Jigi i inne imitacje Niedzielskiego
#381 OFFLINE
Napisano 02 luty 2020 - 21:59
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
- gulf, marekn, Pisarz.......ewski Piotr i 2 innych osób lubią to
#382 OFFLINE
Napisano 02 luty 2020 - 23:04
- gulf, marekn, Pisarz.......ewski Piotr i 3 innych osób lubią to
#383 OFFLINE
Napisano 03 luty 2020 - 22:45
- gulf, marekn, akhenaton i 2 innych osób lubią to
#384 OFFLINE
Napisano 03 luty 2020 - 22:50
Ładne kluski . To już konkretne kąski
#385 OFFLINE
Napisano 03 luty 2020 - 23:10
Moji przyjaciele również łowią z powodzeniem nawet na 12 cm zonkery.
Ale ja poprostu lubię łowić na jiga ma to w sobie odrobinę finezji , trzeba się bardziej przyłożyć do prowadzenia przynęty, bardziej się postarać, ale jestem przekony że dobrze podany I prowadzony jig, poprostu musi być zjedzony.
- urasenty, akhenaton i Epidares lubią to
#386 OFFLINE
Napisano 04 luty 2020 - 09:47
No to może pochwalisz się Piotrze dokładniej jakie to tajniki rowadzenia jiga zgłębiłeś?
Ja np tam gdzie nie mam masy zaczepów lubię łowić z prądem tak żeby jig lekko muskał dno. Wtedy przytrzymany obraca się o 180 stopni pchany nurtem. Moje rybki bardzo lubiły ten obrót.
- Luckyguliver lubi to
#387 OFFLINE
Napisano 04 luty 2020 - 16:30
Jasne napiszę trochę wieczorem więcej na ten temat,jak będę miał więcej czasu pozdrawiam Piotrek.No to może pochwalisz się Piotrze dokładniej jakie to tajniki rowadzenia jiga zgłębiłeś?
Ja np tam gdzie nie mam masy zaczepów lubię łowić z prądem tak żeby jig lekko muskał dno. Wtedy przytrzymany obraca się o 180 stopni pchany nurtem. Moje rybki bardzo lubiły ten obrót.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
- urasenty i Epidares lubią to
#388 OFFLINE
Napisano 04 luty 2020 - 23:40
Zimowe łowienie pstrągów znacznie się różni od łowienia wiosną i latem. Zimą wybieram też innego jiga bardziej tłustego, dłuższego. Samo łowienie przypomina trochę łowienie na streamer.
Praktycznie zawsze łowię głęboko i po łuku. Rzucam pod drugi brzeg i na napiętej lince obławiam interesujące mnie miejsce, zaczynam klasycznie od początku np. dołka i krok po kroku czeszę całe miejsce. Zimą bardzo często kropki są nieaktywane więc stoją centralnie w korzeniach. Dobrze jest tak poprawdzić jiga aby wpłynął po łuku do jego mieszkania, ale ten Łuk jest bardzo ważny bo jak nie będzie skosa to zazwyczaj ryba spada. Zdarza mi wrzucać jiga prosto do mieszkania ale wtedy liczy się pierwszy opad, łowiąc jigiem staram się jak najmniej używać kołowrotka. Lubię też go czasem dłużej przytrzymać w mieszkaniu czasami przesadnie długo, noi w tedy zabawa podszarpuje, popuszczam, prowokuje.
Jeśli się zdarzy taka sytuacja że pstrągi są aktiwiti bo Zimą też się tak zdarza, Można zaryzykować i łowić pod prąd w rynnach dołach , a robię to tak( i tutaj łowienie przypomina mi łowienie na nimfę lub pedała,) należy wybierać linkę kołowrotkiem tak aby jiga nie ściągąć , a jak nam opadnie lekko go podbić do góry i dalej tylko luz wybierać branie jest mało wyczuwalne, ale raczej 100 procentowe. Chodzi o to że jig jest na tyle naturalną przynętą, żebynie przeszkadzać mu w pracy. Najłatwiej na początku łowić na Wolniankach zawsze po Łuku. Tutaj mniejsze znaczenie będzie miało czy łowimy z prądem czy pod prąd. No a na Wolniankach pstrągi łowię podobnie jak sandacze z opadu tylko delikatnie podbijam, ale brania są klasyczne z opadu _pstryki, zdecydowanie staram się łowić jak najlżej aby jig ładnie się prezentował.
Łowienie jigiem wymaga trochę wprawy i umiejętności, nie lubię łowić ciężkim jigiem ponieważ uważam , że traci na walorach, najlepiej jest łowić lekkim jigiem głęboko, ale to nie zawsze jest możliwe, ja najciężej łowie 2 - 2.5 gr.
Ale to wynika też z tego że na moich rzekach więcej nie potrzeba. A w 80 procentach lowię 1.5 gr. Zimą bo później latem I późną wiosną schodzę mniej do 0.8 gr. I mniej. Aczkolwiek mam klientów którzy łowią na moje jigi na 3,4,5 gr. Ale to wynika z tego że ich woda tego potrzebuje. Warto też wspomnieć o tym że nie w każdym miejscu jig będzie dobry choć ja mimo wszystko będę próbował wszędzie.
Oczywiście nie napisałem wszystkiego, bo o sposobie łowienia na jiga można by książkę napisać, ale mniej więceji po kròtce tak to wygląda.
Z góry przepraszam za błędy stylistyczne pisarzem nie będę.
- gulf, marekn, Pisarz.......ewski Piotr i 7 innych osób lubią to
#389 OFFLINE
Napisano 06 luty 2020 - 00:24
Hak gamakatsu, 2.0
- rav_id lubi to
#390 OFFLINE
Napisano 06 luty 2020 - 07:43
- gulf, Piotr Gołąb, Pisarz.......ewski Piotr i 3 innych osób lubią to
#391 OFFLINE