Zakładam nowy wątek bo ciężko o konkretną informację zebraną w jednym miejscu. Poniżej podsumowanie tego co znalazłem w sieci i moje pytania. Może ktoś posiada bardziej konkretne informacje.
Generalnie poszukuję bezpłatnych lub stosunkowo tanich slipów nad ZZ.
1. Slip przy parkingu w Zegrzu północnym. Wszystkim znany dość łagodne zejście do wody i duży parking. Niestety podczas Niedzielnego zwiadu zauważyłem że szkółka żeglarska dzierżawiąca nabrzeże wyrównała już cały brzeg do ogrodzenia z WTW. Wyrównany został również sam slip i mam obawy że mogą go sobie zawłaszczyć. Z informacji od pracownika porządkującego teren ma tu powstać jakaś knajpka na wodzie i slip ma niby pozostać dostępny dla wędkaży. Może ktoś ma bardziej szczegółowe informacje na ten temat
2. Slip przy kładce w Nieporęcie - dobry zjazd do wody sporo miejsca wokoło na pozostawienie auta. Niestety brzeg kamienisty więc w pojedynkę trzeba uważać żeby dobrze przycumować łódkę do mini kładki bo można łatwo porysować kadłub o kamienie.
3. Slip w Jachrance przy tzw Betonach - kiepski dojazd ale sam brzeg dość łagodny i wygodny do wodowania, sporo miejsca na zaparkowanie auta. Od jesieni teren wydzierżawiony przez jakieś stowarzyszenie motorowodniaków. Uzyskałem zapewnienie że teren pozostanie ogólno dostępny. Ma powstać pomost przy którym będą cumować swoje łodzie. Podczas wczorajszego zwiadu widziałem że brzeg wygrodzony jest drewnianymi palami i dojście do wody jest tylko w miejscu slipowania. Oby się nie okazało że powstanie tu pomost i nie będzie miejsca na zrzucenie łodzi.
4. Serock - jest slip po prawej stronie od Molo. Teoretycznie wjazd w uliczke mają tylko mieszkańcy ale czasem zrzucałem tam łódkę jak jeszcze woziłem ją na dachu i nie było z tym problemu auto można zaparkować na ulicy albo na pobliskim parkingu. Ktoś wie jak jest z wodowaniem łodzi z przyczepy w tym miejscu?
5. Serock ul Rybaki - jest kilka miejsc z wybetonowanym wejściem do wody jednak sa one dość strome i wg mnie tylko 4x4 sobie tam poradzi. Są dwa miejsca pod koniec ulicy z łagodnym wejściem do wody. Jedno dostępne z małym pływającym pomostem. Niestety drugie wygodniejsze zostało zagrodzone łańcuchem przewieszonym na dwóch słupkach. Auto możńa zaparkowac na ulicy. Ruchu tu nie ma bo to ślepa uliczka. Ktoś się orientuje na jakich zasadach te miejsca są zagrodzone?
6. Wierzbica - podobno jest betonowy slip w miejscu dawnej stacji Orlenu przy samym moście. Brak informacji o jego dostępności. Może ktoś coś wie czy jest udostępniony czy nie.
7. Wierzbica - dziki slip vis'a'vis pkt 6. przez drogę - update @Korentes: łagodne zejście do wody, spokojnie można łódkę zwodować.... Jest to dużo wygodniejsze przy wyższym stanie wody (...) 2 panów z łajbą około 3,50m i oplem insignia nie mieli większego kłopotu
8. Slip Kania Polska w ujściu Bugu - jest dojazd do wody wyłożony betonowymi płytami zaraz obok spory parking. Nie wiem czy zjazd do wody jest zagrodzony czy ogólno dostepny. Wszelkie aktualne info mile widziane.
9. Slip Cupiel w ujściu Bugu - ok 1 km od slipu z pkt 8 w strone ujcia. Jest przejazd przez wał i zjazd do samej wody Nie byłem nie widziałem. Podobno można spokojnie łódkę zwodować.
10 Slip na Bugu w Kuligowie - dość stromy zjazd. Dla osobówki może być ciężko się wygrzebać. miejsca do zaparkowania na 2-3 auta z przyczepami.
11. Slip na Narwi W Topolinie. Zjazd do wody wyłożony Płytami betonowymi, niestety jak byłem tam to jest dość stromo i nierówno. Osobówką raczej ciężko. Może coś się zmieniło od zeszłego lipca.
Niestety nie mam żadnych informacji o slipach powyżej Mostu w Wierzbicy więc wszelakie namiary mile widziane.
Mile widziane też informacje o slipach poniżej zapory w Dębe.
Jeżeli ktoś posiada aktualne informacje o w/w punktach bardzo proszę o umieszczanie ich w wątku. Postaram się na bieżąco go aktualizować.
Użytkownik Bandit edytował ten post 08 kwiecień 2015 - 13:01