Witam
Czy ktoś może mi przyblizyc w skrócie na czym polega działanie technologi CHIRP???
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 lipiec 2015 - 06:24
Witam
Czy ktoś może mi przyblizyc w skrócie na czym polega działanie technologi CHIRP???
Napisano 08 lipiec 2015 - 08:00
Jak w skrócie to:
Napisano 26 styczeń 2016 - 11:28
Panowie , nurtuje mnie jedna kwestia odnośnie tej technologii. Na pewno już kilku użytkowników zmieniło sprzęt na nowszy i mogą porównać technologię . Czy któryś z Was zauważył znaczącą różnicę między standardowym przetwornikiem a technologią chirp . Jeżeli tak to prosiłbym o opis co zyskujemy kupując sprzęt z chirpem . Dzięki .
Napisano 26 styczeń 2016 - 12:30
Porównując CHIRP do HDI, DI oraz systemów poprawiających odczyt w tradycyjnych częstotliwościach takich jak np. SwitchFire Humminbirda, trudno jest się dopatrzyć jakiejś znaczącej poprawy. Przyrządy pomiarowe wskażą przewagę CHIRPa ale czy nasze oko jest w stanie to wyłapać na ekranie echosondy ? Przynajmniej ja tego nie widzę. Być może z czasem system będzie się rozwijał i będą widoczne tego efekty. Na dzień dzisiejszy dla mnie to tylko marketing. Chętnie posłucham jednak argumentów innych użytkowników.
Napisano 26 styczeń 2016 - 12:48
Z moich doswiadczen i przemyslen z chripem wysuwam nastepujacy wniosek: w pewnym przedziale cenowym producenci nie sa wstanie wycisnac wiecej niz na to pozwala technologia w danym budzecie. Chrip cos tam lekko retuszuje jednak nie jest to zaden przelom. Niemozna tego porownac np do zwykly sonar vs DI. Po co wiec to wzucili , a no poto zeby krecic rynek dalej .Ostry Marketing , lekki retusz i doalary sie kreca A my lykamy jak bocian zabe. o Kolejnych generacjach przetwornikow i obrazowaniu mozemy mowic przy garminie Panoptix czy lowrance 3d. tu sadze ze gra nie warta swieczki. dobrze ustawic echo i zobaczymy praktycznie to samo. i tak paskow na okoniach liczyc sie nie da
Użytkownik siarq edytował ten post 26 styczeń 2016 - 12:49
Napisano 26 styczeń 2016 - 19:29
... i tak paskow na okoniach liczyc sie nie da
oj tam, dramatu nie ma. 5-9 pasków więc jest szansa, że zgadniemy. a tak poważnie to - Chirp'a nie posiadam, widzę, a w zasadzie nie widzę żadnej różnicy (filmy reklamowe i inne materiały promocyjne dla nadruku Chirp).
Panowie , nurtuje mnie jedna kwestia odnośnie tej technologii. Na pewno już kilku użytkowników zmieniło sprzęt na nowszy i mogą porównać technologię . Czy któryś z Was zauważył znaczącą różnicę między standardowym przetwornikiem a technologią chirp . Jeżeli tak to prosiłbym o opis co zyskujemy kupując sprzęt z chirpem . Dzięki .
Chirp to technologia (cokolwiek to znaczy) stosowana w samym urządzeniu, przetwornik (celowo go podkreśliłem i pogrubiłem) jest ten sam dla Elite HDI i Elite Chirp.
Napisano 26 styczeń 2016 - 23:07
Jak to nie ma różnicy .
Jest i to duża .
Przykład: cena tradycyjnego np. 2000 zł
cena chirp np. 2600 zł
A reszta to nie widzę różnicy. Mam przetwornik Airmar chirp wbudowany w kadłub.. ale nie mam zwykłego tak, że nie da się porównać
Napisano 19 luty 2017 - 21:24
Użytkownik siarq edytował ten post 19 luty 2017 - 21:24
Napisano 11 marzec 2018 - 09:12
Trochę czasu minęło, może ktoś ma więcej przemyśleń w tym temacie.
Na necie jest trochę filmików propagandowych, gdzie po jednej stronie mamy słaby przetwornik, po drugiej wybajerzony z chrip i jest wow. Tylko wiem, że to ściema.
Z tych filmów wynikało by, że przed wprowadzeniem chrip-a na żadnym echu nie można było uzyskać tak zwanych "bananów".
Na tą chwilę Garmin echoMAP™ 73sv z przetwornikiem GM-40TM można kupić za śmieszną kasę.
W stosunku do wersji z CHRIP:
Brak portu Panoptix™, NMEA_0183 zamiast NMEA_2000
W obydwu przypadkach obsługuje: ClearVü, SideVü.
Więc czy warto płacić co najmniej tysiaka więcej za technologię CHRIP ?
Napisano 11 marzec 2018 - 13:13
Na stan mojej wiedzy przewiduję obecnie dwa zastosowania dla chirpa- jeżeli robię mapy mozajek z obrazowania bocznego, to obraz ich jest lepszy, zmniejsza się nieco zacienienie obrazu SI, Druga sprawa to dłubanie ryb wklejonych w dno w obrazowaniu 2D
W tym drugim przypadku decydujace są zupełnie inne rzeczy- dobry przetwornik z chirpem i zdolność echa do obsługi low, medium i high chirp.
Jako całość zdecydowanie bardziej przyda się na b.głębokich wodach, np. w morzu. Jak są ryby i mają chęć do współpracy, to niewiele więcej jest potrzebne do szczęścia.
Napisano 11 marzec 2018 - 18:22
Napisano 12 marzec 2018 - 06:56
Napisano 17 czerwiec 2018 - 11:32
Napisano 17 czerwiec 2018 - 11:49
Na Wiśle można wertować?
Za jakiś czas będę miał echo z chirpem, powiem wtedy więcej. Natomiast z tego co widzę i czytam, najwygodniej porównywać dwa okna z chirp i nie-chirp równolegle, wtedy realnie można ocenić separację celu w zależności od khz. Jeżeli sprawdza się- trzeba się cieszyć.
Z założenia ta technologia miała pomóc w separacji celu na duzych gębokościach wód morskich, na śródlądziu też się przydaje. Zerknij na wątek Carbon, tam siarq wrzucił fotki z porównania wiązek z chirpem i nie na jednym podzielonym ekranie.
Nie jest sztuką kupić sprzęt, ale wydobyć z niego jak najwięcej możliwosci i efektywności w konkretnej sytuacji. Także działaj, chwal się, chętnie poczytamy.
Napisano 17 czerwiec 2018 - 13:57
Nie wiem czy na Wiśle można wertować, bo tak nie łowię. Wydawało mi się, że ogólnie w Polsce nie można, ale jak napisałem, nie zgłębiałem informacji w tej materii.
Kolega podpłynął na pogawędkę, ma garmina i zaczęliśmy porównywać widok na echach. To był, krótki test na 3 metrach.
Zrobię tak jak radzisz, jeżeli się da to na 2 bliźniaczych widokach tylko z różnymi częstotliwościami. Jeżeli wyciągnę jakieś wnioski nie omieszkam się nimi podzielić
Użytkownik sajdol1 edytował ten post 17 czerwiec 2018 - 14:08
Napisano 17 czerwiec 2018 - 17:05
Na Wiśle można wertować?
A jest przepis, który zabrania? Nie znalazłem...
Napisano 17 czerwiec 2018 - 17:07
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych