Bolesna prawda potwierdzona również w moich doświadczeniach prywatnych i zawodowych.
I tak też jest tym razem. Pośpieszyłem się z aplikacją 2.28 i...
2 problemy zgłoszone do HB:
1) Po włączeniu sondy potrafi "nie widzieć " warstwy LkMaster (co objawia się również brakiem opcji "Base layer") chociaż karta jako taka jest wykryta (wszystkie zapisy są wówczas normalnie dostępne). Obejściem jest wyjęcie i włożenie karty ZL - wszystko wraca wtedy do normy i jest spokój do następnego wyłączenia zasilania. Z HB jesteśmy na etapie "klient nie potrafi", tzn wyjaśniono mi że aby Opcja base layer była dostępna muszę włożyć kartę ZL . Przegenerowałem w Auto Chart Pro zawartość AC 2 dni temu i od tamtej pory problem się nie pojawił. Być może to jest rozwiązanie ale trzeba więcej czasu aby to potwierdzić.
2) normalnie jeśli zapodamy do sondy kartę SD z firmware w wersji identycznej jak ta na sondzie pokaże się info, że nie ma co aktualizować. Była to forma potwierdzenia że update się wykonał. Tym razem jest błąd z informacją o nieprawidłowym pliku (prawdopodobnie to jest przyczyną "zdjęcia" aktualizacji ze strony. Czekam na info z HB na ten temat
Pozdrawiam
Mariusz
.... Przyszedł czas na aktualizację.
Przegenerowanie zawartości AC nie rozwiązało problemu z "niewidzeniem" warstw LkMaster z karty ZL. Nie zrobiło tego również nowe oprogramowanie 2.33 (które pojawiło się w końcu po falstarcie z 2.28).
Drugi problem, tzn dziwne raportowanie "nieprawidłowego pliku aktualizacji", jaki pojawił się po wgraniu 2.28, został naprawiony w 2.33.
Ponieważ w przypadku pierwszego problemu przebrnęliśmy szczęśliwie z HB przez etap "klient nie potrafi", i przeszliśmy do kolejnego, tzn "zbieramy fakty", mam do szanownych Kolegów i Koleżanek pytanie:
Czy, użytkując echo HELIX np 7 mieliście ostatnio problem polegający na tym, że po uruchomieniu sonda nie widzi warstwy LkMaster i zawartości AC (tzn własnych map głębokości), pomimo że karta jako taka została wykryta (można np listować i odtwarzać nagrania). Problem nie pojawia się za każdym razem. Zwykle jest to co drugie, czasem co trzecie uruchomienie, choć bywa też, że pojawia się kilka razy pod rząd Ekran statusu GPS nie zawiera w tym wypadku informacji że została włożona karta LkMaster, tylko pokazuje tak, jakby włożona została zwykła karta SD (tzn zamiast "LkMaster card" jest ilość dostępnego miejsca i pojemność karty). Inny objaw to brak w menu HB opcji takich jak Base Layer (warstwa podstawowa) czy Overlay options (opcje nakładki). Pomaga za każdym razem wyjęcie i włożenie karty ZL na działającym echu, lub po prostu restart echa.
Jeśli ktoś ma podobny problem od czasu wgrania firmware 2.28 proszę o info. Oczywiście nie ma tu 100% pewności że ma to w ogóle związek z firmware, ale to właśnie usiłujemy teraz ustalić.
Jeśli okaże się to powiązane z firmware, możemy połączyć wysiłki aby zmotywować HB do udostępnienia rozwiązania.
Pozdrawiam
Mariusz