Bez dodatkowego wyposażenia, typu GCV10 do podpięcia sonaru bocznego czy panoptixa to tylko zwykły sonar 2D z funkcją mapy. Co prawda niby można zbudować system oparty na dodatkowych modułach, które do tanich nie należą - np GCV10 + przetwornik wychodzą prawie w cenie całego echa z mapą i side vu/dv, tylko jaki ma to sens? Osobiście ze względu na ubogą funkcjonalność bez kosztownej rozbudowy nie dał bym nic, tylko poszukał czegoś nowszego, z wbudowanymi funkcjami dodatkowymi, nawet u innego producenta. Ale to tylko moje zdanie. Jeżeli budżet masz mocno ograniczony, to można powalczyć, ale nie rzucał bym wysokimi kwotami - mocno bym się zastanawiał, czy przekraczać 1800, żeby skórka była warta wyprawki.
Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2
#761 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 22:05
#762 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 22:16
Nowy soft 3.80 dla Garminów wyszedł. Ale wnosi tylko obsługę nowszych przetworników.
#763 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 00:01
Psulek, dobrze celujesz w kwotę
#764 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 10:50
Nowy soft 3.80 dla Garminów wyszedł. Ale wnosi tylko obsługę nowszych przetworników.
Moim chwilowym marzeniem byłoby żeby jakimś cudem się wgrał bo to ostatnia szansa żeby nie wysyłać na reklamacji. Cały czas mam 3.60
#765 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 11:04
Nie rozumiem po co na siłę wgrywać nowsze oprogramowanie.
Przecież ono tak na dobrą sprawę nie wiele albo nic nie wnosi Ekran pokazuje nam to samo co jest pod wodą bez znaczenia na soft
Kiedyś, znajomy który wgrywał mi polski soft do humminbirda powiedział mi, że lepiej za często nie ingerować w oprogramowanie.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale echo przepracowało u mnie ponad 2400 godzin, później podobną ilość u następnego właściciela i nic złego się z nim nie działo...
#766 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 11:37
Jeżeli echo pracuje stabilnie i nie potrzebujemy nowych funkcji które udostępnia nowy firmware to wgrywanie nowej wersji nic nie wnosi.
#767 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 20:37
Jeżeli echo pracuje stabilnie i nie potrzebujemy nowych funkcji które udostępnia nowy firmware to wgrywanie nowej wersji nic nie wnosi.
Jak już pisałem wcześniej nie do końca tak jak bym chciał, bo po wgraniu map z Comunity przy każdym uruchomieniu echo pokazuje mi komunikat, że nie dało się wgrać map.
#768 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 23:00
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#769 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 00:21
GT-40. Masz dużo na ten temat na forum.
#770 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 07:58
#771 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 11:35
#772 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 11:49
Dziękuje, tak troche poczytałem ale nadal nie wiem jaka jest różnica między gt40 a gt52 a teraz proponują z tym drugim w sprzedaży.
Jesli ktoś jest w temacie to prosze o pomoc, w jednym z postów jest mowa ze gt 40 nie współpracuje z 92sv tylko z 91sv, które z tych echo jest nowsze?
Różnica jest taka że GT40 jest mocniejszy i ma szersze kąty widzenia. Ten post to bzdura. Ja mam 92SV chirp i GT40. A miałem GT52.
#773 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 11:51
Nowsze jest 92SV ale występuje w dwóch wersjach, z CHIRP oraz bez.
#774 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 13:11
#775 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 13:12
#776 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 14:41
Przetwornik taki czy inny nie jest lepszy ani gorszy .Kwestia po prostu do czego ma być używany . Jeśli na morze do połowu halibuta na 300-400m głebokości to oczywistym jest że lepszy będzie przetwornik o węższym kącie . Co należy zauważyć podawane kąty przetworników nijak się mają do rzeczywistości .Np echosonda Garmin 350c ma przetwornik o kątach 15/45st a w opisie urządzenia w instrukcji wspominają że kąty detekcji ryb wynosić mogą 60/120st . Poszczególne modele czy to 71 sv czy 92 sv z chirpem czy bez będą obsługiwać przetworniki jakiekolwiek ,istotne aby częstotliwość przetwornika i echosondy się zgadzała oraz aby pasowało wejście przewodu z przetwornika do gniazda echosondy . Tak więc gt 52 ma chirp i wąskie stożki aby w pełni wykorzystać przetwornik powinien współpracować z echosondą obsługującą chirp czyli w garminie 72 sv chirp i 92 sv chirp . Gt 40 będzie obslugiwał dokładnie to samo za wyjątkiem tradycyjnego sonaru .W tradycyjnym widoku nie uruchomimy chirpa ale dalej da się go używać w klasycznym obrazowaniu . Swoją drogą aby zrozumieć dzialanie i kąty przetworników trzeba trochę być w temacie .Np w humminbirdzie są to wąskie stożki .Producent podaje 20/60 st ale mierzone przy spadku sygnału o 90proc . Lowrance czy garmin mierzą stożek w miejscu gdzie sygnał spada o 50 proc . Tak więc porównując stożki humminbirda i lowrance o takim samym kącie lowrance będzie widział dużo szerzej .
#777 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 14:46
Producenci echosond dbają jednak o nas .Spróbujcie kupić echo 9 cali z bocznym sonarem ale bez gps który zasadniczo wpływa na cenę urządzenia oraz z przetwornikiem o kątach 120st . .Producent który wprowadzi takie urządzenie na rynek przynajmniej w naszym kraju skasował by konkurencję
#778 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 14:57
GPS w echosondzie nie jest znowu aż taki drogi. Szczególnie dla producenta. A skanowanie boczne bez GPS - porażka. Brak możliwości zaznaczania obiektów kursorem, brak możliwości analizy logu sonaru i przenoszenia waypointów po ich odnalezieniu w czasie przeglądania logu, itd.
#779 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 15:11
Przetwornik taki czy inny nie jest lepszy ani gorszy .Kwestia po prostu do czego ma być używany . Jeśli na morze do połowu halibuta na 300-400m głebokości to oczywistym jest że lepszy będzie przetwornik o węższym kącie .
Tak , tylko w przetworniku z szerokim i wąskim katem widzenie możesz przełączyć na wąski. A jak masz dwa wąskie tak jak w GT-52 to szerokiego nie urodzisz .
Poza tym moc większa. Miałem ten i ten.
#780 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2016 - 20:20
No tak tylko jak na morzu łowią to nawet stożek 15 st jest za duży tam używają nawet stożków po 4 st . Dla zastosowań słodkowodnych gt 52 dużo mniej się nadaje niż gt 40 .Zależy do czego komu boczny sonar .Na rzece robienie mapy jest zbyteczne .Co innego podgląd bocznego na bieżąco . Dla producenta może nie jest drogi gps ale te same modele np elite 7 bez gps są sporo tańsze . Na jeziorach faktycznie gps z bocznym może się przydać . Z tego co czytam większość wędkarzy najchętniej widziała by strikera sv z gt40 ,nawet bez gps .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych