Cześć,
Wydawać by się mogło, że rękojeść jest jednym z mniej istotnych elementów wędki. Znaczenia blanku i przelotek nikt nie kwestionuje, natomiast rękojeść jest jakby niedoceniona. Czy słusznie? W następnym, już trzecim, artykule z serii Przygoda z wędką próbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Zapraszam serdecznie do lektury oraz wspólnej dyskusji. Myślę, że po raz kolejny dostajemy ogromny zastrzyk wiedzy z zakresu budowania wędki.
Przy okazji chciałbym podziękować Friko, za bardzo profesjonalne podejście do tematu, wielkie poświęcenie (bardzo dużo pracy nie tylko w pracowni Irka ale również własnej w celu pozyskania wiedzy). Dziękuję również Irkowi za cierpliwość i dostęp do pracowni.
Pozdrawiam
Remek
#1 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 12:37
#2 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 12:45
Naprawde DUZE slowa uznania.
Czekam niecierpliwie na czesc o rozmieszczaniu przelotek.
WINSZUJE
Guzu
#3 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 12:49
a teraz Wam jeszcze taką ciekawostę dorzucę, skoro o niej już napisałem
http://www.cobrahandle.com
Pozdrawiam
#4 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 13:14
Normalnie przeglad wszystkiego, o czym chce sie czytac.
Do Administratorow : >>> Tylko reklam prosze nie wprowadzac.
Kolejny artykul z tego cyklu, poprostu super.
Zawsze warto wiedziec co i jak ze sprzetem.
A ta Cobra to ciekawa sprawa.
Wyglada to tak jakby zaraz miala ozyc.
Ja jednak wole normalnijsze rozwiazania.
Rafal
#5 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 13:29
#6 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 15:41
dobra robota. Tak trzymać.
Artykuł o dużej wartości edukacyjnej.
Mam podobną uwagę jak @Adasio. Jeszcze do tej pory nie dotarło do mnie, że uchwyt osadza się na nawiniętej taśmie...
#7 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 19:06
#8 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 19:31
@Rognis
muszę Was uspokoić, mocowanie na taśmie to nie jest żadna ekstrawagancja ani błąd w sztuce, trzeba pamiętać że i tak istotą sprawy jest żywica. Generalnie, oprócz taśmy można zastosować pierścienie z różnych materiałów np. korkowe lub grafitowe, ale dłużej zajmuje korekta ich średnicy w stosunku do blanku (I.D. pierścienia) i uchwytu (O.D. pierścienia)- taśmę po prostu dowija się i już.
@mifek
to nie do końca tak ale tez juz nie moge sie doczekac na nasze uchwyty ECS
Pozdrawiam
#9 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 19:35
#10 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 19:46
#11 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 21:24
Moje pierwsze wrażenie było takie jak Wasze - zdziwienie.
Pozdrawiam
Remek
#12 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2006 - 22:24
Widze ze nie tylko ja bylem mocno zdziwiony widzac mocowanie uchwytu .
@Mifek i @ Friko
Co za patyczki szykujecie Pochwalcie sie
@Mifek
Hmm o czym myslisz piszac ze bedziesz szukal bialych drapieznikow poza Odra....
#13 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 08:28
ze swojej strony nie chce jeszcze zapeszac, najpierw musi przyjsc do mnie czesc komponentow ogólnie moge powiedzieć iż myślę o kijach castingowych dedykowanych pod multiplikatory niskoprofilowe nie wiem tylko jakie blanki wykorzystam, jeden z kijow prawie na pewno bedzie na blanku Batsona, drugi byc moze na Shikari albo Talonie
A @Mifek niech powie sam za siebie
Pozdrawiam
#14 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 08:56
bravo!
dziekuje!
prosze o wiecej!
#15 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 09:08
pozdrawiam
#16 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 09:51
To, co zaobserwowalem to to, ze zywica bardzo bobrze wsiaka i penetruje wszelkiego rodzaju szczeliny i tkaniny...zwlaszzca jezeli zastosuje sie metode cisnieniowa.(tutaj w pewnym sensie zostala ona zastosowana)
Moim zdaniem, przy rozsadnym wyborze materialow, nie ma znaczenia, czego uzyje sie do wypelnienia przestrzeni miedzy scianka uchwytu a blankiem.
Decyduje zywica i jej wlasnosci. W przypadku tasmy, po zalaniu zywica w podany sposob, po zastygnieciu closc bedzie stanowic jednolity kamien.
A w przypadku tej konkretnej zywicy, bedzie to ponadto kamien, ktory pracuje razem z uchwytem.
Gumo
p.s.Niedowiarkom proponuje zrobic eksperyment... ...okaze sie, ze samego uchwytu nie da sie zdjac, nie niszczac go.
p.s.2.Podobnie przy klejeniu korka do blanku, przy uzyciu odpowiednich proporcji i odpowiednim wklejeniu, nie da sie korka inaczej zdjac, jak po kawalku.
Przy gorszym korku zdarza sie nawet, ze zywica tak dobrze penetruje szczeliny, ze wyplywa na zewnetrzna jego powierzchnie.
#17 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 18:09
Gumo, Twoja wypowiedź świadczy o dużej wiedzy w tym temacie. Co do taśmy pod uchwyt - w mojej pracowni przerabianych było kilkaset rękojeści klasowych wędzisk różnej maści montowanych fabrycznie od St.Croix po Lamiglasy, Loomisy, H&H i inne. Nie spotkałem się nigdy z innym nateriałem jak taśma. W dużych montowniach pracują specjalne do nawijania taśmy maszyny, automaty które programuje się pod określony wymiar blanku i uchwytu. Urządzenia takie w zależności od typu mogą owinąć taśmą około 700 szt wędzisk na zmianę. Dysponuję katalogami i parametrami technicznymi takich urządzeń.
Pozdrawiam,
Irek
#18 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 19:19
dzięki za fachowe wyjaśnienie tematu taśm, które znajdują się pod uchwytem do kołowrotka.
Pierwszą moją reakcją, było pytanie jak to możliwe, że do takich celów wykorzystuje się taśmę.
Ale teraz wszystko jasne.
#19 ONLINE
Napisano 06 kwiecień 2006 - 21:58
Coprawda nie uzbroiłem jeszcze bardzo wielu wędek,ale kilka już mam za sobą,we wszystkich ,zarówno muchowych ,jak i spinningach stosowałem taśmę i żywicę,zapewniam że trzyma doskonale!
Pozdrawiam !!
Tomek
#20 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 07:22
Już zwyczajem stało się moje przywitanie, każdej nowej osoby. Mam przyjemność czynić to po raz kolejny. Witam Ciebie i zapraszam do dalszych dyskusji.
Pozdrawiam
Remek
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, dolnik
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Olejowanie rękojeści korkowej - czy ktoś próbował ?Napisany przez Friko , 23 sty 2019 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rękojeść ratanowa - ktoś montuje?Napisany przez dawid_ , 16 paź 2016 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka rękojesci - pytania i poradyNapisany przez stugrzeg , 13 lip 2009 przeróbka, tech-rb, rękojeść i 1 więcej |
|
|
||
TECH
Hand made →
Długość rękojeściNapisany przez mrWhite7 , 31 sie 2016 tech-rb, rękojeść, dolnik |
|
|
||
Hand made →
Foregrip w SKSS - powybrzydzam trochęNapisany przez popper , 17 lip 2016 dolnik, rękojeść |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych