Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wagi szpulek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 20 wrzesień 2023 - 12:16

to jakaś super exstra lekka odmiana (stop magnezu z tytanem) i stąd znacznie wyzsza cena...  jak ktos rzuca około 1g to pewnie warto dołożyć...

były też zwykłe za ok 400 i to na stanie wtedy jak pisałem posta - teraz też zresztą są:)

napisałeś, że się nie da kupić - da się:) post był skierowany raczej do tych co są na kupnie i byli gotowi zrezygnować, ponieważ napisałeś, że się nie da...

a czy pasuje do ct sv nie wiem - po to są maile, żeby zapytać sprzedającego:) odpowiada całkiem sprawnie:)

#282 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 24 wrzesień 2023 - 08:40

W trakcie swojej przygody z castingiem, albo moze lepiej powiedziec z moja jego "wariacja" coraz czesciej mam taka mysl, ze waga lozyska znajdujacego sie w szpuli ma wtorne znaczenie w stosunku do wydolnosci owego lozyska. Nie chce powiedziec, ze jego waga nie ma zadnego znaczenia, bo tego nie sprawdzalem, natomiast z moich skromnych doswiadczen wynika, ze jesli jego "jakosc/wydolnosc" dopasowana jest wlasciwie do przynet i lozyska w "poliku" to waga jest faktorem ktory mozna brac pod uwage jako jeden z ostatnich. Zreszta roznice wagi lozysk znajdujacych sie w podobnym przedziale "jakosc/wydolnosc" to zazwyczaj ulamki grama. 

Jesli sie myle, to prosze o komentarze z argumentami na "nie", jesli jest to "odkrycie poczatkujacego" to prosze o wyrozumialosc ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 24 wrzesień 2023 - 08:43

#283 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 24 wrzesień 2023 - 09:53

W trakcie swojej przygody z castingiem, albo moze lepiej powiedziec z moja jego "wariacja" coraz czesciej mam taka mysl, ze waga lozyska znajdujacego sie w szpuli ma wtorne znaczenie w stosunku do wydolnosci owego lozyska. Nie chce powiedziec, ze jego waga nie ma zadnego znaczenia, bo tego nie sprawdzalem, natomiast z moich skromnych doswiadczen wynika, ze jesli jego "jakosc/wydolnosc" dopasowana jest wlasciwie do przynet i lozyska w "poliku" to waga jest faktorem ktory mozna brac pod uwage jako jeden z ostatnich. Zreszta roznice wagi lozysk znajdujacych sie w podobnym przedziale "jakosc/wydolnosc" to zazwyczaj ulamki grama. 

Jesli sie myle, to prosze o komentarze z argumentami na "nie", jesli jest to "odkrycie poczatkujacego" to prosze o wyrozumialosc ;)

Tu masz rację Arek,waga łozyska nie ma znaczenia...z ''fizyko-mechanicznego'' punktu widzenia,jego ''jakośc-wydajność" czyli opór toczenia oraz sama budowa czyli ''spasowanie'' ABEC i wiekość kulek i powierzchnia styku z bieżnią już jak najbardziej.Mniejsze kulki i mniejsza powierzchnia styku,wymagają mniejszej siły do ich uruchomienia, co przykładada się na lepszy start szpuli i obniżenie minimalnej masy przynęty.Jakość samych kulek czyli klasa ABEC,która im wyższa tym kulki są bardziej sferyczne-okrągłe również wpływa na zmniejszenie oporów toczenia i np:wydłużenie rzutów.

• Rheinangler lubi to

#284 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 24 wrzesień 2023 - 10:43

Polecil bys cos Pawel z lozysk do wyprobowania. cos co u Ciebie dziala i jest godne polecenia? Pytam bo oprocz tych z hedgehog-studio i "meinfriendowych" ktore byly na ichnich szpulkach nic innego nie mialem.

Szczegolnie interesuja mnie 3-10-4 i 4-10-4  ;)

#285 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 24 wrzesień 2023 - 16:49

Polecil bys cos Pawel z lozysk do wyprobowania. cos co u Ciebie dziala i jest godne polecenia? Pytam bo oprocz tych z hedgehog-studio i "meinfriendowych" ktore byly na ichnich szpulkach nic innego nie mialem.

Szczegolnie interesuja mnie 3-10-4 i 4-10-4  ;)

To zależy do jakich gramatur przynęt maja być użyte te łożyska Arek. Postaram się nie pisac ''uwodnionego'' elaboratu, jeśli mają to być uniwersalne łozyska z klasycznym rozmiarem kulek stalowych z przedziału 7-35g to celował bym w sklepy modelarskie i oferte łozysk nierdzewnych NMB i EZO w klasie AEBC-7.

Ale zaim bym się przymierzył do zakupu takowych,lepiej zrobic ''inspekcję'' orginalnych łozysk jakie posiada dany multik. Z autopsji wiem,ze wiekszość multików od Shimano a zwłaszcza te z wyzszej półki,takiej wymiany nie potrzebują,a to ze wględu na to ,ze Shimano to nie tylko wedkarstwo,ale jeszcze sporty rowerowe i taki moloch posiada własne zakłady produkujące łozyska tylko na własny uzytek. Mowa tu o łozyskach z ''czarnymi'' utwrdzano-ceramizowanymi bieżniami i pokrywkach zamykanymi na mikro zieger. Chociaż te złykłe srebrne nierdzewki w tańszych modelach,też potrafia być ok.Jedne co mogą takowe orginalne Shimanowskie łozyska potrzebować to podstawowy według mnie ''tuning'' czyli jednostronne zdjęcie na stałe osłony,mycie i ''nawilzenie'' olejem o małej wiskozie. Łożysko otwarte z jednej strony ułatwia odpowiednią aplikację oleju,to ma być film olejowy na kulkach,a nie kulki zanurzone w oleju,jak to ma się w przypadku zamknietego łożyska,oczywiście takie łozysko łatwiej i szybciej mozna umyć,po np: niespodziewanej kąpieli multika.

Co do orginalnych łozysk stosowanych u Daiwy,to mam trochę gorsze zdanie,bo nawet we flagowych modelach,potrafi sie trafić bubel... a często wychodzi to po umyciu i osuszeniu takiego łozyska zalanego fabrycznie olejem lub zakitowanego smarem. Łożysko o wysokiej jakości kulkach na sucho powinno wydawać jednostajny ''wizg'' do samego zatrzymania. Każdy podejrzany nawet niezbyt czesty chrupot,''pykanie'' czy inny ton szumu przy zwlnianiu,to dla mnie dyskwalifikacja takiego łozyska. Po zalaniu olejem,oczywiście bedzie cicho,co nie znaczy,ze dobrze...takie łozysko dużo szybciej zuzyje się pod obciążeniem.Tak mi sie trafiło,ze w Steezie CT orginalne to ciemne niby wyższej jakości łozysko jakie było w boczku,po inspekcji okazało się ''trafione''.Jakoś zbyt sie tym nie przejąłem,bo ten Steez z uncjówki,zostałał zdegradowany do półuncjówki i otrzymał do dyspozycji tylko leciutkie szpule i odpowiedni do nich komplet łożysk na mikro-kuleczkach.

Jesli chodzi o łozyska typowe BFS, to oprócz ''Jeżowych'' Air używam tańszych czerwonych Roro, zarówno tych na stalowych kulkach jak i na ceramicznych i po 2 sezonach,mogę stwierdzić,ze nie ustepują jakościa i spasowaniem tym ''Jeżowym".

Użytkownik Paavo edytował ten post 24 wrzesień 2023 - 17:19

• Rheinangler i bob74 lubią to

#286 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 25 wrzesień 2023 - 06:54

Dzieki Pawel

Kupilem te jak to ladnie nazywasz jezowe, drugie po BFS-owych. Dzialaja bardzo dobrze od 4-5g az do uncji,- takie jest ich przeznaczenie. Do szpulek od meinfriendow 4-10-4 uzylem tez jezowych obustronnie otwartych i te juz w trakcie 3-4 lowienia zaczely wydwac wiiiizg przy rzucaniu. Myslalem na poczatku ze sa suche, dlatego zaczely wiiizgac ale jak piszesz ze to norma to chyba kupie RORO do 20g.

#287 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 25 wrzesień 2023 - 14:07

Z tego co ja tam sie orientuje to kupiles te japonce z kulkami ceramicznymi-cyrkonowymi,glosne sa bo takie lozyska trzeba mniej wiecej co 3-cie uzycie multika kapnac olejkiem…zreszta to norma praktycznie przy wszystkich sprzetach gdzie masz otwarte lozysko…co3-4 wypad trzeba uzyc lubrykantu na kuleczki.
  • Rheinangler lubi to

#288 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 26 wrzesień 2023 - 04:23

Uprzedziles moje niedopowiedzenie. Bo ten wizg jest inny od tego ktory jest efektem bardzo szybkich obrotow, barziej przypominajacy skrzypienie.

Pod reka mam oliwke firmowe oliwke Lew'sa i resztke oliwki do maszyn do szycia.

Oliwka Lewsa jest jakby gesciejsza od tej drugiej. Ta druga ma bardziej konsystencje wody, Ani na jednej ani na drugiej nie mam ich parametrow tylko zapewnienia ze sa najlepsze do ....

Ktora Twoim zdaniem bedzie lepsza do tego? Jesli zadna z nich to prosze podlinkoj jakas sprawdzona.  

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 26 wrzesień 2023 - 04:24

#289 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 26 wrzesień 2023 - 09:44

Ja stosuję takie

https://www.mefistof...wka-p-2249.html

https://www.mefistof...wka-p-2248.html

• Rheinangler lubi to

#290 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 26 wrzesień 2023 - 10:42

Robert mnie ubiegl,mam te dwa i to praktycznie dozywotni zakup,dobre sa rowniez oleje od shimano dodawane do multikow ,zielony Bfs do najzejszych zastosowan i klasyczny niebieski Bantam do „allround”.

Użytkownik Paavo edytował ten post 26 wrzesień 2023 - 10:43

• Rheinangler lubi to

#291 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 26 wrzesień 2023 - 11:45

Ogolnie im mniejsze kuleczki tym „rzadszy” organoleptycznie olej.
  • Rheinangler lubi to

#292 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 26 wrzesień 2023 - 21:37

Oooo i stala sie jasnosc,- dzieki Robert i Pawel  :)

• BOB i Paavo lubią to

#293 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 28 wrzesień 2023 - 17:34

Czy ta oliwa Medium Light nadaje się do multików typu revo beast, Tatula 200 czy Super Duty 300 czy będzie za rzadka.

Załączone pliki

• BOB lubi to

#294 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 28 wrzesień 2023 - 18:26

Ja ją stosuję do multików w średnio ciężkich zestawach. Do najcięższych (tutaj wymieniasz np. Super Duty 300) stosuję np. firmową ABU, którą dodają do swoich multików.

• Biesan lubi to

#295 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 28 wrzesień 2023 - 22:14

Do szczupakowego i sumowego ''Big Game" ze zdrowego rozsądku i doświadczenia,mogę polecić...tak to nie pomyłka... olej teflonowy do pinów łancucha rowerowego od Shimano.Jak ktoś samodzielnie serwisuje sobie multiki,to kropla tego oleju swietnie współpracuje również z łożyskiem jednokierunkowym.            

Załączony plik  IMG_45051.JPG   60,39 KB   13 Ilość pobrań

#296 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 01 październik 2023 - 21:14

Chinska szpulka DIY pasujaca do Ziliona SV TW 10.0L i Ziliona TW HD czyli 34 mm srednicy.

Na szpuli jest nawiniete 100m Varivasa PE 1. Pusta szpulka wazy 7,7g.

Niestety musze cos sprostowac, mam nadzieje, ze nikt przez moje gapiostwo nie zniszczyl sobie mlynka albo szpuli.

Kapnalem sie dopiero wczoraj, gdy chcialem wymienic lozyska w policzku Ziliona HD i oryginalnej szpuli.W policzku standardowa 3-ka ale po drugiej stronie juz nie.

Okazalo sie mianowicie, ze od strony gniazda obudowy multiplikatora, szpula Z-HD ma trzpien nie 3mm jak SV TW 10 a 4mm, co oznacza, ze szpule z szybkiego Ziliona pasuja ale powstaje luz na mocowaniu w gniezdzie. Odwrotnie nie beda pasowac, czego wczesniej nie sprawdzilem niestety.

Co prawda zlowilem kilka nawet ladnych ryb na tych podmienionych szpulkach, ktore mialy luz w gniezdzie, ale to tylko przypadek, ze sie nic nie stalo. Gdy uruchomie fantazje, potrafie sobie wyobrazic jak nawet male przesuniecie szpuli na jednym z punktow podparcia zmienia najpierw osiowosc jej pracy, a potem juz leci ogniwo po ogniwie....

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 01 październik 2023 - 21:17

#297 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 08 październik 2023 - 15:25

Daiwa tatula SV tw 70 hl - goła szpula waży 12 gram.

#298 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 18 styczeń 2024 - 14:55

KTF do Metanium 13.

Załączony plik  miet13.jpg   43,23 KB   10 Ilość pobrań

#299 OFFLINE   BOB

BOB