Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok
WARSZAWA
#1 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 15:17
- remek, piotrek245, Mariano Mariano i 11 innych osób lubią to
#2 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:12
Zgadza się, z braku laku jest to dobre rozwiązanie - sam nie mam wiele czasu na dalsze wojaże, a potencjał wody koło nosa duży. A w samochodzie jakiś kij zawsze się znajdzie, żeby oddać na szybko kilka rzutów;-)
- spinnerman i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#3 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:23
Zgadzam się z Tobą . Moje wypady w tamtym roku trwały średnio około 1h. Wiedziełem gdzie i o jakiej porze przyjść, ale robiłem to z 5-6 razy w tyg. Wtedy były efekty. Mam ze soba zawsze jdeno pudełko woblerów w długości 5-11cm uklejopodbnych i wystarczy to w zupełonści.
#4 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:25
To lubię
- ezehiel lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:31
Ja męczę okonie na Moczydle, no i mam jedną fajną żwirownię nieopodal. Da się żyć Nad Wisłę nie jeżdżę, nie chce mi się przez korki przebijać
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:38
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 16:52
Marcinie, to już Park Fiszyn Zbyt zielono tam i w ogóle
- ezehiel, MarcinZet i riversider lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 19:13
Czy ten wątek się tu łapie czy zalicza się typowo do zwykłego wędkowania na Wiśle? W Wawie oprócz fragmentów lewego brzegu na wysokości Śródmieścia i Starego Miasta nie ma typowo miejskiego charakteru z zabudową nad Wisłą (prócz mostów).
http://jerkbait.pl/t...rszawska-wisła/
Co innego Warszawskie jeziorka, ciurki wodne, Żerański, parkowe stawy etc. Są ciekawe historie którymi nie chcę się dzielić a się dzieje.........
- Pisarz.......ewski Piotr, Spawciu i grzesiekp. lubią to
#9 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 23:12
Jeśli ktoś łowi na Moczydle lub w okolicy, można by się spotkać i wspólnie połowić. Może by tak do każdego miasta przypisać pokój "Umawialnia" żeby łatwiej się było skomunikować?
- spinnerman lubi to
#10 OFFLINE
Napisano 27 maj 2015 - 21:42
- Bolesław lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 27 maj 2015 - 22:44
Ja dzisiaj w ramach sf odwiedziłem pare bezimienny stawów, zalew w Komorowe oraz przepływającą przez niego Utratę.
Jakieś wyniki? Miałem ochotę tam kiedyś pojechać.
#12 ONLINE
Napisano 27 maj 2015 - 23:38
Ja dzisiaj w ramach sf odwiedziłem pare bezimienny stawów, zalew w Komorowe oraz przepływającą przez niego Utratę.
Czasem na zalewie łowiłem jak byłem w Mazowieckim. Lepiej żwirownie Puchały odwiedzić.
Ale jedno i drugie to na pewno nie Urbanfishing. Nie kwalifikuje się.
- Pisarz.......ewski Piotr i ~30 lubią to
#13 OFFLINE
Napisano 28 maj 2015 - 14:07
Czasem na zalewie łowiłem jak byłem w Mazowieckim. Lepiej żwirownie Puchały odwiedzić.
Ot i moja ulubiona żwirownia po tej stronie Wisły
Może kiedyś przypadkiem na siebie wpadniemy nad wodą
#14 OFFLINE
Napisano 28 maj 2015 - 14:17
ale tu mamy street a nie urban fishing, celowanie feniksem w tytanach od 16 startowej w golebie oddalone o 100 metrow? to moze byc prawdziwy street
- mifek i Ciastek lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 30 maj 2015 - 18:37
Znam chyba wszystkie ciekawe miejsca w Warszawie gdzie można pospinningować i porzucać muchą )))
fajny pomysł by założyć oddzielny wątek warszawski
Warszawa to duże miasto i śmiało można by powiedzieć że łowiska w jej granicach to temat rzeka ))
poczynając od wisły a kończąc na maleńkich stawikach z karasiami siurko-kanałach gdzie łowiłem nawet pstrągi tęczowe!! ( zresztą które sam tam wpuszczałem )))
Sądze że ten wątek powinien sie rozdzielić na kilka oddzielnych tematów
Są przecież wędkarze którzy specjalizują sie w konkretnych gatunkach ryb
można by pisać całe podręczniki o np. poławianiu brzan w wiśle
całe artykuły o takich miejscach jak.... Karowa, kanał żerański itd.
wystarczy poprzeglądać stare Wiadomości Wędkarskie....
Moje ulubione miejsca :
boczna odnoga kanału żerańskiego tuż przy halach na ul Marywilskiej - boleń, szczupak - głównie muchówka można tam śmiało pomachać.
Karowa- niestety obecnie dostęp praktycznie nierealny, ale jeszcze pare lat temu.... co tam były za brzany - spining
okolice pomnika sapera - muchówka i kleniojazie
kiedyś bardzo sporadycznie odwiedzałem wszelkie jeziorka warszawskie... z racji coraz wiekszej presji chcących "wypoczywać" warszawiaków nad wisłą , cześciej odwiedzam takie akweny jak jeziorko gocławskie - muchówka i wzdręgi ... zaskoczniem dla mnie było ostatnio gdy w dość wietrzną i deszczową pogodnę spotkałem tam 3 wędkarzy z muchówkami !!! było nas wiecej niż spławikowców/gruntowców
okoliczne podwarszawskie glinianki -spinning
tamat fajny trzymam kciuki i obserwuję .
- remek, @slider@, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to
#16 OFFLINE
Napisano 31 maj 2015 - 22:13
Pokój nam coś przysycha. A może by tak stołeczne zawody JB w street fishingu? Byłoby fajnie poznać się w lokalnych grupach
- osiak i spinnerman lubią to
#17 OFFLINE
Napisano 31 maj 2015 - 23:28
Bardzo dobry pomysl, popieram. W glownym watku Street Fishing juz wyszla taka inicjatywa, im wiecej glosow tym lepiej. Organizujmy sie.Pokój nam coś przysycha. A może by tak stołeczne zawody JB w street fishingu? Byłoby fajnie poznać się w lokalnych grupach h34r:
#18 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2015 - 08:58
#19 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2015 - 14:37
Popieram i chętnie podejmę rękawicę!
#20 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2015 - 15:13
W sumie do Wisły mam spacerkiem jakieś 10-15 minut a w tamtym roku byłem .........2x. Może w tym roku jak mnie hałas aut, tramwajów i pociągów nie będzie napawał wstrętem pójdę częściej. Za drugiem razem z jakiegoś baru na warszawskiej stronie leciała "muza", znaczy takie jest określenie tych dźwięków w/g ludzi młodych.
Wytrzymałem chyba coś ok. kwadransa nad wodą, to nie na moje nerwy.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, warszawa, street fishing, poland, urban fishing
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Street Fishing BERLINNapisany przez Karpiu95 , 03 kwi 2019 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Zielona GóraNapisany przez Krismuaythai , 26 wrz 2016 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Trójmiasto (Gdańsk, Sopot, Gdynia)Napisany przez remek , 29 kwi 2016 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
ToruńNapisany przez remek , 19 kwi 2016 |
|
|
||
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
SFE2016 - Koszulka Street Fishing Extreme 2016Napisany przez remek , 10 kwi 2016 sfe2016, street fishing |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych