Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP
#341 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 08:59
- Marunio lubi to
#342 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 19:37
Andrzej, a wcześniej miałeś widoczną mapę jako warstwę ACdo wyboru? Widziałeś mapy?
#343 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 20:25
Maciek nie wiem czy kolega nie ma podobnego problemu jak ja, bo skoro byla mapa a nie ma warstw a tylko trasa i waipointy . TO jak mi nie czyta karty to pokazuje mi trase i waipointy. ktore w sumie sa jzu na echu.
#344 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 20:26
#345 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 20:28
jak wkładasz karte do laptopa razem z adapterem zeroline czyta ci karte ?
#346 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 20:34
Użytkownik Intro edytował ten post 21 maj 2019 - 20:34
- Raptus07 lubi to
#347 OFFLINE
Napisano 21 maj 2019 - 21:08
#348 OFFLINE
Napisano 22 maj 2019 - 05:36
Dobrze myślisz- ostatnie update softu pozwala spokojnie importować dane ACU
#349 OFFLINE
Napisano 06 czerwiec 2019 - 11:53
Miał ktoś może podobny problem?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
#350 OFFLINE
Napisano 06 czerwiec 2019 - 12:35
Radek, tutaj fizycznie slot SD prawdopodobnie padł,
Gienek z forum miał podobną przypadłość, wysłał pod Warszawę, bo jest tam człowiek od napraw HB. Skontaktuj się z Esoxem od bigcoverów, powinien pomóc gdzie się kierować.
Ja ten adres też gdzieś mam, ale muszę odkopać.
- lamiglas87 lubi to
#351 OFFLINE
Napisano 12 lipiec 2019 - 07:59
Wszystkim usiłującym bezskutecznie kupić AutochartPRO w Polsce polecam zakup w jednym z krajów ościennych, gdzie jest on cały czas dostępny.
Jeśli nie będzie to naruszeniem regulaminu (z pobieżnej lektury wynika, że raczej nie) - mogę podać gdzie ja to kupiłem za ok 260 euro + przesyłka.
Pozdrawiam
Mariusz
#352 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 17:30
Czyli bierz Zerolines, odpalaj nagrywanie i używaj do woli.
A do oglądania danych z zapisu w domu jest darmowy programik Humviewer, obejrzysz tam i sonar 2D i sonar boczny oraz obraz DI.
http://humviewer.cm-johansen.dk/
Polecam gorąco zapis w funkcji liveautochart oraz jednocześnie nagrywanie danych w trybie zapisu. Jest to możliwe, kolega z południa PL sprawdził to organoleptycznie.
Maćku może ty będziesz w stanie mi podpowiedzieć dlaczego w echu nie widzę własnych linii brzegowych? Mapy robiłem z plików logu i dodatkowo zaimportowałem własne linie brzegowe. W AC pro widzę wszystko jak trzeba . W opcjam mam zaznaczone wyświetlanie custom shore. Wiem że najnowszy soft do helixa 7 zawiera zmiany w zakresie wyboru róznych źródeł danych o brzegu [2.11]. Jako baze mam wybrane AC i linie głębokości wyświetlają się prawidłowo natomiast brzegu nie widać.
Pozdrawiam
Mariusz
#353 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 17:59
Z echami HB nie nadążam, bo zatrzymałem się na G1Helixa, tutaj musisz kombinować sam. Później odpalę AC, zobaczę ćwiczebnie co mogę dla ciebie zrobić w tej sprawie.
- Intro lubi to
#354 OFFLINE
Napisano 17 październik 2019 - 05:35
Tu jest po angielsku stepby step- za to z rysunkami. Pewnie znasz.
https://drive.google...V9QQkY4cG8/view
Czyli w skrócie- wyklikać shoreline z google, zapisać miejsce jako .kml - zaimportować do AC konwwertując przy okazji- otworzyć, w opcjach jako loop water to left i jest już na mapie. Potem export.
Drugi sposób- wyklikać, skonwertować do acd potem w menu tools skonwertować ten plik acd do tracka i skopiować na kartę sd, którą włożymy do włączongo echa-zapyta się ono czy zaimportować, Tak, i mam track lini brzegowej, który jest widoczny niezależnie od źródła danyc wskazanych w opcjach mapy.
- trex lubi to
#355 OFFLINE
Napisano 17 październik 2019 - 12:35
Tu jest po angielsku stepby step- za to z rysunkami. Pewnie znasz.
https://drive.google...V9QQkY4cG8/view
Czyli w skrócie- wyklikać shoreline z google, zapisać miejsce jako .kml - zaimportować do AC konwwertując przy okazji- otworzyć, w opcjach jako loop water to left i jest już na mapie. Potem export.
Drugi sposób- wyklikać, skonwertować do acd potem w menu tools skonwertować ten plik acd do tracka i skopiować na kartę sd, którą włożymy do włączongo echa-zapyta się ono czy zaimportować, Tak, i mam track lini brzegowej, który jest widoczny niezależnie od źródła danyc wskazanych w opcjach mapy.
Dzięki Maćku,
Tak, znam tę instrukcję i nie miałem najmniejszego problemu z całą częścią tam opisaną.
Rzecz w tym, że po eksporcie do ZL w echu widzę linie batymetryczne, ale nie jestem w stanie pokazać linii brzegowych. Mam np 2 zbiorniki , z których jeden ma na mapach HB zupełnie oderwany od rzeczywistości kształt, zaś drugiego nie ma w ogóle. Na Bugu jest pewnie 30% wysp, które są w rzeczywistości (mam na myśli już takie "stabilne" z trwałą roślinnością). W tym zakresie jak się domyślasz jest więc mnóstwo do zrobienia ) . Szkoda że nie próbowałem z liniami na poprzedniej wersji softu, bo wiem że w tym zakresie było trochę zmian
https://www.humminbi...-GPS-G2-v-2-110
Nie próbowałem natomiast tego drugiego sposobu i to spróbuję. (trochę będzie upierdliwe bo mam np odcinek Bugu, gdzie jest 7 wysp na odcinku 1 km, ale cóż...)
Dzięki za wskazówki,
Pytanie do reszty społeczności:
Może ktoś już próbował z liniami brzegowymi w kombinacji najnowszy AC + najnowszy soft (2.11) dla serii HELIX ???
Pozdrawiam
Mariusz
#356 OFFLINE
Napisano 17 październik 2019 - 13:59
Mariusz, skonwertowany .acd do tracka wrzuć do folderu MATRIX, który musisz utworzyć.
#357 OFFLINE
Napisano 17 październik 2019 - 14:36
Mariusz, skonwertowany .acd do tracka wrzuć do folderu MATRIX, który musisz utworzyć.
Jasne,
W przeciwnym razie echo nie zaproponuje by go doczytać,
Dzięki - wypróbuję po powrocie z pracy.
#358 OFFLINE
Napisano 21 październik 2019 - 20:47
Dzięki Maciek,
Sposób z konwersją do track'a podziałał.
Co ciekawe propozycja importu pojawiła się tylko wtedy gdy dane wgrałem na "zwykłą" kartę. Nie zadziałało z ZL.
W gruncie rzeczy jakby dosłownie traktować "Getting started guide" to tak właściwie powinno się to importować.
Jeszcze raz dzięki.
#359 OFFLINE
Napisano 21 październik 2019 - 20:51
Fajnie, że się udało
To sprawdzone rozwiązanie, ja w ten sposób miałem pierwsze swoje mapy batymetryczne do hb, bez głębokości, ale pliki .ht można było wyedytować sobie w echu, by było łatwiej to zinterpretować.
ZL jest preinstalowana, więc może z przyczyn systemowych nie działa to tak jak na czystej karcie?
#360 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2019 - 14:37
Problem Autochart Pro z Win10, czyli nieaktywny guzik "Lkmaster update" czyli brak możliwości eksportu mapy na kartę Zero Line, brak mapki świata po uruchomieniu, oraz zawieszanie się Autochart Pro
Rozwiązanie:
1)
Wejście w: Tools->Settings->LakeMaster
i wskazanie tam katalogu LKMaster na karcie ZeroLine
Najprawdopodobniej jest tam niepoprawna ścieżka (wskazuje na nieistniejące katalogi)
Trzeba ją zmienić na poprawną. U siebie po zainstalowaniu Autochart pro, nie wgrała mi się mapka świata (nie wiem czy powinna), więc nie miałem tez gdzie wskazać
Stąd wskazałem katalog LKMaster na ZeroLine
Wtedy mapka tła w programie jest już widoczna
Oraz po zrobieniu sobie mapy batymetrycznej, guzik "Lkmaster update" jest już aktywny i można zrobić eksport mapy na kartę
2)
Po zrobieniu powyższego, czyli takim ustawieniu i wygenerowaniu mapy, niestety program mi się wyłączał
Tutaj nie mam pewności, ale udało mi się znaleźć taką zależność: wyłączenie programu następowała po użyciu skrola myszki
Gdy wygenerowałem sobie mapkę, przesuwałem ją / powiększałem, ale bez użycia pokrętła myszki, to wszystko się udało i zadziałało
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych