Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Mocowanie przetwornika echosondy w pontonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2719 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 31 lipiec 2023 - 10:22

jajakub, on 31 Jul 2023 - 08:58, said:

Mam mocowane na borice tylko że z boku burty od zewnątrz
I jak zaczyna wiać to takie 1punktowe mocowanie jest mało stabilne i przetwornik się kolebie

I jak to rozwiązałeś?

#62 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1057 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 31 lipiec 2023 - 10:51

Tu gdzie ta czerwona kreska mam zamontowaną poprzeczkę która jest wpinana w wiosło (wiosło leży płasko na burcie wpietę w dulkę)
Przetwornik jest niżej niż na foto oczywiście i wtedy 2 punkty podparcia są na tyle daleko od siebie że usztywnia to całą konstrukcję

Załączone pliki

• Artech lubi to

#63 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1184 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 15:56

Może taki sposób jeżeli nie potrzeba kręcić przetwornikiem.

Załączone pliki

#64 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 23 luty 2025 - 13:28

Wymyśliłem projekt przetwornika echosondy tak żeby nic nie wiercić nie przyklejać, a żeby było dobrze. Zebrałem pomysł w całość. Kupiłem potrzebne gadżety do tego. Ale pomysł niestandardowy więc i wszystkiego się nie kupi bo nie ma. Narysowałem dwa detale i dałem koledze do wydrukowania. Wczoraj odebrałem, dzisiaj trochę pogrzebałem w warsztacie bo ciekawy byłem pomysłu . Pierwsze przymiarki i wyszło lux. Będzie tak jak chciałem. Oczywiście wszelkie śrubki będą z kwasówki. Mawerick ma 4 rączki z tyłu więc można dowolnie to zamontować. Mocowane jeden ruch klipsem na 4 pozycje dwie pionowe i dwie poziome. Demontaż tym samym klipsem w 2 sekundy. Pełna regulacja na wszystkie możliwe sposoby. Do tego na górze sztycy będzie gwint uniwersalny do podpórek i innych gadżetów wkręcanych. Jak skończę to wrzucę fotkę całości. Na razie zimno jeszcze, ale pierwsze przymiarki dzisiaj zrobiłem. 

Załączony plik  Druk.jpg   21,42 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  Wkładka.jpg   27,67 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  Uchwyt.jpg   118,07 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  Baza.jpg   206,46 KB   5 Ilość pobrań

• rapek i Tresor lubią to

#65 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5593 postów
  • Imię:adam

Napisano 23 luty 2025 - 14:00

to sie bedzie bujac przy plywaniu...

- tylko jeden punkt montazowy

- guma z natury pracuje

• Przemek_M lubi to

#66 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 23 luty 2025 - 14:07

A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.

https://media.nautic...r-4-800x800.jpg

Użytkownik darek63 edytował ten post 23 luty 2025 - 14:15

#67 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2025 - 14:18

Darek to jest najlepsze rozwiązanie na ponton moim zdaniem, odwrócona półka na balonie. Nie zabiera miejsca w kokpicie jak oryginalne pomysły wschodnie.  Wymyśliłem to ze dwa lata temu. Suwasz gdzie chcesz, sztyce różnego rodzaju montujesz i ekran w osi optycznej- a to pomaga pracować z livem. 

Załączony plik  półka.jpg   32,65 KB   6 Ilość pobrań

trzeba wyciąć dwa elementy na wymiar balonu, do tego blat i poprzeczna szeroka listewka, u mnie na fb sonary i mapy w sierpniu to pokazałem na filmie, możesz poszukać. 

Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 23 luty 2025 - 14:18

• Przemek_M i xJaaca lubią to

#68 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 23 luty 2025 - 14:24

Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.   

#69 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5593 postów
  • Imię:adam

Napisano 23 luty 2025 - 14:33

darek63, on 23 Feb 2025 - 13:07, said:

A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.

https://media.nautic...r-4-800x800.jpg

Tez miałem gumiaka i rzeźbiłem różne wynalazki , jednopunktowe mocowanie się nie sprawdza - popływasz to zobaczysz , wbrew pozorom 5kmh stawia już opór na sztyce czy chcesz czy nie . Wszytsko co jest klejone , zaciskane do balona/rączki itd pracuje . Jedyne rozwiązania jak Maciek pokazał balon+ podłoga - to usztywnia całość , lub reling + balon/podloga .

#70 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 23 luty 2025 - 14:47

Co robi przetwornikowi odgięcie milimetr, dwa czy nawet niech będzie 5 choć to nie możliwe praktycznie ?. Nie rozumiem tego, i nie przekonuje mnie to zupełnie. Ale obiecuję, że napiszę jak popływam. Teraz to teoretyzowanie jedynie.

#71 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2025 - 14:47

darek63, on 23 Feb 2025 - 13:24, said:

Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.   

jak masz przetwornik bez sonaru bocznego - w zupełności wystarczy 

• darek63 lubi to

#72 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 23 luty 2025 - 14:55

Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę

Załączony plik  przetwornik.jpg   40,85 KB   6 Ilość pobrań

Użytkownik darek63 edytował ten post 23 luty 2025 - 14:57

#73 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2025 - 15:22

darek63, on 23 Feb 2025 - 13:55, said:

Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę

attachicon.gif przetwornik.jpg

Gdybyś dodał, że chodzi o mały przetwornik- nie byłoby potrzeby doradzania w czymkolwiek. 

• Przemek_M i darek63 lubią to

#74 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 23 luty 2025 - 15:55

Tak mogłem dodać słowo o przetworniku choć nie pomyślałem o tym. To jest mój drugi zestaw. Na pierwszym się nauczyłem. Tego robię docelowo pod siebie tak jak chcę i co mi się nie podobało w pierwszym zmieniam. Zaczynając od przyczepy poprzez gumę i jej wyposażenie kończąc na silnikach wszystko na jesieni wymieniłem na nowe. Tak sobie to poukładałem w głowie, abym niczego nie żałował i nie musiał od nowa już niczego robić czy zmieniać. Była zima, miałem dużo czasu na wymyślanie tego czy tamtego. Teraz tylko to zrealizuję i dopnę do końca. A dalej to mnie tylko interesuje pływanie, śpiew ptaków, relaks i wypoczynek, oraz w bonusie może jakieś rybki czasami. Komputery mam na co dzień bo to po części moja praca, więc nad wodą podstawowe informacje z echa i to wszystko co mi potrzeba z elektroniki.

• Przemek_M lubi to

#75 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1548 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 24 luty 2025 - 06:44

Załączony plik  image0.jpeg   133,28 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  image0.jpeg   133,28 KB   5 Ilość pobrań

Ja tak miałem .

Może być do zwykłego przetwornika a ja używałem do pantopixa
  • GregorS lubi to

#76 ONLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 520 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 25 luty 2025 - 13:18

Skończony uchwyt. Śrubki tylko zmienię na nierdzewne jak kupię. Koncepcja się zmieniła na sam przetwornik. Element podpory wałka CNC wykorzystałem zamiast plastiku + kawałek blachy nierdzewnej. Tak będzie mocniej.

Załączony plik  1.jpg   227,19 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   181,87 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   194,69 KB   5 Ilość pobrań

• Artech lubi to

#77 OFFLINE   bony20

bony20

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 426 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto

Napisano 05 marzec 2025 - 14:30

Ja sobie takiego gotowca zamocowałem.

Załączony plik  baeb08f9-5f40-44ec-a8aa-7258d52e18e3.jpg   70,75 KB   4 Ilość pobrań

• Biesan lubi to

#78 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1184 postów

Napisano 05 marzec 2025 - 20:21

Daj znać jak się sprawuje, właśnie zastanawiam się nad nim a sztycą borują fasten

#79 OFFLINE   jazzzoff

jazzzoff

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Oleksii
  • Nazwisko:Dmytruk

Napisano 17 marzec 2025 - 10:10

Chciałbym podzielić się sposobem mocowania echosondy w pontonie. Metoda ta została przetestowana mną przez jeden sezon, a przed obecnym sezonem wprowadziłem jedną zmianę DIY - dodatkową nogę
Kiedyś miałem problem z bólem karku podczas obserwacji echosondy na podłodze pontonu, dlatego postanowiłem podnieść ekran do góry.
Wybór padł na reling Borika Fasten. Zrobiłem to zgodnie z pierwszymi zdjęciami. Konstrukcja była dość sztywna i wystarczała do echosondy Lowrance Reveal 9". Jednak po zakupie większego modelu, dodałem jeszcze jedną nogę, która wspiera stelaż.

Załączone pliki

• Artech, darek63 i Kozi81 lubią to

#80 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1184 postów

Napisano 18 marzec 2025 - 18:37

Nie wiem ile lat temu montowałem ten reling, sprawdza się bez dodatkowego mocowania w środku. Z tym że nie montowałem na górze balonu tylko w stronę lustra wody dzięki czemu można zamontować na nim przetwornik bez zbędnych kombinacji.

Załączone pliki

• Kozi81 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych