Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spinningi Dragon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
593 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 11 sierpień 2023 - 10:05

Czy ktoś łowi na spinning Dragon CXT CrossForce CF-X 2,13m/4-21g i może podzielić się wiedzą na temat realnego cw z dołu i góry oraz ugięcia?

A jakby porównać to do Proguide X 2.28, 4-21, to już w ogóle byłoby wspaniale.

z góry dzięki

#482 OFFLINE   PatLove

PatLove

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 728 postów
  • LokalizacjaLBN
  • Imię:Marcin

Napisano 11 sierpień 2023 - 15:17

Elektryczny kij na sandacza na lekko, coś polecicie?

Na lekko to pojęcie względne ale od siebie mogę poleciec TD Z-Series. Gramatura i długość wedle uznania.

Użytkownik PatLove edytował ten post 11 sierpień 2023 - 15:23

#483 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 11 sierpień 2023 - 20:19

Czy ktoś łowi na spinning Dragon CXT CrossForce CF-X 2,13m/4-21g i może podzielić się wiedzą na temat realnego cw z dołu i góry oraz ugięcia?
A jakby porównać to do Proguide X 2.28, 4-21, to już w ogóle byłoby wspaniale.

z góry dzięki

CrossForce moim zdaniem do 15g plus 10cm guma z dołu ok 5g plus guma. Ugiecie głębsze niz Proguide,ale krótszy model.Wydaje mi sie,że Proguide ma sztywniejsza szczytowkę i ogolnie jest mocniejszy.
  • jakub75 lubi to

#484 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 14 sierpień 2023 - 09:46

CrossForce moim zdaniem do 15g plus 10cm guma z dołu ok 5g plus guma. Ugiecie głębsze niz Proguide,ale krótszy model.Wydaje mi sie,że Proguide ma sztywniejsza szczytowkę i ogolnie jest mocniejszy.

Dzięki wielkie. Zaskoczyłeś mnie tym, że Proguide mocniejszy. Myślałem, że akurat CrossForce ma moc. 

#485 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 26 sierpień 2023 - 09:04

Dragon msx 0,5 - 6 gr. czyli microspecial. Jako, że paru kolegów zapytało o moje wrażenia z łowienia tą wędką postanowiłem wkleić tutaj swoje wyjątkowo subiektywne wrażenia. Ja używałem patyczka do wszystkiego czyli gumki, małe obrotówki i wahadełka oraz małe woblerki. Moim zdaniem to dość szybka wędęczka, taki fast - med. Szybko gaśnie. Ugięcie paraboliczne i dzięki temu ugięciu bardzo fajnie się ładuje nawet pod leciutkimi przynętami. Zaskakująco dobre czucie pomimo za długiego fore, które to skrócę tak aby mieć pod palcami goły blank. Powinno być jeszcze lepiej. Jak dla  mnie te 0,5 grama to zbyt niska masa na start. W porównaniu do suzuki rxf 661 pro do 5 gram, którą dzięki uprzejmości jednego z kolegów  posiadam jest wolniejsza, ale ma mocniejszy i nie tak reaktywny dolnik co moim zdaniem bywa  zaletą. Rzutowo troszkę krócej od suzuki, ale suzi z pracowni, więc powiedzmy, że to normalne. Teraz uwaga, będzie herezja: mi bardziej pasuje aniżeli finezka - wklejka do 5 gram jaką krótko posiadałem. Herezja owa wynika z faktu, że finezza ma bardzo delikatny szczyt i potężną moc w dolniku co mi nie odpowiada. Ponadto każdy łowi troszkę inaczej i to co pasuje komuś niekoniecznie musi pasować mi.

Użytkownik S.N. edytował ten post 26 sierpień 2023 - 09:06

#486 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 30 sierpień 2023 - 22:05

Dragon msx 0,5 - 6 gr. czyli microspecial. Jako, że paru kolegów zapytało o moje wrażenia z łowienia tą wędką postanowiłem wkleić tutaj swoje wyjątkowo subiektywne wrażenia. Ja używałem patyczka do wszystkiego czyli gumki, małe obrotówki i wahadełka oraz małe woblerki. Moim zdaniem to dość szybka wędęczka, taki fast - med. Szybko gaśnie. Ugięcie paraboliczne i dzięki temu ugięciu bardzo fajnie się ładuje nawet pod leciutkimi przynętami. Zaskakująco dobre czucie pomimo za długiego fore, które to skrócę tak aby mieć pod palcami goły blank. Powinno być jeszcze lepiej. Jak dla  mnie te 0,5 grama to zbyt niska masa na start. W porównaniu do suzuki rxf 661 pro do 5 gram, którą dzięki uprzejmości jednego z kolegów  posiadam jest wolniejsza, ale ma mocniejszy i nie tak reaktywny dolnik co moim zdaniem bywa  zaletą. Rzutowo troszkę krócej od suzuki, ale suzi z pracowni, więc powiedzmy, że to normalne. Teraz uwaga, będzie herezja: mi bardziej pasuje aniżeli finezka - wklejka do 5 gram jaką krótko posiadałem. Herezja owa wynika z faktu, że finezza ma bardzo delikatny szczyt i potężną moc w dolniku co mi nie odpowiada. Ponadto każdy łowi troszkę inaczej i to co pasuje komuś niekoniecznie musi pasować mi.

U mnie MSX właśnie był kijkiem do wszystkiego okoniowego od marca do czerwca. Jak zarosło, przerzuciłem się na cięższe łowienie.
Ale Dragona bardzo sobie chwalę. Jasne, że nie jest to nie wiadomo jaki miotacz paprochów (jak trzeba było, to na te 0,6g też da się łowić "bez bólu", choć tyłka nie urywa). Ale ryby wcinałem tym wyjątkowo skutecznie. I z wymiarowym szczupakiem też zero problemów, a hol był siłowy, sądzę, że da się i więcej na tym kiju zrobić. Szybko męczy rybę, bo giąć się może głęboko.

Co do tego foregripu - mi bardzo leży, ale ja trzymam wszystkie paluchy przed kołowrotkiem, więc palec na blanku nie stanowi problemu, a  mam chociaż na czym dłoń położyć :)

Użytkownik Andżej edytował ten post 30 sierpień 2023 - 22:07

#487 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 04 wrzesień 2023 - 10:26

O właśnie, coś seria Sugoi przeszła bez echa. Ktoś ma? Podzieliłby się doświadczeniami?

#488 OFFLINE   PiterS

PiterS

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaGłogów

Napisano 04 wrzesień 2023 - 20:11

Sugoi to dwie serię, ta Ultra Light i ta normalną dłuższa i w normalnym c.w. Mam model 2,45m 3-12g polecam na pstrągi. Tu będzie za jakiś czas szerszy opis https://www.fors.com...2g-2-45m-nowosc

#489 OFFLINE   Matss87

Matss87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 wrzesień 2023 - 07:22

Czy mamy tutaj użytkowników serii  Fishmaker CRC Evo 1 ? interesują mnie dwa modele o długości 245cm i CW 14-25 oraz 18-30. Z tego co wyczytałem w sieci kijki są źle opisane. Dołem "ponoć" potrafią odpalić się niżej jak mamy to oznaczone na blanku. 

#490 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 05 wrzesień 2023 - 10:08

Ma ktoś 290 mtx slow lure?

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

#491 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 05 wrzesień 2023 - 18:38

O właśnie, coś seria Sugoi przeszła bez echa. Ktoś ma? Podzieliłby się doświadczeniami?

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem kija Sugoi Ultra  1,8m 0,5-3g. Co do samego wykonania, to mój egzemplarz jest wykonany prawidłowo i nie ma się do czego przyczepić. Dla niektórych użytkowników minusem może być brak nabitego logo SeaGuide na przelotkach, bo już taki wątek mamy ;)  ;)  ;) .  Pierwsze rzuty czeburaszką 1g i gumką 0,4g wyglądały naprawdę dobrze, przynętę dobrze się prowadziło ale pojawiło się pierwsze rozczarowanie w chwili brania ryby. Przynęta prawie zsuniętą z haka, a ja brania nie czułem, ani nie widziałem. Taka sytuacja zdarzała się co któreś branie. Na starej travel wklejce takie sytuacje prawie nie miały miejsca. Jeżeli chodzi o hol samej ryby, to kij ładnie pracuje i pewnie trzyma ryby więc spadów jest naprawdę mało. Tego dragona wybrałem z kilku powodów, długość 1,8m (wszystkie moje wklejki są powyżej 2,2m), to nie jest wklejka (teraz troszkę tego żałuje ;)), posiada dolnik (sporo wędek w tej gramaturze widziałem bez dolnika do obsługi jedna ręką, czego się troszkę obawiałem przy holu ryby).

Podsumowując, to kijek naprawdę fajny tylko szkoda że dla mnie jest troszkę głuchy. Porównując moją starą wklejkę do tego dragona, to wklejka dosłownie kopie przy braniu i czuć na niej każde pstryknięcie, czy też otarcie plecionki o podwodne rośliny ( a podobno wklejki są głuche), czego mi zabrakło przy dragonie.

btw

do obu wędek był podpinany ten sam kołowrotek, z tą sama plecionką (PE0.2) 

• Andżej lubi to

#492 OFFLINE   Marcin70

Marcin70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów

Napisano 05 wrzesień 2023 - 19:10

Cenna opinia. Ciekawe jak wypada :

Dragon Sugoi CXT Ultra 1,5-8 g 213 cm

Użytkownik Marcin70 edytował ten post 05 wrzesień 2023 - 19:11

#493 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 05 wrzesień 2023 - 19:34

Md30, co to za wklejka, o której wspominasz?

#494 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 05 wrzesień 2023 - 20:56

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem kija Sugoi Ultra  1,8m 0,5-3g. Co do samego wykonania, to mój egzemplarz jest wykonany prawidłowo i nie ma się do czego przyczepić. Dla niektórych użytkowników minusem może być brak nabitego logo SeaGuide na przelotkach, bo już taki wątek mamy ;)  ;)  ;) .  Pierwsze rzuty czeburaszką 1g i gumką 0,4g wyglądały naprawdę dobrze, przynętę dobrze się prowadziło ale pojawiło się pierwsze rozczarowanie w chwili brania ryby. Przynęta prawie zsuniętą z haka, a ja brania nie czułem, ani nie widziałem. Taka sytuacja zdarzała się co któreś branie. Na starej travel wklejce takie sytuacje prawie nie miały miejsca. Jeżeli chodzi o hol samej ryby, to kij ładnie pracuje i pewnie trzyma ryby więc spadów jest naprawdę mało. Tego dragona wybrałem z kilku powodów, długość 1,8m (wszystkie moje wklejki są powyżej 2,2m), to nie jest wklejka (teraz troszkę tego żałuje ;)), posiada dolnik (sporo wędek w tej gramaturze widziałem bez dolnika do obsługi jedna ręką, czego się troszkę obawiałem przy holu ryby).

Podsumowując, to kijek naprawdę fajny tylko szkoda że dla mnie jest troszkę głuchy. Porównując moją starą wklejkę do tego dragona, to wklejka dosłownie kopie przy braniu i czuć na niej każde pstryknięcie, czy też otarcie plecionki o podwodne rośliny ( a podobno wklejki są głuche), czego mi zabrakło przy dragonie.

btw

do obu wędek był podpinany ten sam kołowrotek, z tą sama plecionką (PE0.2) 

Cholera, ja bym rozumiał, gdyby sytuacja była odwrotna, czyli że na wklejce gorzej czuć.
Z drugiej strony sam mam super delikatną wklejeczkę (przeróbka kija trout area wykonana przez Mekamila) i faktycznie czułe jest to okrutnie...

ALE

czasem okoń tak zimą zbierał przynętę, chyba z dna, że nawet szczytówka ani linka nie drgnęły, nic nie było czuć. Kolega z 20 razy większym doświadczeniem ode mnie - ten sam problem. Może miałeś wyjątkowego pecha do brań? Czy to powtarzalne zjawisko i na innych kijach 0 takich problemów mimo łowienia w podobnych warunkach.
Ja kije testuję na początek ciągnąc czeburaszkę 1g po dywanie.
Że to pewnie niemiarodajne i takie i owakie - trudno. Ale przynajmniej można parę wędek porównać w podobnych okolicznościach przyrody.

#495 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 05 wrzesień 2023 - 21:39

Md30, co to za wklejka, o której wspominasz?

Jakaś Akara Travel z pełną węglową szczytówką do 6g. Dokładny model mogę jutro sprawdzić.

Cholera, ja bym rozumiał, gdyby sytuacja była odwrotna, czyli że na wklejce gorzej czuć.
Z drugiej strony sam mam super delikatną wklejeczkę (przeróbka kija trout area wykonana przez Mekamila) i faktycznie czułe jest to okrutnie...

ALE

czasem okoń tak zimą zbierał przynętę, chyba z dna, że nawet szczytówka ani linka nie drgnęły, nic nie było czuć. Kolega z 20 razy większym doświadczeniem ode mnie - ten sam problem. Może miałeś wyjątkowego pecha do brań? Czy to powtarzalne zjawisko i na innych kijach 0 takich problemów mimo łowienia w podobnych warunkach.
Ja kije testuję na początek ciągnąc czeburaszkę 1g po dywanie.
Że to pewnie niemiarodajne i takie i owakie - trudno. Ale przynajmniej można parę wędek porównać w podobnych okolicznościach przyrody.

Kijek był ze mną również w Holandii i testowałem go na małych kanałach koło domu i tam już było zdecydowanie lepiej, ale i też ryby większe i brania bardziej energiczne. Wpływ na lepsze czucie brań mogło mieć też prowadzenie przynęty w toni bez opadu (mocno czepliwe dno), a w Polsce puszczałem przynętę do dna i podejrzewam że w momencie opadnięcia przynęty na dno następowało branie, którego nie czułem. Na dniach zabieram go ponownie na na to samo łowisko, co przy debiucie i zobaczę jak będzie. 

• Andżej lubi to

#496 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 06 wrzesień 2023 - 07:21

Używałem zwykłego Sugoi 1-10g. 213 całą zimę. Od czerwca mam Sugoi Ultra 180 do 3g. i 198 do 5g. Ultra zastąpiły MicroSpeciala. Ultra w porównaniu z MS przenoszą zdecydowanie więcej informacji o tym, co się dzieje z przynętą. Tym do 5 g. łowiłem przede wszystkim pstrągi na Sanie. Na Wisłoku bez problemu wyholowalem brzanę dobrze ponad 3 kg. Radził sobie doskonale. Tym do 3g. dłubalem pstrągi i okonie na Myczkowcach. Bez problemu radził sobie z pstrągami do 60 cm. Jedyna wkurzająca rzecz w obydwu SU to zaczep do przynęt z boku blanku, w miejscu, gdzie zazwyczaj spoczywa mój palec...
  • Andżej i Marcin70 lubią to

#497 OFFLINE   Bastek86

Bastek86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 06 wrzesień 2023 - 15:20

Pomyłka, proszę o usunięcie tego posta :)

Użytkownik Bastek86 edytował ten post 06 wrzesień 2023 - 15:21

#498 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy

Napisano 25 wrzesień 2023 - 19:20

Czy ktoś łowił na Team Dragona CXT, 213, 4-21 i może podzielić się opinią na temat realnego cw z dołu i z góry, ugięcia i mocy? Dzięki.

#499 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • Imię:piotr

Napisano 25 wrzesień 2023 - 20:30

4-21 200cm,góra 15g i 10cm guma.Bardzo dobra wędka, jedyny minus za mała przelotka szczytowa.

Użytkownik piter v edytował ten post 25 wrzesień 2023 - 20:32

• jakub75 lubi to

#500 OFFLINE   Marcin70

Marcin70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów

Napisano 25 wrzesień 2023 - 21:30

213cm 5-25g raczej dobrze opisana, moc jest, czy to jest x-fast ? dla mnie fast, co do przelotek nie mam zastrzeżeń.

Dobry kij.

• jakub75 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych