forma do odlewania ołowiu
#41 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2012 - 20:49
#42 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2012 - 09:36
Nie polecam a raczej ostrzegam przed robieniem formy z poxyliny po pod wpływem temperatury wytwarzają się trujące gazy. Ból głowy murowany nawet w przy dobrej wentylacji.
#43 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2012 - 11:03
#44 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2012 - 14:16
#45 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 06:23
#46 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 11:23
Aluminium jest jednak niezastąpione. Do odlewania stelaży można zrobić formę z blach o odpowiedniej grubości, potrzebujemy ich cztery, najjepiej jednakowej wielkości Dwie składamy do kupy i frezujemy np dremelem kształt przyszłego odlewu (na wylot). Pamiętamy o wierceniu otworów na kołki prowadzące żeby nam się forma nie przesuwała. Rowek pod drut - suwmiarką robimy rysę na obu częściach formy i brzeszczotem wypiłowujemy rowek. Dwiema pozostałymi blaszkami zakrywamy boki. składamy wszystko do kupy w imadle i wiercimy otwór pod wlew od góry. Zaczynamy od wiertła np 2mm i stopniowo poszerzamy wlew.
W ciągu niecałej godzinki mamy zrobioną formę
#47 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 13:12
Zaprawę szamotową dostaniesz na przykład w Castoramie na dziale budowlanym przy cegłach szamotowych .ja dopytam znajomego majstra gdzie to dostać bo koszt chyba mały skoro jedna cegła wychodzi około 5 zł
#48 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 14:47
dziwne, podałem recepturę, a dalej szukacie: unigrunt, woda szklana, szamot. Pewnie jeszcze parę dodatków byłoby znaleźć.
#49 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 21:44
#50 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 23:55
Formy z gipsu polecam tylko ze względu na ich łatwość wykonania i niewielkie koszty , co do suszenia to nie warto się z tym śpieszyć lepiej parę dni dłużej ale spokojnie , mamy teraz sezon grzewczy grzejnik czy kaloryfer jest do tego idealny .
A propos zaprawy szamotowej to formy z niej są zbyt kruche łatwo je uszkodzić o precyzji odlewu nawet nie wspomnę .
#51 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2012 - 00:04
Mam nadzieje ze żaden mądrala nie wpadnie na pomysł odlewania ołowiu w domowej kuchni opary ołowiu są wysoce szkodliwe najlepiej odlewać ołów na świeżym powietrzu i unikać wdychania oparów . W takim przypadku zapach poxyliny to pikuś .Moim zdaniem na bank popęka.
Nie polecam a raczej ostrzegam przed robieniem formy z poxyliny po pod wpływem temperatury wytwarzają się trujące gazy. Ból głowy murowany nawet w przy dobrej wentylacji.
- pirekdc lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2012 - 17:52
#53 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 00:38
#54 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 03:19
#55 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 05:49
Użytkownik Tomy edytował ten post 13 listopad 2012 - 05:59
#56 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 10:47
A podobno już po wszystkim warto walnąć dużeee mleko .
#57 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 15:46
...
A podobno już po wszystkim warto walnąć dużeee mleko .
A ja czytałem, że duża dawka wit.C załatwia sprawę.
#58 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 18:40
#59 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 21:54
Cytat z artykułu "ZATRUCIA OŁOWIEM" dla chętnych cały artykuł na stronce Bryk.pl
W organizmach lądowych ołów gromadzi się przede wszystkim w kościach. Dostający się ustroju ołów praktycznie cały przenika do krwi i łączy się z białkami osocza. Na początku pobrany ołów nie wywołuje objawów zatrucia, ponieważ akumuluje się w 90% w kośćcu. Nie jest możliwe wyznaczenie momentu pomiędzy stanem nietoksyczności a ujawnieniem się zmian patologicznych. Niebezpieczeństwo zatrucia ołowiem dotyczy głownie narządów takich jak: wątroba, nerki, mózg oraz szpik kostny.
Użytkownik wedkarzyk1 edytował ten post 13 listopad 2012 - 21:55
#60 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2012 - 22:01
Użytkownik wedkarzyk1 edytował ten post 13 listopad 2012 - 22:02
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych