Ogarnął ktoś z Was już temat lakieru który trzyma się folii alu i podzieli się tym (nie chodzi mi zrobienie 3mm warstwy, tylko czegoś, co się folii rzeczywiście trzyma)?
Użytkownik krzychun edytował ten post 02 lipiec 2015 - 22:26
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 lipiec 2015 - 22:26
Ogarnął ktoś z Was już temat lakieru który trzyma się folii alu i podzieli się tym (nie chodzi mi zrobienie 3mm warstwy, tylko czegoś, co się folii rzeczywiście trzyma)?
Użytkownik krzychun edytował ten post 02 lipiec 2015 - 22:26
Napisano 02 lipiec 2015 - 23:37
Bo to panie do amelinium trzeba lakier, innym nie pomalujesz
A tak na powarznie może jakiś samochodowy do felg jak tutaj http://info.lakier-s...wny-alum-exlak/
Pierwsza warstwa tego lakieru żeby się alu trzymał a potem jako wykończenie Hartzlack czy co czego kto używa. Ciekaw czy się nie będzie gryzło.
Myslę że Marcin @RUDI75 może nam pomóc i podpowiedzieć.
Napisano 03 lipiec 2015 - 07:51
Próbowałem tego typu lakierów. Od taśmy również odłażą.
Napisano 03 lipiec 2015 - 08:26
Od taśmy wszystko odejdzie.Od folii alu tej błyszczącej strony też.
Napisano 03 lipiec 2015 - 11:54
Od taśmy wszystko odejdzie.Od folii alu tej błyszczącej strony też.
Czyli mam rozumieć, że wszystkie wobki zrobione z tasmy alu czy śniadaniówki pokazywane tu w wątkach, czy tym bardziej na giełdzie, mają ta przypadłość i po kilku czy kilkunastu wyprawach zacznie to wszytko odłazić? Pytam bo sam jestem zielony w oklejaniu folią.
Użytkownik robimax edytował ten post 03 lipiec 2015 - 11:57
Napisano 03 lipiec 2015 - 12:24
Mam woblery własnej roboty które mają po 4-5 lat i są oklejane taśmą i nic im nie dolega, mam szczęście? Dobre odtłuszczenie folii to podstawa przy oklejanych woblerach.
Napisano 03 lipiec 2015 - 14:57
Czyli mam rozumieć, że wszystkie wobki zrobione z tasmy alu czy śniadaniówki pokazywane tu w wątkach, czy tym bardziej na giełdzie, mają ta przypadłość i po kilku czy kilkunastu wyprawach zacznie to wszytko odłazić? Pytam bo sam jestem zielony w oklejaniu folią.
Nie zacznie nic odłazić dopóki wobler nie zostanie uszkodzony.Ja nie widzę w tym problem.Przynęta to nie pancernik potiomkin.Każda się z czasem lasuje.Czy to folia,czy malowana,czy Japońska wydmuszka.Przy czym folia najsłabiej trzyma lakier.
Mam woblery własnej roboty które mają po 4-5 lat i są oklejane taśmą i nic im nie dolega, mam szczęście? Dobre odtłuszczenie folii to podstawa przy oklejanych woblerach.
Jak wyżej.
Użytkownik Tomy edytował ten post 03 lipiec 2015 - 14:59
Napisano 03 lipiec 2015 - 15:05
Generalnie, to jak nie trafi w kamień za mocno to bez problemu daje rade.
Napisano 03 lipiec 2015 - 18:24
Krzychu, a musi być lakier? Żywica odpada?
Napisano 03 lipiec 2015 - 18:34
Bez znaczenia co, byle było przezroczyste.
Napisano 03 lipiec 2015 - 20:54
Żywica trzyma się dobrze. Możesz zastosować prawie każdą modelarską (tzn ze sklepów dla modelarzy), prym wiodą niemieckie i amerykańskie, ale jest tego naprawdę wielu producentów. Poniżej link do jednej z ciekawszych propozycji. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, postaram się doradzić na priv.
http://www.katanarod...kit-250-ml.html
Napisano 03 lipiec 2015 - 22:36
To moje E-texy, Transluxy, R&G trzymają się tak samo jak lakiery, czyli się nie trzymają. Oczywiście pomijam oczywisty fakt przygotowania powierzchni.
Napisano 04 lipiec 2015 - 03:20
Nie wiem czemu. Może głęboka łuska, może wielowarstwowe pokrywanie - coś sprawia, że nie mam tego problemu A stosowałem (z powodzeniem) cztery różne żywice...
Napisano 04 lipiec 2015 - 05:55
Nie wiem czemu. Może głęboka łuska, może wielowarstwowe pokrywanie - coś sprawia, że nie mam tego problemu A stosowałem (z powodzeniem) cztery różne żywice...
Myślę, że w Twoich też się nie trzyma.
Natnij gdzieś i spróbuj podważyć, na 100% zejdzie.
Napisano 04 lipiec 2015 - 19:26
Krzychu, nacinałem. A raczej po prostu niszczyłem woblerki, aby poznać słabe strony technologii. Żywica złaziła, wraz z folią. Na żywice przeszedłem dlatego, że do woblerów jest lepsza, (w moim subiektywnym odczuciu), od lakierów. Możesz twierdzić, że się nie trzyma na folii ALU. Ja twierdzę, że się trzyma. Wiem o dwóch (nieudanych) próbach zdjęcia żywicy z moich woblerów, w celu ich podrobienia. Być może się da zdjąć, ale nie jest to proste. A co najistotniejsze, klienci nie nagabują mnie o "odłażącej żywicy". I to mi wystarczy. Jeśli ja stosując swoje woblery nie mam z tym problemu, jeśli klienci (a niektórzy to prawdziwi upierdliwcy, których niniejszym serdecznie pozdrawiam ), jeśli ci klienci nie sygnalizują mi niczego złego, to nie będę dzielił włosa na czworo, tylko pozostanę przy swoim zdaniu. Ty możesz pozostać przy swoim.
Pozdrawiam serdecznie
Napisano 04 lipiec 2015 - 20:56
OK. Kupie i sprawdzę.
Napisano 31 lipiec 2015 - 18:01
Od razu widać, że nie próbowałeś. Widziałem woblery z których złazi żywica płatami, ale to wina złej żywicy (źle zmieszanej itd.) i złego krycia, ale z praktyki polierutanowej to mogę zapewnić że zęby szczupaka kamienie i czas (termin życia woblera ) nie mają znaczenia. Wyschną strumienie, a drewniany wobler zachowa moc...
Napisano 31 lipiec 2015 - 18:13
TO napis
Od razu widać, że nie próbowałeś. Widziałem woblery z których złazi żywica płatami, ale to wina złej żywicy (źle zmieszanej itd.) i złego krycia, ale z praktyki polierutanowej to mogę zapewnić że zęby szczupaka kamienie i czas (termin życia woblera ) nie mają znaczenia. Wyschną strumienie, a drewniany wobler zachowa moc...
To podaj, która Ci się trzyma.
Janusz kozaczył, a w jego woblerach jest tak sam jak wszędzie. Kupiłem, naciąłem i zlazło.
Napisano 31 lipiec 2015 - 18:27
Ja nacinanie zostawiłem szczupakom i nic złego się nie stało, nigny i nigdzie.
Napisano 31 lipiec 2015 - 20:12
(...)
Janusz kozaczył, a w jego woblerach jest tak sam jak wszędzie. Kupiłem, naciąłem i zlazło.
Daj zdjęcie
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych