Noż do filetowania
#1 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 22:54
Poprosze o rade. Jaki nóż do filetowania uznajecie za najbardziej poręczny i w dobrej cenie do tej czynności.
Pozdrawiam
Alek
#2 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:11
Alek , uważaj bo Ciebie zaraz tutaj wyfiletują.
Większość pewnie jak usłyszy o nożu do filetowania to widzi gotowe do smażenia zębate fileciki... .
- n15 i szczupak1 lubią to
#3 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:16
Jaja jakieś?
- minecjusz lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:20
Prowokacja?
Ja kiedyś dostałem w prezencie Rapala Nóż Presentation® Fillet.
Przez dłuższy czas nie maiłem dla niego zastosowania, aż zacząłem robić sushi na domowe potrzeby.
Bardzo ostry, dobrze się układa po skórze i ościach, pewnie leży w dłoni.
Co prawda filetuje zazwyczaj sklepowe łososie, ale porównując z Mustadem czy Jaxonem czuć w ręce różnice.
Rapala jest dla mnie pewniejsza, równiej zrobiona, ładna wizualnie, nie tępi się i czegoś w tym kierunku bym szukał.
A pytanie jak często i do czego będziesz używał takiego noża.
#5 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:26
A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?
A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić
Czy neofici są tak po..p..i że już nie myślą?
Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania.
Użytkownik woblerwz edytował ten post 25 kwiecień 2015 - 23:30
- Friko, kogut, Fatso i 9 innych osób lubią to
#6 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:45
A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?
A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić
Czy neofici są tak po..p..i że już nie myślą?
Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania.
Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........
Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.
#7 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:55
Rapala Presentation Fillet dokładnie ten
http://bass-sklep.pl...tes-prfbl6.html
jest jak dla mnie za sztywny do filetowania, ma za to wiele innych zalet jako nóż ogólnego użytku.
Użytkownik Stary Baca edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 00:05
#8 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 00:14
Witam Panowie
Poprosze o rade. Jaki nóż do filetowania uznajecie za najbardziej poręczny i w dobrej cenie do tej czynności.
Pozdrawiam
Alek
Heheh!... Noże Rapala nie tylko są bardzo poręczne, ale świetnie nadają się do otwierania listów poleconych, jak i na zabawy wiejskie!
Użytkownik Dokuś edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 00:15
#9 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 00:33
Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........
Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.
Agrafki do majtek mogą być użyte jako haczyki w okresie ochronnym. Zdrówka życzę...
#10 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 05:07
Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów.
- MIGOTKA lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 05:17
Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów.
Popieram absolutnie.... i cena mniejsza.
#12 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 06:32
Uwolnijcie jeszcze ryby z puszek! Platynowłosy ja trochę u siebie w pracy filetuję ryb. Zaraz po tym jak je pozabijam. Używam Rapali, może to przyzwyczajenie ale są ok. Teraz się przerzuciłem z nierdzewnej na węglową i sprawuje się super.
- popper lubi to
#13 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 06:56
http://allegro.pl/mo...5246734960.html
na kutrach rybackich uzywalismy takich niestety taka praca i trzeba było patroszyc i filetowac.... noze frosta były jedne z lepszych,
#14 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 07:16
Rapala jest ok
#15 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:32
Sprawa ma sie tak. Krzywo piisze bo jedziemy z Mazur. Na pace mam 3 sztuki. 2 dziewicdziesiatkiii jedna metrowe. I tak pytam doswiadczonych Kolegow. Ciac od glowy czy ogona, zeby mniej bolalo. Przeca do pokonanego przeciwnika trzeba z szacunkiem. Prswda? '
- godski, woblery z Bielska i szczupak1 lubią to
#16 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:37
dobre - teraz to chyba prowokacja
#17 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:42
Rozumiem że to prowokacja z Twojej strony ale jednak pociągnę temat . Mam Victorinoxa elastycznego , do dorszyków się nadaje , ale moim zdaniem gdyby ostrze było sztywniejsze byłby lepszy .
#18 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 10:24
Od głowy i równo przy żeberkach żeby szło.
- woblery z Bielska lubi to
#19 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 11:03
Dodam, że nóż do filetowania doskonale sprawuje się, jako nóż "ogólnokuchenny", na wyjazdach wędkarskich z własnym kucharzeniem.
#20 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2015 - 11:34
Dodam, że nóż do filetowania doskonale sprawuje się, jako nóż "ogólnokuchenny", na wyjazdach wędkarskich z własnym kucharzeniem.
To jest to .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych