Zastosowanie niefabrycznych łozysk w kolowrotku
#41 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:03
#42 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:16
Czy warto wymienić również wszystkie fabryczne łożyska na np. japońskie łożyska EZO? Zakładając, że na tą chwile nie słychać żeby nawalały. Jest jakaś odczuwalna różnica w pracy kołowrotków po takim zabiegu? Wiem, że to może nie jest coś koniecznego ale dla satysfakcji chciał bym spróbować jeśli da to jakiś efekt w pracy kołowrotka.
#43 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:22
Podobnie ten piesek na worm shafcie powinien mieć delikatną podkładeczkę od spodu.
#44 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:58
#45 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:58
Całkowicie OT, jeden z najładniejszych kołowrotków jakie widziałem
#46 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 16:13
Nie wiem jak z tym pieskiem co chodzi po worm shafcie, z tym to pewnie dałym sobie spokój, niech zasuwa na tym teflonowym pierścionku .
To są już niuanse ale jak chcesz aby chodziło idealnie to tak trzeba zrobić.Robiłem tunning TP 2500 98r i na worm shafcie po zastosowaniu takich podkładek i 2 łożysk od góry i jednego z dołu osiągnąłem zamierzony efekt sztywności wałka.Było trochę zabawy z pasowaniem ale warto bo twinek kręci jak stella .
Ja jeszcze ciąłem ten plastik 7940 nad zębatką co jest nad worm shaftem i tam wstawiłem 2 łożyska .
#47 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 20:40
Dodając je wychodzi na to ze mamy jedna podkładkę więcej niż w oryginale, nie ma z tym problemów?
A co do tego plastiku 7940 na górze i cięcia go nie wiem o co chodzi:) Jak byś opisał to dokładniej był bym wdzięczny.
#48 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 20:51
Skąd podkładki np stąd :
http://allegro.pl/podkladki-m2-mosiezne-kpl-8-sztuk-i2481683 302.html
Trzeba się pobawić jeszcze pilniczkiem iglaczkiem i papierem ściernym aby ją wycienić.
#49 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2012 - 22:26
pitt,a możesz podać wymiary łożyska jakie wsadziłeś w rolce caldii i jakimi podpierałeś podkładkami?Jeszcze jedno -jak zamówiłeś podkładki z tej stronki www.sl-planets.co.jp/shop/c ja nawet z tłumaczem nie mogę się połapać może gdzieś indziej można zamówić,w jakimś angielskim języku się dogadać też bym podtuningował swoją białą 2500,bo wymiary łożyska pod szpulą są te same co wymiar tulei,ewentualnie plus podkładki,jak rozumiem?To ogarnę.Mogę potrudzić się pomierzyć tuleję w rolce i szukać łożyska o podobnych wymiarach,ale może byś był łaskaw podać leń jestem,a podkładki w rolce dałeś tylko po to ,żeby wymiar się zgadzał z wymiarem tulei,czy ,żeby oprzeć łożysko ,znaczy żeby tarło się pomiędzy podkładki ,a nie bezpośrednio o inne elementy?Znaczy muszą być podkładki,czy może być bez ?
#50 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2012 - 05:04
Dobrze kumasz że łożysko może obcierać, bo ba kęcić przeciwbieżnie, a dobrze spasowane może wycierać.
Pitt dawał podkładki aby rolka prowadząca linkę idealnie i bez oporów się kręciła .
#51 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2012 - 07:28
pitt,a możesz podać wymiary łożyska jakie wsadziłeś w rolce caldii ...
Znaczy muszą być podkładki,czy może być bez ?
podkładki muszą być , bo jest tak fabrycznie w podobnych (podkładki trzymają sztywno wewnętrzną bieżnie łożyska, a rolka się kręci swobodnie na zewnętrznej), bliźniaczych modelach które mają łożysko w rolce, sam to przerabiałem już daaawno temu
łożysko ma 3x6x2,5 temat się już przewijał kilka razy, zajrzyj tu http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=250164 msg_250164
#52 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2012 - 10:00
To wszystko już mam jasne w temacie caldii tylko zakupić co trzeba i podziałać
#53 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2018 - 11:30
Takie wpisy Kolego, to proszę w dziale giełda, najlepiej w podpiętym wątku komercyjnym.
Już byłeś ostrzegany, nie przeginaj.
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 20 kwiecień 2018 - 15:06
- przemo_w lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: łożyska, tuning, naprawa, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych