jajakub, on 31 Jul 2023 - 08:58, said:
I jak to rozwiązałeś?Mam mocowane na borice tylko że z boku burty od zewnątrz
I jak zaczyna wiać to takie 1punktowe mocowanie jest mało stabilne i przetwornik się kolebie
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 31 lipiec 2023 - 10:51
Napisano 01 sierpień 2023 - 15:56
Napisano 23 luty 2025 - 13:28
Napisano 23 luty 2025 - 14:00
to sie bedzie bujac przy plywaniu...
- tylko jeden punkt montazowy
- guma z natury pracuje
Napisano 23 luty 2025 - 14:07
A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.
https://media.nautic...r-4-800x800.jpg
Użytkownik darek63 edytował ten post 23 luty 2025 - 14:15
Napisano 23 luty 2025 - 14:18
Darek to jest najlepsze rozwiązanie na ponton moim zdaniem, odwrócona półka na balonie. Nie zabiera miejsca w kokpicie jak oryginalne pomysły wschodnie. Wymyśliłem to ze dwa lata temu. Suwasz gdzie chcesz, sztyce różnego rodzaju montujesz i ekran w osi optycznej- a to pomaga pracować z livem.
półka.jpg 32,65 KB
6 Ilość pobrań
trzeba wyciąć dwa elementy na wymiar balonu, do tego blat i poprzeczna szeroka listewka, u mnie na fb sonary i mapy w sierpniu to pokazałem na filmie, możesz poszukać.
Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 23 luty 2025 - 14:18
Napisano 23 luty 2025 - 14:24
Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.
Napisano 23 luty 2025 - 14:33
darek63, on 23 Feb 2025 - 13:07, said:
A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.
Tez miałem gumiaka i rzeźbiłem różne wynalazki , jednopunktowe mocowanie się nie sprawdza - popływasz to zobaczysz , wbrew pozorom 5kmh stawia już opór na sztyce czy chcesz czy nie . Wszytsko co jest klejone , zaciskane do balona/rączki itd pracuje . Jedyne rozwiązania jak Maciek pokazał balon+ podłoga - to usztywnia całość , lub reling + balon/podloga .
Napisano 23 luty 2025 - 14:47
Co robi przetwornikowi odgięcie milimetr, dwa czy nawet niech będzie 5 choć to nie możliwe praktycznie ?. Nie rozumiem tego, i nie przekonuje mnie to zupełnie. Ale obiecuję, że napiszę jak popływam. Teraz to teoretyzowanie jedynie.
Napisano 23 luty 2025 - 14:47
darek63, on 23 Feb 2025 - 13:24, said:
Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.
jak masz przetwornik bez sonaru bocznego - w zupełności wystarczy
Napisano 23 luty 2025 - 14:55
Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę
przetwornik.jpg 40,85 KB
6 Ilość pobrań
Użytkownik darek63 edytował ten post 23 luty 2025 - 14:57
Napisano 23 luty 2025 - 15:22
darek63, on 23 Feb 2025 - 13:55, said:
Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę
Gdybyś dodał, że chodzi o mały przetwornik- nie byłoby potrzeby doradzania w czymkolwiek.
Napisano 23 luty 2025 - 15:55
Tak mogłem dodać słowo o przetworniku choć nie pomyślałem o tym. To jest mój drugi zestaw. Na pierwszym się nauczyłem. Tego robię docelowo pod siebie tak jak chcę i co mi się nie podobało w pierwszym zmieniam. Zaczynając od przyczepy poprzez gumę i jej wyposażenie kończąc na silnikach wszystko na jesieni wymieniłem na nowe. Tak sobie to poukładałem w głowie, abym niczego nie żałował i nie musiał od nowa już niczego robić czy zmieniać. Była zima, miałem dużo czasu na wymyślanie tego czy tamtego. Teraz tylko to zrealizuję i dopnę do końca. A dalej to mnie tylko interesuje pływanie, śpiew ptaków, relaks i wypoczynek, oraz w bonusie może jakieś rybki czasami. Komputery mam na co dzień bo to po części moja praca, więc nad wodą podstawowe informacje z echa i to wszystko co mi potrzeba z elektroniki.
Napisano 24 luty 2025 - 06:44
Napisano 25 luty 2025 - 13:18
Skończony uchwyt. Śrubki tylko zmienię na nierdzewne jak kupię. Koncepcja się zmieniła na sam przetwornik. Element podpory wałka CNC wykorzystałem zamiast plastiku + kawałek blachy nierdzewnej. Tak będzie mocniej.
1.jpg 227,19 KB
5 Ilość pobrań
2.jpg 181,87 KB
5 Ilość pobrań
3.jpg 194,69 KB
5 Ilość pobrań
Napisano 05 marzec 2025 - 14:30
Ja sobie takiego gotowca zamocowałem.
baeb08f9-5f40-44ec-a8aa-7258d52e18e3.jpg 70,75 KB
4 Ilość pobrań
Napisano 05 marzec 2025 - 20:21
Daj znać jak się sprawuje, właśnie zastanawiam się nad nim a sztycą borują fasten
Napisano 17 marzec 2025 - 10:10
Napisano 18 marzec 2025 - 18:37
Nie wiem ile lat temu montowałem ten reling, sprawdza się bez dodatkowego mocowania w środku. Z tym że nie montowałem na górze balonu tylko w stronę lustra wody dzięki czemu można zamontować na nim przetwornik bez zbędnych kombinacji.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych