Nóż wędkarskosurvivalowy
#621 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2020 - 12:30
#622 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2020 - 14:18
Helle"Harcerka" typu Mora?
#623 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2020 - 16:03
Witam
Tak HELLE
Nie pisałem nazwy firmy,bo moze to reklama
Wczesniej ostrza do noży robiłem z łożysk
Kłaniam sie Marian
#624 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2020 - 22:08
CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE - ZAPYTAJ SPRZEDAJĄCEGO
Niestety ale to samo co w większości sklepów :/ poczekam miesiąc, jeśli się nie pojawią to zastanowię się nad kupnem za 70zł.
Tak czy owak dzięki za pomoc
https://pl.aliexpres...earchweb201603_
- Pride lubi to
#625 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2020 - 14:47
- Sadek8 lubi to
#626 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 01:19
Co byś chciał ostrzyć? Jak nie kuchenniaki to gradacja 200 lub 300 do naprawy ostrza a druga 1000 do ostrzenia właściwego wystarcza aż nadto (wg japońskiej nomenklatury). Kiedyś na dluta.pl nabyłem kamień naniwa z dwoma gradacjami 1000-3000- takie sklejone ze sobą. Ten 3000 to już po stropowaniu rozcina włos wzdłuż jak się postarasz. A tak w ogóle to kup diamenty, że zacytuję kolegów z nożowego forum .
#627 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 06:54
kup diamenty
Amen.
Chyba że ostrzenie ma być formą spędzania czasu, medytacji, hobby jako takim....
Na płytkach diamentowych po prostu ostrzysz, spłukujesz, osuszasz i odkładasz do następnego ostrzenia.
Z kamieniami jest więcej zabawy, z moczeniem, samym ostrzeniem na mokro, utrzymanie równej powierzchni, jej wyrównywaniem. No i może być problem z naostrzeniem niektórych stali. Do nauki ostrzenia z ręki zdecydowanie płytki diamentowe. Gradacje : do wyprowadzania krawędzi 150-300, do ostrzenia 400 ( czasem nie warto przechodzić na drobniejszą) i 600. Jak chcesz gładko golić włosy na ręku możesz jeszcze wziąć jakieś 800-1000. Wbrew pozorom dla dobrych właściwości tnących najważniejsze jest prawidłowe wyprowadzenie krawędzi tnącej na niższych gradacjach niż polerowanie godzinami na wysokich.
- coma, venom_666 i SID lubią to
#628 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 19:02
Amen.
Chyba że ostrzenie ma być formą spędzania czasu, medytacji, hobby jako takim....
Na płytkach diamentowych po prostu ostrzysz, spłukujesz, osuszasz i odkładasz do następnego ostrzenia.
Z kamieniami jest więcej zabawy, z moczeniem, samym ostrzeniem na mokro, utrzymanie równej powierzchni, jej wyrównywaniem. No i może być problem z naostrzeniem niektórych stali. Do nauki ostrzenia z ręki zdecydowanie płytki diamentowe. Gradacje : do wyprowadzania krawędzi 150-300, do ostrzenia 400 ( czasem nie warto przechodzić na drobniejszą) i 600. Jak chcesz gładko golić włosy na ręku możesz jeszcze wziąć jakieś 800-1000. Wbrew pozorom dla dobrych właściwości tnących najważniejsze jest prawidłowe wyprowadzenie krawędzi tnącej na niższych gradacjach niż polerowanie godzinami na wysokich.
Absolutnie racja, naostrzony do stanu gdzie przecina spadający włos jest po prostu niebezpieczny dla użytkownika. Wystarczy dotknięcie, przetnie skórę i nawet nie poczujesz, a trzeba będzie szyć.
Do codziennego użytku diamenty, szybko, sprawnie i wygodnie. 800-100 to wszystko co potrzeba. A do golenia zawsze lepsze będą jednorazówki
#629 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 19:43
Absolutnie racja, naostrzony do stanu gdzie przecina spadający włos jest po prostu niebezpieczny dla użytkownika. Wystarczy dotknięcie, przetnie skórę i nawet nie poczujesz, a trzeba będzie szyć.
Do codziennego użytku diamenty, szybko, sprawnie i wygodnie. 800-100 to wszystko co potrzeba. A do golenia zawsze lepsze będą jednorazówki
Tak zwana "świnta" prawda .
Polecam Lansky tur box wystarczą same szare pręty .
#630 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 20:32
Gradacje : do wyprowadzania krawędzi 150-300, do ostrzenia 400 ( czasem nie warto przechodzić na drobniejszą) i 600. Jak chcesz gładko golić włosy na ręku możesz jeszcze wziąć jakieś 800-1000. Wbrew pozorom dla dobrych właściwości tnących najważniejsze jest prawidłowe wyprowadzenie krawędzi tnącej na niższych gradacjach niż polerowanie godzinami na wysokich.
Dokładnie. Przy prawidłowym ostrzeniu gradacja 400 jest wystarczająca, żeby nóż golił włosy na przedramieniu. Jest to wystarczająca ostrość robocza. Co prawda nie podzielimy włosa na czworo ale takie ostrzenie to w większości przypadków sztuka dla sztuki.
#631 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 21:24
Zapytaj tych co mieli okazję golić się brzytwą,lub byli goleni, czy jednorazówki są lepsze
#632 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2020 - 22:38
No coś pewnie z ciekawości wybiorę z tych kamieni żeby się przekonać jak się na tym ostrzy. Celuje w Naniwe albo Ceraxa. Ewentualnie jeszcze King.
- biołygorlice lubi to
#633 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 10:38
Zaczynalem od 1000/3000 (Naniwa) i szybko okazalo się, że jednak niższa gradacja przydaje się bardziej, niż 3000.
Teraz używam głównie 400/1000 (KAI).
Sęk w tym, że owszem, "400 to tylko do napraw", ale rzadko który nóż ma fabrycznie ostrze wyprowadzone tak, że nie trzeba go naprawiać.
Najlepszym przykładem są Mora Frosts: dobra stal, którą jarają się nawet Japończycy, w niepozornym nożu za sto złotych, ale trzeba się zdrowo namozolić, żeby zrobić z tego sensowne narzędzie do pracy.
Drugi przykład to Tojiro DP: VG-10 w przystępnej cenie, ale "na dzień dobry" warto uczciwie popracować na kamieniu, żeby ostrość cieszyła dłużej, niż 15 minut.
I tak jak piszą Koledzy powyżej, ważniejsze jest wyprowadzenie skutecznej krawędzi tnącej, niż polerowanie do połysku.
Do podostrzenia/wyrównania dobrego ostrza wystarczy wtedy parę przeciągnięć po ceramicznym pręcie, którego używanie zresztą bardzo polecam.
#634 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 12:28
Gradacje 600 i w dół to nóż już musi być konkretnie zajechany lub wyszczerbiony. Do podostrzania o jakim myślałem, to celował bym w kamiemienie z gradacją 1000/3000 lub 1000/6000. Nóż który jest fabrycznie bardzo dobrze naostrzony jechać od razu na diamentach 600 i poniżej - to raczej nie ma sensu - szkoda noża. Nie chodzi mi też o jakieś ostrzenie na żyletkę ale do podostrzania od czasu do czasu kiedy trzeba. Z drugiej strony im bardziej wypoleruje się krawędź tnąca na jak najwyższej gradacji, tym rzadziej trzeba ostrzyć nóż. No ale to już nie przy mojej żonie, która i tak regularnie i cyklicznie chodzi z plasterkiem na palcu :-)
Nie znam się jednak mam wrażenie, że nie do końca można postawić znak równości między gradacjami kamieni a diamentów.
Nożem fabrycznie dobrze naostrzonym kroję, aż się stępi. Umownie można uznać że jest to poziom kiedy przestaje gładko przecinać skórę pomidora, czy płynnie ciąć cebulę. I wtedy ostrzę na diamencie 600. Co kilka podostrzeń warto wyrównać krawędź tnącą na diamencie grubszym, żeby zachować jej geometrię i uniknąć sytuacji kiedy nóż goli, ale nie tnie.
Dobór gradacji diamentów czy kamieni w dużym stopniu zależy od stali, popularne nierdzewki w europejskich nożach gorzej tną po wygłaskaniu na diamentach
powyżej 600-800 , na niektórych produktach zaczynają się ślizgać pomimo tego, że są super ostre i można nimi strugać włosy. Część droższych stali "lubi" być ostrzona na wysokich gradacjach, część niekoniecznie i lepiej tnie jak na ostrzu zostaje "mikropiłka".
#635 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 15:36
Ważne chyba też jest żeby dobrać odpowiedni kamień (twardość, ścierność) do rodzaju stali z jakiej zrobiony jest nóż.
#636 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 15:51
Tutaj, na forum, kupiłem używaną https://cqb.pl/ostrz...2c-p-4378.html
To mój pierwszy zakup ostrzałki prętami i, o ile nie kupię noża o ostrzu ze stali wyższej, niż D2, w zupełności wystarczy.
#637 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 16:43
Tutaj, na forum, kupiłem używaną https://cqb.pl/ostrz...2c-p-4378.html
To mój pierwszy zakup ostrzałki prętami i, o ile nie kupię noża o ostrzu ze stali wyższej, niż D2, w zupełności wystarczy.
Link już nieaktualny.
#638 OFFLINE
#639 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 17:08
#640 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2020 - 17:17
Wszystkie noże mam wyprowadzone na 20 stopni. Nie narzekam. Nawet w kuchni.
- sslonio lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych