Multik miałby służyć do obsługi jigów od 6g do 12g + guma od 7-13cm, woblerów od 8 do 15g i małych jerków do 20g, zależy mi na odległości. Myślałem o: Abu Revo MGX, Daiwa Steez SV 103 HL, Shimano Metanium HG, Shimano Scorpion 71HG i Shimano Chronarch 151. Wszystkie można kupić w cenie od 1000 do 1500 zł i tyle mogę wydać, który najlepszy, chyba że macie inne propozycje. Proszę o pomoc w wyborze.
Multiplikator do średniego łowienia do 30g
#141 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 12:54
#142 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 12:59
Załączone pliki
- Pavko, Andan, BOB i 1 inna osoba lubią to
#143 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 13:13
Nie jest to takie proste po przeczytaniu kilku artykułów i wypowiedzi forumowiczów, z uwagi na to że "każda pliszka swój ogonek chwali ,a ja mam za małą praktykę jeżeli chodzi o baitcasting, gdyż zacząłem tą przygodę w minionym roku.
#144 ONLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 13:21
Tak Ci poradzę ze swojego doświadczenia. Bo tez miałem takie straszne problemy jak Ty.Multik miałby służyć do obsługi jigów od 6g do 12g + guma od 7-13cm, woblerów od 8 do 15g i małych jerków do 20g, zależy mi na odległości. Myślałem o: Abu Revo MGX, Daiwa Steez SV 103 HL, Shimano Metanium HG, Shimano Scorpion 71HG i Shimano Chronarch 151. Wszystkie można kupić w cenie od 1000 do 1500 zł i tyle mogę wydać, który najlepszy, chyba że macie inne propozycje. Proszę o pomoc w wyborze.
Zanim zakochasz sie w którejś marce (shimano daiwa czy abu) kup ten który Ci sie najbardziej podoba nie zastanawiaj sie który będzie lepszy od drugiego. Z metanium i steeza na bank będziesz sie cieszył
Jeszcze dodam ze ja sie lubuje w shimano i kupił bym metanium.
Użytkownik hose4ras edytował ten post 23 styczeń 2017 - 13:24
#145 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 14:09
Rozumiem i dziekuję za radę.
#146 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 14:18
lego620, masz priv
#147 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 14:18
Mój pierwszy młynek to Daiwa Tatula Type-R, jestem z niej zadowolony i to bardzo, gdyż nie zniechęcił mnie do tej formy wędkowania. Najbardziej chyba jestem zadowolony z prostoty w jego użytkowaniu.
#148 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 14:19
marekkj62@gmail.com
- Patryk1125 lubi to
#149 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2017 - 14:38
Jak najbardziej na początek bardzo dobry wybór kolego.To zacny młynek w budżecie tez się mieści właściwym....
#150 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2017 - 13:16
Mój pierwszy młynek to Daiwa Tatula Type-R, jestem z niej zadowolony i to bardzo, gdyż nie zniechęcił mnie do tej formy wędkowania. Najbardziej chyba jestem zadowolony z prostoty w jego użytkowaniu.
Mój prawie ten sam tylko ze wersja CT i dokładnie mam tak sano jak Ty nie zniechęcił mnie a wręcz przeciwnie już mam dwa kijki do casta a planuje jeszcze dwa i dodatkowe dwa multiplikatory też tatule
#151 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2017 - 20:25
Producent powinien zaproponować pakiet Tatuli/Tatul jakoś tak;)
#152 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 20:48
Podłączę się pod temat zadając pytanie: Co będzie najlepszym rozwiązaniem, aby znacząco wydłużyć odległość rzutów wobkami-nielotami, o masie ok. 2, 3 gr ?, Pomijając kij i linkę. Lotność tych przynęt przy użyciu Daiwy T3 SV delikatnie mówiąc szału nie robi
A) Wymiana multika na nowego Aldebarana.
b)Tuning posiadanej Daiwy ( wymiana łożysk, ew. szpuli)
Co Waszym zdaniem będzie lepszym rozwiązaniem?
Za wszelkie sugestie wielkie dzięki.
Pozdrawiam.
#153 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:02
Załączone pliki
- godski, ManieQ i Marecki1983 lubią to
#154 ONLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:06
To fakt, nieloty sa straszne z casta i woblerek "nielot" 2-3gr nie poleci daleko, nawet ze stalej szpoli ale jak juz bys musial to chyba raczej pierwsza opcja czyli aldebaran bo z tego co sie orientuje te tuningowe szpole do daiwy t3 sv szału nie robia, sa dość glebokie i "ciezkie"
#155 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:15
Kupno korby,piszę to całkiem poważnie, są nielotne przynęty które mówiąc nie robią szału z zestawem castingowym. I albo z nich rezygnujesz od razu, albo brniesz w to dalej próbując udowodnić sobie i innym że się da. Tracisz mnóstwo czasu ,kasy ,nerwów i innych a i tak na końcu kupisz korbę. Mimo że jestem fanem casta to w tym roku dojdzie mi jeden zestaw korbowy właśnie do nielotów i nimf
Mięczak! Choć obawiam się, że i ja kiedyś dorosnę do takiej decyzji
- hose4ras i SID lubią to
#156 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:16
- MarcinZet i hose4ras lubią to
#157 ONLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:17
ja nie wymiekam
- MarcinZet lubi to
#158 ONLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:18
Bo T3SV to nie multik do UL, poniżej 4 g to już tylko konstrukcje Air w Daiwie.
....lub bfs w shimano
#159 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:20
"Powrót do korby" -tej odpowiedzi podświadomie się obawiałem Raczej tego nie uczynię. W Aldka też chyba nie ma co iść, aby zyskać 2 metry. Pozostaje chyba giełda, aby się wyzbyć tych wobków ale muszę to dokładnie przemyśleć.
BOB1Napisano dziś, 20:15
Kupno korby,piszę to całkiem poważnie, są nielotne przynęty które mówiąc nie robią szału z zestawem castingowym. I albo z nich rezygnujesz od razu, albo brniesz w to dalej próbując udowodnić sobie i innym że się da. Tracisz mnóstwo czasu ,kasy ,nerwów i innych a i tak na końcu kupisz korbę. Mimo że jestem fanem casta to w tym roku dojdzie mi jeden zestaw korbowy właśnie do nielotów i nimf
Ostatni rok do takiego łowienia używałem... 3-metrowego pickera Colmic Next Adventure Power Feeder z dokupioną szczytówką Drennana 3 oz. Jak z tego latało - POEZJA
#160 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2017 - 21:34
Robercie to nie jest kwestia dorastania , po prostu stwierdziłem że mam parę kilo przynęt których nie sprzedam (bo nie lubię się rozstawać w taki sposób z nimi) a lubię na nie łowić. Nie łowię też nimi na codzień i taka jedna korba to nie zdrada a uzupełnienie warsztatu wędkarskiego. Wiosenne wzdręgi i inny białoryb wymagają mniej konserwatywnego podejścia do tematu. Obiecuję że jak wezmę korbę do ręki to tu przestanę na ten czas zaglądać 😉.Mięczak! Choć obawiam się, że i ja kiedyś dorosnę do takiej decyzji
- hose4ras lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych