co trzeba .

#593 OFFLINE   krupski

krupski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów

Napisano 07 grudzień 2017 - 06:20

A teraz jeszcze mam takie pytanie :). Schumacher Sci czy  12A , czy lepiej dołeożyć i kupić cteka 10 a ?

Ktoś cos podpowie ?

#594 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 07 grudzień 2017 - 06:25

A teraz jeszcze mam takie pytanie :). Schumacher Sci czy  12A , czy lepiej dołeożyć i kupić cteka 10 a ?

Ktoś cos podpowie ?

Dołóż jak masz taką możliwość.

#595 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 07 grudzień 2017 - 11:24

Dołóż jak masz taką możliwość.

A dlaczego ? Mam obie i w Schumacherze podoba mi się wyświetlanie poziomu naładowania, CTEK tego nie ma. Solidność wykonania obu ładowarek jest na dobrym poziomie - CTEK jest dużo mniejszy.

BTW. Ctek7 skonał mi po 5 latach..

#596 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 07 grudzień 2017 - 11:36

A dlaczego ? Mam obie i w Schumacherze podoba mi się wyświetlanie poziomu naładowania, CTEK tego nie ma. Solidność wykonania obu ładowarek jest na dobrym poziomie - CTEK jest dużo mniejszy.

BTW. Ctek7 skonał mi po 5 latach..

Kiedyś gdzieś był ranking ładowarek, na górze był CTEK. 

Mój jeden CTEK ma 8-10 lat i dalej pole orze. Może miałeś pecha.

A jak się komuś coś podoba to po co dyskusja ta... o gustach się nie dyskutuje. 

Wyraziłem swoją opinię (jeszcze mi wolno w naszym ustroju :P ) , resztą już wielokrotnie na ten temat i być może nawet w tym wątku.

#597 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 07 grudzień 2017 - 14:23

Kiedyś gdzieś był ranking ładowarek, na górze był CTEK. 

Mój jeden CTEK ma 8-10 lat i dalej pole orze. Może miałeś pecha.

A jak się komuś coś podoba to po co dyskusja ta... o gustach się nie dyskutuje. 

Wyraziłem swoją opinię (jeszcze mi wolno w naszym ustroju :P ) , resztą już wielokrotnie na ten temat i być może nawet w tym wątku.

Mój mail nie mial być zaczepny ! Myślałem, że masz jakieś doświadczenia złe z Schumacherem albo super dobre z Ctek i dlatego zapytałem "dlaczego" ? :)

#598 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 07 grudzień 2017 - 15:26

Mój mail nie mial być zaczepny ! Myślałem, że masz jakieś doświadczenia złe z Schumacherem albo super dobre z Ctek i dlatego zapytałem "dlaczego" ? :)

Mój też nie, jedynie się ustosunkowałem do Twojej wypowiedzi, może źle to zabrzmiało...

Akurat Schumachera nie znam, ale inne znam jak nie ze swoich doświadczeń to znajomych.

Oni akumulatory wymieniają ładując czym popadnie, ja jakoś ładuję i nie wymieniam.

Do tej pory CTEK mnie nie zawiódł.

Sprawdziłem, 23 grudnia minie 10 lat  jak używam intensywnie go, nawet przez jakiś czas w warsztacie pracował bo koledze padł, a o tym ile razy pożyczałem to już sam nie pamiętam.

U mnie się obronił - po co więc mam szukać zamienników.

#599 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 09 grudzień 2017 - 22:11

Panowie czy wasze CTEKi wydają jakieś dźwięki , szczególnie na koniec ładowania?

#600 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 09 grudzień 2017 - 22:20

Panowie czy wasze CTEKi wydają jakieś dźwięki , szczególnie na koniec ładowania?

Tak. Przekaźnik pracuje. Stan podtrzymania. Sprawdza czy naładowany i rozłącza, lub dogaduje i rozłaczy, wtedy to dłużej trwa

Mam nadziej ze to o ten dźwięk Ci chodzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych