VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics - nowy artykuł na jerkbait.pl
#1 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 13:46
Serdecznie witamy na stronie www.jerkbait.pl. Na samym początku chciałbym wszystkim wam podziękować za czas, który poświęciliście dla nas odpowiadając na pytania forumowiczów. Jak już wiecie, metoda wertykalna jest w Polsce zabroniona (oprócz łowienia spod lodu) i w zasadzie jej tajniki nie są znane u nas w kraju. Dlatego cieszymy się bardzo, że odkrywacie przed nami tajniki metod stosowanych w innych zakątkach świata. No OK, posłuchajmy co macie do powiedzenia.
Serdecznie zapraszam do lektury artykułu VERTICAL FOR ZANDER – czyli rozmowa z Verticalfanatics. Zapraszam też do dyskusji.
Pozdrawiam
Remek
#2 ONLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 14:21
Wielkie DZIEKUJE z mojej strony.
Nie bede pisal banalow ze to najlepszy artykul itd - to oczywiste
Eh juz sie nie moge doczekac styczniowego otwarcia na Ebro
Gratulacje Pitt, dzieki za uwzglednienie moich pytan
Guzu
#3 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 14:25
.
.
.
aż mi dech zaparło no to jest po prostu... nie wiem jak to powiedzieć, solidny kawał wędkarskiej wiedzy. Już wiem że będę to czytał kilka razy i trawił partiami - artykuł przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
Chylę czła, gratuluję, dziękuję
Pozdrawiam
#4 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 15:14
#5 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 16:23
rzecz oczywista, nie ma za co, ten wywiad powstal, w pewnym sensie, na podstawie waszych pytan i quasi na zamowienie uzytkownikow naszego portalu...
dzieki za uwzglednienie moich pytan
...
#6 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 16:37
Fajny jest wtręt, w tekście, na temat oglądania przynęty na echosondzie. Widziałem kiedyś jak łowili walleye właśnie w taki sposób - oglądali zarówno przynętę jak i walleye na echu. Sprowadzali pod pysk na odpowiednią głębokość i było widać (nadal na echu) jak walleye startuje do przynęty.
Pitt! Dzięki za atykuł!
Pozdrawiam
Remek
#7 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 16:42
dobre pytanie ... ciekawe, w ktorym kierunku rozwinie sie teraz dyskusja ... PZW?Osobiście uważam, że artykuł jest bardzo ciekawy. Po jego przeczytaniu miałem nieodpartą ochotę na ... takie połowy ale tutaj pojawiło się pytanie, na które odpowiedzi nie znam i może ktoś z forumowiczów mi pomoże: dlaczego w Polsce zabroniono verticala?
#8 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 17:11
Osobiście uważam, że artykuł jest bardzo ciekawy. Po jego przeczytaniu miałem nieodpartą ochotę na ... takie połowy ale tutaj pojawiło się pytanie, na które odpowiedzi nie znam i może ktoś z forumowiczów mi pomoże: dlaczego w Polsce zabroniono verticala?
[/quote]
dobre pytanie ... ciekawe, w ktorym kierunku rozwinie sie teraz dyskusja ... PZW?
[/quote]
Poproszę o krótką odpowiedź
Pozdrawiam
Remek
#9 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 18:08
#10 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 18:11
#11 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2009 - 18:15
Profesjonalna robota, naprawdę warto było czekać na taki artykuł.
Będę wracał do niego wielokrotnie, bo dużo w nim cennych informacji.
Dzęki jeszcze raz!
Pozdrawiam
Miłosz
#12 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 11:00
Tego sie dowiedzialem kiedys od PZW,ale to bylo ze 20 lat temu moze teraz jest inna wymowka.Mega Pozdro dla wszystkich i wesolych i spokojnych swiat oraz Rybnego nowego Roku
#13 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 11:58
Dzięki za prezent !
Re we la cja !
Co do vertical jigowania w PL (PZPR-N-PZW) to chyba Claudio ma rację.
Przepis należy rozumieć jako zakaz szarpania. Osobiście tak interpretuję ten przepis
i jeśli będę miał możliwość, będę próbował łowić w pionie ile się da.
Po takim artykule zwłaszcza !
Przecież coś, co w sumie jest wolnym trollingiem z ręki,
trudno przyrównać do ustawicznego podnoszenia i opuszczania przynęty..
Czy ten przepis nadal tak brzmi ?
Nieważne.
To było mnóstwo pracy i wyszedł z tego świetny artykuł, bravissimo !
Chylę czoła, prawie klękam
#14 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 12:16
#15 ONLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 12:19
Zwroccie uwage ze pada w pewnym miejscu informacja ze zima czesto sie lowi tak ze nastepuje minimalne podniesinie (nie poderwanie) przynety raz na kilkadziesiat sekund...
Wowczas nawet nie moze byc mowy o lowieniu w pionie.
Powodzenia!
Guzu
#16 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 12:35
Otóż to.
Nic sie nie dzieje, komisja ds. vertical jiga nie powstanie, lowimy bo kochamy to robic
#17 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 23:01
Osobiście uważam, że artykuł jest bardzo ciekawy. Po jego przeczytaniu miałem nieodpartą ochotę na ... takie połowy ale tutaj pojawiło się pytanie, na które odpowiedzi nie znam i może ktoś z forumowiczów mi pomoże: dlaczego w Polsce zabroniono verticala?
Wydaje mi się, że kiedyś poruszyłem ten temat na tym forum ale jakoś nie mogę go odnaleźć - czyżby został usunięty?
Ktoś wtedy odpowiedział, że w momencie powstania przepisu nie było jeszcze pojecia verticall jigging i ustawodawca nie mógł przez to miec na myśli tej konkretnej metody.
Na ten temat na pewno można polemizować, głównie przez niejasność stwierdzenia 'przez ciągłe podnoszenie i opuszczanie przynety w pionie' - chyba tak to brzmiało.
Łowiąc w pionie na pewno nie podnosimy i nie opuszczamy przynęty w sposób ciągły - robimy przecież pauzy
Ponadto co oznacza łowienie w pionie? Jak prąd wody powoduje, że przynęta jest 3 metry za łodzią to czy łowię w pionie?
Polska to bardzo dziwny kraj. Dziwny zapis, nijak mający się do rzeczywistości mający na celu nie wiadomo co. W Anglii jakoś nie ma zagmatwanych regulaminów a ryb więcej.
Osobiście nie uważam, żeby zakaz ciągłego podnoszenia i opuszczania przynęty w pionie odnosił się do metody wertykalnego jigowania. Tak na dobrą sprawę mieszkam jak na razie w kraju, gdzie ta metoda jest dość popularna i nie ma wątpliwości co do jej stanu prawnego. Z drugiej strony po powrocie do Polski wolałbym nie rezygnować z jej stosowania.
Co do samej metody i artykułu to moje obserwacje z UK różnią się trochę od obserwacji wędkarzy odpowiadających na pytania. Ja stosowałem tą metodę głównie w miesiącach letnich łowiąc w dziennych ostojach sandaczy - miejscówkach o małej powierzchni skupiających kilka, kilkanaście ryb. Zimą natomiast sandacze były zgromadzone w miejscach dośc rozległych i rozproszone w obrębie tych miejsc - kilkaset metrów rzeki - dlatego skuteczniejszy wydawał sie trolling i klasyczne łowienie z rzutu.
Obserwacje te dotyczą tylko rzeki Severn więc nie wszędzie musi być tak samo.
#18 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2009 - 23:11
[/quote]
Wydaje mi się, że kiedyś poruszyłem ten temat na tym forum ale jakoś nie mogę go odnaleźć - czyżby został usunięty?
[/quote]
Nie został usunięty i nietrudno było znaleźć
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=139762 msg_139762
Myślę, że co do legalnosci vertykalnego łowienia napisano tyle, by sumienie nie gryzlo,
a zdrowy rozsadek pozwalal cieszyc sie z odkrywania skarbow, jakie kryje woda.
Pozdrawiam
Grzesiek
#19 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2009 - 10:59
Pozdrawiam
Wiktor
#20 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2009 - 11:42
Interesujący jest aspekt sprzętowy, kolesie nie kombinują, ot idą do sklepu wykładają 50 euro i kupują sobie wędkę, która w pewnych kręgach uchodziłaby za zwykły chrust... .
Jeśli są ryby w wodzie to wędkarstwo jest najzwyczajniej łowieniem ryb .
Żeby nie było, sam mam patyki robione na zamówienie itd., ale jak były ryby w polskich wodach to wystarczało iść do sklepu...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych