Czy ktoś łowi na spinning Dragon CXT CrossForce CF-X 2,13m/4-21g i może podzielić się wiedzą na temat realnego cw z dołu i góry oraz ugięcia?
A jakby porównać to do Proguide X 2.28, 4-21, to już w ogóle byłoby wspaniale.
z góry dzięki
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 sierpień 2023 - 10:05
Czy ktoś łowi na spinning Dragon CXT CrossForce CF-X 2,13m/4-21g i może podzielić się wiedzą na temat realnego cw z dołu i góry oraz ugięcia?
z góry dzięki
Napisano 11 sierpień 2023 - 15:17
Elektryczny kij na sandacza na lekko, coś polecicie?
Użytkownik PatLove edytował ten post 11 sierpień 2023 - 15:23
Napisano 11 sierpień 2023 - 20:19
CrossForce moim zdaniem do 15g plus 10cm guma z dołu ok 5g plus guma. Ugiecie głębsze niz Proguide,ale krótszy model.Wydaje mi sie,że Proguide ma sztywniejsza szczytowkę i ogolnie jest mocniejszy.Czy ktoś łowi na spinning Dragon CXT CrossForce CF-X 2,13m/4-21g i może podzielić się wiedzą na temat realnego cw z dołu i góry oraz ugięcia?
z góry dzięki
Napisano 14 sierpień 2023 - 09:46
CrossForce moim zdaniem do 15g plus 10cm guma z dołu ok 5g plus guma. Ugiecie głębsze niz Proguide,ale krótszy model.Wydaje mi sie,że Proguide ma sztywniejsza szczytowkę i ogolnie jest mocniejszy.
Dzięki wielkie. Zaskoczyłeś mnie tym, że Proguide mocniejszy. Myślałem, że akurat CrossForce ma moc.
Napisano 26 sierpień 2023 - 09:04
Dragon msx 0,5 - 6 gr. czyli microspecial. Jako, że paru kolegów zapytało o moje wrażenia z łowienia tą wędką postanowiłem wkleić tutaj swoje wyjątkowo subiektywne wrażenia. Ja używałem patyczka do wszystkiego czyli gumki, małe obrotówki i wahadełka oraz małe woblerki. Moim zdaniem to dość szybka wędęczka, taki fast - med. Szybko gaśnie. Ugięcie paraboliczne i dzięki temu ugięciu bardzo fajnie się ładuje nawet pod leciutkimi przynętami. Zaskakująco dobre czucie pomimo za długiego fore, które to skrócę tak aby mieć pod palcami goły blank. Powinno być jeszcze lepiej. Jak dla mnie te 0,5 grama to zbyt niska masa na start. W porównaniu do suzuki rxf 661 pro do 5 gram, którą dzięki uprzejmości jednego z kolegów posiadam jest wolniejsza, ale ma mocniejszy i nie tak reaktywny dolnik co moim zdaniem bywa zaletą. Rzutowo troszkę krócej od suzuki, ale suzi z pracowni, więc powiedzmy, że to normalne. Teraz uwaga, będzie herezja: mi bardziej pasuje aniżeli finezka - wklejka do 5 gram jaką krótko posiadałem. Herezja owa wynika z faktu, że finezza ma bardzo delikatny szczyt i potężną moc w dolniku co mi nie odpowiada. Ponadto każdy łowi troszkę inaczej i to co pasuje komuś niekoniecznie musi pasować mi.
Użytkownik S.N. edytował ten post 26 sierpień 2023 - 09:06
Napisano 30 sierpień 2023 - 22:05
Dragon msx 0,5 - 6 gr. czyli microspecial. Jako, że paru kolegów zapytało o moje wrażenia z łowienia tą wędką postanowiłem wkleić tutaj swoje wyjątkowo subiektywne wrażenia. Ja używałem patyczka do wszystkiego czyli gumki, małe obrotówki i wahadełka oraz małe woblerki. Moim zdaniem to dość szybka wędęczka, taki fast - med. Szybko gaśnie. Ugięcie paraboliczne i dzięki temu ugięciu bardzo fajnie się ładuje nawet pod leciutkimi przynętami. Zaskakująco dobre czucie pomimo za długiego fore, które to skrócę tak aby mieć pod palcami goły blank. Powinno być jeszcze lepiej. Jak dla mnie te 0,5 grama to zbyt niska masa na start. W porównaniu do suzuki rxf 661 pro do 5 gram, którą dzięki uprzejmości jednego z kolegów posiadam jest wolniejsza, ale ma mocniejszy i nie tak reaktywny dolnik co moim zdaniem bywa zaletą. Rzutowo troszkę krócej od suzuki, ale suzi z pracowni, więc powiedzmy, że to normalne. Teraz uwaga, będzie herezja: mi bardziej pasuje aniżeli finezka - wklejka do 5 gram jaką krótko posiadałem. Herezja owa wynika z faktu, że finezza ma bardzo delikatny szczyt i potężną moc w dolniku co mi nie odpowiada. Ponadto każdy łowi troszkę inaczej i to co pasuje komuś niekoniecznie musi pasować mi.
U mnie MSX właśnie był kijkiem do wszystkiego okoniowego od marca do czerwca. Jak zarosło, przerzuciłem się na cięższe łowienie.
Ale Dragona bardzo sobie chwalę. Jasne, że nie jest to nie wiadomo jaki miotacz paprochów (jak trzeba było, to na te 0,6g też da się łowić "bez bólu", choć tyłka nie urywa). Ale ryby wcinałem tym wyjątkowo skutecznie. I z wymiarowym szczupakiem też zero problemów, a hol był siłowy, sądzę, że da się i więcej na tym kiju zrobić. Szybko męczy rybę, bo giąć się może głęboko.
Co do tego foregripu - mi bardzo leży, ale ja trzymam wszystkie paluchy przed kołowrotkiem, więc palec na blanku nie stanowi problemu, a mam chociaż na czym dłoń położyć
Użytkownik Andżej edytował ten post 30 sierpień 2023 - 22:07
Napisano 04 wrzesień 2023 - 10:26
Napisano 04 wrzesień 2023 - 20:11
Napisano 05 wrzesień 2023 - 07:22
Czy mamy tutaj użytkowników serii Fishmaker CRC Evo 1 ? interesują mnie dwa modele o długości 245cm i CW 14-25 oraz 18-30. Z tego co wyczytałem w sieci kijki są źle opisane. Dołem "ponoć" potrafią odpalić się niżej jak mamy to oznaczone na blanku.
Napisano 05 wrzesień 2023 - 10:08
Napisano 05 wrzesień 2023 - 18:38
O właśnie, coś seria Sugoi przeszła bez echa. Ktoś ma? Podzieliłby się doświadczeniami?
Od ponad miesiąca jestem posiadaczem kija Sugoi Ultra 1,8m 0,5-3g. Co do samego wykonania, to mój egzemplarz jest wykonany prawidłowo i nie ma się do czego przyczepić. Dla niektórych użytkowników minusem może być brak nabitego logo SeaGuide na przelotkach, bo już taki wątek mamy . Pierwsze rzuty czeburaszką 1g i gumką 0,4g wyglądały naprawdę dobrze, przynętę dobrze się prowadziło ale pojawiło się pierwsze rozczarowanie w chwili brania ryby. Przynęta prawie zsuniętą z haka, a ja brania nie czułem, ani nie widziałem. Taka sytuacja zdarzała się co któreś branie. Na starej travel wklejce takie sytuacje prawie nie miały miejsca. Jeżeli chodzi o hol samej ryby, to kij ładnie pracuje i pewnie trzyma ryby więc spadów jest naprawdę mało. Tego dragona wybrałem z kilku powodów, długość 1,8m (wszystkie moje wklejki są powyżej 2,2m), to nie jest wklejka (teraz troszkę tego żałuje ), posiada dolnik (sporo wędek w tej gramaturze widziałem bez dolnika do obsługi jedna ręką, czego się troszkę obawiałem przy holu ryby).
Podsumowując, to kijek naprawdę fajny tylko szkoda że dla mnie jest troszkę głuchy. Porównując moją starą wklejkę do tego dragona, to wklejka dosłownie kopie przy braniu i czuć na niej każde pstryknięcie, czy też otarcie plecionki o podwodne rośliny ( a podobno wklejki są głuche), czego mi zabrakło przy dragonie.
btw
do obu wędek był podpinany ten sam kołowrotek, z tą sama plecionką (PE0.2)
Napisano 05 wrzesień 2023 - 19:10
Cenna opinia. Ciekawe jak wypada :
Dragon Sugoi CXT Ultra 1,5-8 g 213 cm
Użytkownik Marcin70 edytował ten post 05 wrzesień 2023 - 19:11
Napisano 05 wrzesień 2023 - 19:34
Napisano 05 wrzesień 2023 - 20:56
Od ponad miesiąca jestem posiadaczem kija Sugoi Ultra 1,8m 0,5-3g. Co do samego wykonania, to mój egzemplarz jest wykonany prawidłowo i nie ma się do czego przyczepić. Dla niektórych użytkowników minusem może być brak nabitego logo SeaGuide na przelotkach, bo już taki wątek mamy . Pierwsze rzuty czeburaszką 1g i gumką 0,4g wyglądały naprawdę dobrze, przynętę dobrze się prowadziło ale pojawiło się pierwsze rozczarowanie w chwili brania ryby. Przynęta prawie zsuniętą z haka, a ja brania nie czułem, ani nie widziałem. Taka sytuacja zdarzała się co któreś branie. Na starej travel wklejce takie sytuacje prawie nie miały miejsca. Jeżeli chodzi o hol samej ryby, to kij ładnie pracuje i pewnie trzyma ryby więc spadów jest naprawdę mało. Tego dragona wybrałem z kilku powodów, długość 1,8m (wszystkie moje wklejki są powyżej 2,2m), to nie jest wklejka (teraz troszkę tego żałuje ), posiada dolnik (sporo wędek w tej gramaturze widziałem bez dolnika do obsługi jedna ręką, czego się troszkę obawiałem przy holu ryby).
Podsumowując, to kijek naprawdę fajny tylko szkoda że dla mnie jest troszkę głuchy. Porównując moją starą wklejkę do tego dragona, to wklejka dosłownie kopie przy braniu i czuć na niej każde pstryknięcie, czy też otarcie plecionki o podwodne rośliny ( a podobno wklejki są głuche), czego mi zabrakło przy dragonie.
btw
do obu wędek był podpinany ten sam kołowrotek, z tą sama plecionką (PE0.2)
Cholera, ja bym rozumiał, gdyby sytuacja była odwrotna, czyli że na wklejce gorzej czuć.
Z drugiej strony sam mam super delikatną wklejeczkę (przeróbka kija trout area wykonana przez Mekamila) i faktycznie czułe jest to okrutnie...
ALE
czasem okoń tak zimą zbierał przynętę, chyba z dna, że nawet szczytówka ani linka nie drgnęły, nic nie było czuć. Kolega z 20 razy większym doświadczeniem ode mnie - ten sam problem. Może miałeś wyjątkowego pecha do brań? Czy to powtarzalne zjawisko i na innych kijach 0 takich problemów mimo łowienia w podobnych warunkach.
Ja kije testuję na początek ciągnąc czeburaszkę 1g po dywanie.
Że to pewnie niemiarodajne i takie i owakie - trudno. Ale przynajmniej można parę wędek porównać w podobnych okolicznościach przyrody.
Napisano 05 wrzesień 2023 - 21:39
Md30, co to za wklejka, o której wspominasz?
Jakaś Akara Travel z pełną węglową szczytówką do 6g. Dokładny model mogę jutro sprawdzić.
Cholera, ja bym rozumiał, gdyby sytuacja była odwrotna, czyli że na wklejce gorzej czuć.
Z drugiej strony sam mam super delikatną wklejeczkę (przeróbka kija trout area wykonana przez Mekamila) i faktycznie czułe jest to okrutnie...
ALE
czasem okoń tak zimą zbierał przynętę, chyba z dna, że nawet szczytówka ani linka nie drgnęły, nic nie było czuć. Kolega z 20 razy większym doświadczeniem ode mnie - ten sam problem. Może miałeś wyjątkowego pecha do brań? Czy to powtarzalne zjawisko i na innych kijach 0 takich problemów mimo łowienia w podobnych warunkach.
Ja kije testuję na początek ciągnąc czeburaszkę 1g po dywanie.
Że to pewnie niemiarodajne i takie i owakie - trudno. Ale przynajmniej można parę wędek porównać w podobnych okolicznościach przyrody.
Kijek był ze mną również w Holandii i testowałem go na małych kanałach koło domu i tam już było zdecydowanie lepiej, ale i też ryby większe i brania bardziej energiczne. Wpływ na lepsze czucie brań mogło mieć też prowadzenie przynęty w toni bez opadu (mocno czepliwe dno), a w Polsce puszczałem przynętę do dna i podejrzewam że w momencie opadnięcia przynęty na dno następowało branie, którego nie czułem. Na dniach zabieram go ponownie na na to samo łowisko, co przy debiucie i zobaczę jak będzie.
Napisano 06 wrzesień 2023 - 07:21
Napisano 06 wrzesień 2023 - 15:20
Pomyłka, proszę o usunięcie tego posta
Użytkownik Bastek86 edytował ten post 06 wrzesień 2023 - 15:21
Napisano 25 wrzesień 2023 - 19:20
Czy ktoś łowił na Team Dragona CXT, 213, 4-21 i może podzielić się opinią na temat realnego cw z dołu i z góry, ugięcia i mocy? Dzięki.
Napisano 25 wrzesień 2023 - 20:30
Użytkownik piter v edytował ten post 25 wrzesień 2023 - 20:32
Napisano 25 wrzesień 2023 - 21:30
213cm 5-25g raczej dobrze opisana, moc jest, czy to jest x-fast ? dla mnie fast, co do przelotek nie mam zastrzeżeń.
Dobry kij.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych