Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wyłudzenie potrzebna pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 30 maj 2015 - 18:13

moja sprawa niedawno tak samo się skończyła oddałem część kasy kolesiowi na naprawe rzekomo zepsutej rzeczy którą wysłałem sprawną. Tak już jest na olx poprostu wyłudzacze. 

#42 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 październik 2015 - 11:42

Uwaga stradic 1000fd w śmiesznej cenie na olx. Koles ma mi wysłać za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości. Nie przelewać mu kasy bo moze to być oszust. Ma kilka aukcji ale wystawione w 20 minut wszystkie wiec trzeba uważać.
  • pjuro lubi to

#43 OFFLINE   buszmen

buszmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 06 październik 2015 - 11:37

Jako ze od 15 lat kupuje na rożnych portalach aukcyjnych i typu OLX to mam kilka rad by zminimalizować ryzyko zostania oszukanym 

1- cena ,cena ,cena - gdy jest  podejrzanie niska bo albo towar kradziony ,albo ktos ma zamiar go nie wsylac,albo mamy szczescie 

2-bądźcie  bardziej czujni gdy  wystawiający jest  świeżym użytkownikiem,wystawil wiele aukcji w jednym czasie  

3-piszcie ,,dzwoncie i mowcie ze chcecie odebrac osobiście w dogodnym czasie dla sprzedajacego a jak juz sie umówicie na konkretny dzien i godzinę  to przed umówionym terminem tylko nie dzien czy dwa  a godzine ,przeproście i powiedzcie ze jednak nie dacie rady podjechać 

4-zamawiajcie z możliwością sprawdzenia zawartości przed zaplata ,wiem ze na poczcie można tak wysłać ,raz wysyłałem tak aparat ,musiałem przy pani w okienku napisać co jest w środku i dopiero w tedy przy niej zapakować i wysłać 

5- najlepiej odbierac osobiście jak nie samemu to prosić kogos kto mieszka w danej okolicy  ,rodzine,znajomych - zaufanych kolegów z for

6-sprawdzic na google map co miesci sie pod wskazanym adresem 

7- nigdy tego nie robilem ale warto zadzwonic na lokalna komende i zapytac o ludzi mieszkajacych pod wskazanym adresem ,nie z zapytaniem kto tam mieszka a poswiadczyc dane ktore posiadamy 

Warto naglasniac wszystkie dane jakie oszusci wpisuja ,telefony ,emaile,nr.kont ,adresy bo same podanie linku nic nie da po jakims czasie link z felernym ogloszeniem wygasa a takie dane zostawiaja jakis slad da poszukujacego .

#44 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 06 październik 2015 - 11:45

pkt 3 a nastepnie pkt 5 , nie trybię :)

#45 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 październik 2015 - 14:18

Mnie na samym początku mojej obecności nacięli u nas na forum... :( Użytkownik @matez zarejestrowany długi czas wcześniej przede mną (ok 3 lat wczesniej), postów ok 300, różne wypowiedzi w tematach. Wystawił Rarenium 1000 nowe za 500zł. Kupiłem, wpłaciłem i tyle zobaczyłem kasę i kołowrotek... Sprawa głośna na forum, zgłoszone na Policję i dupa... nic z tego nie wyszło. Gość zniknął (podobno wyjechał na stałe do Niemiec), kasy nie odzyskałem, kołowrotka nie mam...

Druga sytuacja. na allegro sprzedawałem nowe radio fabryczne z VW Golf VI (wymienione w salonie VW na nawigację przy kupnie auta). Po miesiącu od sprzedaży kontaktuje się ze mną kupujący, że radio jest uszkodzone, nie działa i on chce je oddać i odzyskać pieniądze. Wyśmiałem lekko gościa, wiedząc dodatkowo o tym, że "szanowny pan" (20-letni gówniarz) wypytywał mnie przed zakupem, czy nie wiem jak można coś w nim przerobić, aby chodziło w Golfie V (doczytał na forach, że podobno coś tam się wymienia w środku i wtedy pasuje). Pech chciał, że ja mu zaraz po sprzedaży wystawiłem pozytywa (bo wszystko było ok w sumie), a on nie wystawił mi żadnego komentarza. I po miesiącu ostatecznie wwalił mi negatywa, że mu sprzedałem uszkodzone radio...

Trzeba niestety bardzo uważać, nawet na zaprzyjaźnionym forum czy znanym portalu, bo to niestety nagminne...

Użytkownik Żbiku edytował ten post 06 październik 2015 - 14:18

#46 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 06 październik 2015 - 15:40

Kuba, 

pierwsza sytuacja to raczej zwyczajny pech. Chyba, że ów "kolega" oszukał całą rzeszę ludzi, jeśli nie to z 500 zł w Niemczech nie poszalał. 

Wkur...ące, ale...

Druga to już typowa akcja cwaniaka debila. Olewać to trzeba z wysoka i daleka, byle na twarz idioty. 

Moja szanowna małżonka pracuje we wspomnianym portalu, w stosownym dziale :), obecnie liczą oszustwa jako promili (tak promil) całości transakcji. Fakt jest kłamstwo, większe kłamstwo i statystyka - słowem jak mają kilka milionów transakcji miesięcznie, to promil można liczyć jako setki, niemniej i tak statystycznie jest większe prawdopodobieństwo, że zginiesz od kopnięcia osła w głowę niż, że Cię ktoś w necie oszuka.

Co nie zmienia faktu, że obecnie okazja nie czyni złodzieja tylko złodziej czyni okazję... :)

Użytkownik AdasCzeski edytował ten post 06 październik 2015 - 15:40

• Piotrek Milupa lubi to

#47 OFFLINE   Hubert77

Hubert77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Hubert

Napisano 06 październik 2015 - 16:08

Ostatnio na olx działa grupa oszustów, bądź jest to jedna osoba, która oferuje w niskich cenach kołowrotki, a przede wszystkim shimano stradic. Zdjęcia towaru pochodzą m. in. z ebay. Konta są zakładane tego samego dnia co wystawiane ogłoszenia. Z moich obserwacji wynika, że wystawianych jest kilka rzeczy, a powtarzający się schemat wystawianych rzeczy to coś dla dziecka, do komputera (z reguły dyski) no i stradic. Po sprzedaży i otrzymaniu przelewu cwaniak znika, jego konto też i tel. wyłączony. Trochę było o tym pisane w temacie "Promocje wędkarskie (około wedkarskie)". Trzeba uważać, kupować ostrożnie i ewentualnie zgłaszać naruszenia na olx.

#48 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 październik 2015 - 16:29

Kuba, 

pierwsza sytuacja to raczej zwyczajny pech. Chyba, że ów "kolega" oszukał całą rzeszę ludzi, jeśli nie to z 500 zł w Niemczech nie poszalał. 

Wkur...ące, ale...

Pech, to jak Ci gołąb narobi na kurtkę ;)

Z tego co wiem, "kolega" zrobił podobny myk na innym forum o tematyce komputerowej... I gnój zniknął...

#49 ONLINE   Maciej1979

Maciej1979

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano 06 październik 2015 - 17:05

.

Użytkownik Maciej1979 edytował ten post 15 październik 2015 - 17:35

#50 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 06 październik 2015 - 17:26

Pech, to jak Ci gołąb narobi na kurtkę ;)

Z tego co wiem, "kolega" zrobił podobny myk na innym forum o tematyce komputerowej... I gnój zniknął...

Kuba, 

Prawda. 

Niemniej oszust prawdziwy nie robi wałka na 500 zł. Trafiłeś raczej na życiowego nieudacznika... no kto przy zdrowych zmysłach siedzi na forum 2 lata, a potem wali kogoś na 500 zł. Najszybszym kotem w najlepszych czasach (cytat w moim tłumaczeniu z "Porachunków") to on nie był.

Gupek :) i tyle.  

#51 OFFLINE   leszekw72

leszekw72

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Leszek

Napisano 09 październik 2015 - 08:42

Na olx słyszałem już o kilku takich przypadkach. Uważajcie.

#52 OFFLINE   Hubert77

Hubert77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 09 październik 2015 - 15:27

UWAGA

Na olx znowu na 99% wałek.

Kołowrotek Shimano Stradic 2500 HG Hagane made in Japan - za jedyne 180 zł. !!!!

Schemat działania ten sam. Telefon milczy, konto z końca września, wystawione klocki lego i dysk do kompa plus jeszcze jakaś szpula....

#53 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 październik 2015 - 16:07

Ja kiedyś jeszcze wędkę st croix namierzyłem i na prośbę o wysyłkę za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości otrzymałem pozytywna wiadomość i kijek też nie doszedł:) Ale patent z tym umówieniem się na odbiór osobisty z późniejszym odwołaniem, genialny. Ze sprawdzeniem adresu i danych osób mieszkających pod adresem wysyłki też dobry, będę stosował przy ,,okazjach'' :) 

#54 OFFLINE   tyczkasport1

tyczkasport1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 438 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Dariusz

Napisano 09 październik 2015 - 18:26

Uważać trzeba moja sprawa została przekazana do prokuratury w Gdańsku bo na terenie tego miasta ujawniono w śledztwie że działał człowiek (podejrzewać mogę że to jedynie trop i przelew poszedł do centrum rozliczeniowego jego banku w Gdańsku) to sam sprawdziłem więc mam pewność.
Na tą chwilę wchodząc na Olx wystarczy wejść w zakładkę elektronika - telefony- htc
W wyszukiwaniu wpisać one m9 czyli njowy model telefonu i oczom ukazują się 2 ogłoszenia o identycznych zdjęciach! Ze starszego ogłoszenia nikt nie odpisuje co do nowszego otrzymałem taką samą informacje jak w przypadku,, mojego wałka" w grę wchodzi odbiór własny lub przelew z góry z tym że z tym pierwszym nikt się pojawi w umówionym miejscu...

A jakby tego było mało to nawet lokalizacja z tego bieżącego ogłoszenia nawet bardzo bardzo bliska do tej którą była podana w ogłoszeniu z którego zostałem oszukany

Mało tego wchodząc dokładnie tak samo ale w pole wyszukiwania wpisując one m8s czyli poprzedni model znów ukazuje się ogłoszenie wg mnie całkiem nieprzypadkowo z,, Nowego Targu" i cena znów jest 100-200 zł niższa od odpowiedników ;-)
Nie chce mi się już z tym chodzić na policję bo sam nie wiem czy jest to już bardziej śmieszne żałosne czy jeszcze coś innego... Jak widać jednym słowem opłacalny proceder i ryzyko znikome skoro tak prężnie działa :-)

Użytkownik tyczkasport1 edytował ten post 09 październik 2015 - 18:56

• coma lubi to

#55 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 październik 2015 - 13:51

Shimano Stradic 2500 FB kołowrotek made in Japan
http://olx.pl/oferta...67-IDc8IXP.htmlUwaga kolejny oszust. Dużo przedmiotów w tym samym czasie

#56 OFFLINE   i_de

i_de

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 12 październik 2015 - 19:20

A może komuś stella millenium się marzy :)

http://olx.pl/oferta...html#9b6b5f0a25

pozdr.

#57 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów

Napisano 12 październik 2015 - 22:38

A może komuś stella millenium się marzy :)

http://olx.pl/oferta...html#9b6b5f0a25

pozdr.

Chamsko zerżnięte foty z Ebaya,ta Stella stała jakiś czas temu za 2000 euro,potem ciut taniej,aż w końcu poszła na licytacji:

http://www.ebay.pl/itm/252102729567

#58 OFFLINE   i_de

i_de

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 13 październik 2015 - 00:09

No wiem, dlatego w tym dziale dałem...

#59 OFFLINE   Hubert77

Hubert77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 13 październik 2015 - 17:24

Stelki już nie ma. Może ktoś zgłosił naruszenie na olx albo nacięli kolejną osobę. Ja jak dzwoniłem na policję i powiedziałem, że oszust działa na olx i mogę podać id jego ogłoszenia to stwierdzili tylko, że muszą otrzymać osobiste zgłoszenie wyłudzenia środków finansowych od poszkodowanego w przeciwnym razie nie podejmują żadnych czynności.

#60 OFFLINE   tyczkasport1

tyczkasport1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 438 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Dariusz

Napisano 14 październik 2015 - 03:43

I to jest paranoja.... Bo jak widać po moim przykładzie nawet po zgłoszeniu zbyt wiele nie robią i tak... Na tą chwilę bawią się w,, psychologię " akta przesłali z jednostki gdzie zgłaszałem po niespełna 2 miesiącach do prokuratury w Gdańsku bo tam niby ujawnili że działał oszust. Po kolejnym 1,5 miesiąca prokuratura z Gdańska odesłała akta do Bydgoszczy północ (składałem zawiadomienie w Bydgoszczy centrum) i w ten sposób za chwilę będzie pół roku i pewnie zostanie przedawniona z powodu braku dowodów... A Oszust działa prężnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych