Sporo kombinowałem z oświetleniem do pływania po ciemku, więc może komuś się przyda albo może coś lepszego podpowie.
Na razie na instalacji się skończyło (działa ),ale już nie zdążyłem sprawdzić na wodzie Czekamy więc do sezonu czy będzie spełniać zadanie...
Pierwszy dylemat to dobranie mocy... tak żeby nie zjadało za szybko aku, a i żeby jednak było coś widać. Tutaj trzeba iść na kompromisy.
Druga rzecz to ustawienie tak żeby jak najwięcej światła padało na wodę i nie było zbyt dużych i nawet oślepiających odbić od kadłuba. U mnie dodatkowo przeszkadzała wyciągarka centralnie na dziobie
Kolejna sprawa to charakterystyka samej wiązki światła. Obecnie wybór jest ogromny, od bardzo szerokich (typu Flood) po mocno skupione SPOT (dalekosiężne szperacze). Osobiście odrzuciłem wszelkie lampy dające płaską wiązkę (typowy halogen samochodowy) ponieważ łódź na wodzie nie zachowuje się tak stabilnie jak samochód i w zależności od prędkości czy obciążenia płynie pod różnymi kątami (nie mówiąc już o falach).
Zatem skończyło się na LED'ach:
- dwie mini lampy o parametrach 10W, 750lm, wiązka rozproszona 90 stopni - do wolnego pływania i jako manewrowe,
- szperacz 20W, 1550lm, główna wiązka skupiona 8 stopni plus lekko rozproszone 30 stopni - do szybszego pływania,
- i jedna mini j.w. montowania z tyłu - do cofania czy oglądnięcia co tam się dzieje na tyłach,
Wszystko na osobnych odwodach z wyłącznikami i bezpiecznikami. Panel wyłączników zamontowany "pod ręką" sternika.
Zależało mi żeby nie montować wszystkiego na stałe, a i sam montaż był szybki i łatwy, więc mocowania wykonałem na magnesach neodymowych. Musiałem jednak do kadłuba dokręcić kawałki blachy, żeby magnesy miały się czego trzymać, a trzymają mooocno no i mogę dowolnie je ustawić. Same kable podłączane są do instalacji przez gniazda zapalniczek.
A wygląda to tak:
WP_20160103_001.jpg 43,32 KB
14 Ilość pobrań
WP_20160103_003.jpg 51,08 KB
11 Ilość pobrań
WP_20160103_004.jpg 45,26 KB
12 Ilość pobrań
WP_20160103_006.jpg 35,18 KB
13 Ilość pobrań
WP_20160103_007.jpg 53,48 KB
14 Ilość pobrań
Te dwie przednie mini lampy mają u mnie jeszcze jedno świetne zastosowanie. Mianowicie mogę je szybko zamontować na samochodzie i mam widno przy wodowaniu czy wciąganiu łódki na przyczepkę
WP_20160103_012.jpg 44,74 KB
13 Ilość pobrań
Jeśli chodzi o sam efekt świetlny to fotek nie mam. Jednak na aukcjach gdzie je kupowałem są fajne zdjęcia poglądowe.
http://allegro.pl/la...5902783374.html
http://allegro.pl/no...5902806503.html
Ogólnie lampy jak dla mnie są bardzo dobrej jakości, dedykowane do off-road'u, mocne obudowy alu, mocowania z nierdzewki, grube kable, osłony z poliwęglanu, a przede wszystkim mają bardzo dobrej jakości diody CREE (USA). Naprawdę fajne zabawki
Użytkownik pepe_79 edytował ten post 08 styczeń 2016 - 15:40