Kiedyś tu były w sprzedaży Tici Fario. Była wersja do 21 gram. Powinna się nadać.
Seryjny kij sandacz-boleń
#81 OFFLINE
Napisano 29 luty 2016 - 20:37
#82 OFFLINE
Napisano 29 luty 2016 - 20:47
Kiedyś tu były w sprzedaży Tici Fario. Była wersja do 21 gram. Powinna się nadać.
tu to znaczy na forum?
#83 OFFLINE
Napisano 29 luty 2016 - 21:11
Tak, poszukaj z drugiej ręki. Wersja do 28 gram też fajna, choć trochę za mocna do tych lżejszych sandaczówek. Za to na gumkę z główką 10-25 gram ta cięższa połowi.
Chciałbym mieć takie problemy jak Ty i szukać takiego kija, niestety, wyprowadziłem się za pracą z miasta nad Wielką Rzeką
#84 OFFLINE
Napisano 29 luty 2016 - 22:25
Na "monitorze" kija nie wybierzesz, bo propozycji bedzie tyle, ilu jest użytkowników. Każdemu pasuje inny patyk, kilka modeli moze sie powtórzyć ale zazwyczaj bedą to kije pracowniane lub nieprodukowane juz. A z gotowych seryjniakow, będących w bieżącej ofercie sklepów, spełniających Twoje parametry, jest raptem kilka modeli (Dragon, Fenwick, Konger).
Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym
- malinabar i J-O-K-E-R lubią to
#85 ONLINE
Napisano 29 luty 2016 - 22:33
Kamil, wiecej czasu i pieniędzy zmarnujesz jeżdżąc i szukając złotego gralla, niz kupisz kij, polowisz i jak Ci nie przypasuje to sprzedasz na forum ze strata 50-100zl. Przerobisz kilka patyków i dobrze będziesz wiedział co pasuje, a co nie.
Na "monitorze" kija nie wybierzesz, bo propozycji bedzie tyle, ilu jest użytkowników. Każdemu pasuje inny patyk, kilka modeli moze sie powtórzyć ale zazwyczaj bedą to kije pracowniane lub nieprodukowane juz. A z gotowych seryjniakow, będących w bieżącej ofercie sklepów, spełniających Twoje parametry, jest raptem kilka modeli (Dragon, Fenwick, Konger).
Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym
Dokładnie.Dziś sprzedałem za fajną kasę fenwicka hmx+ oryginalna tuba.
#86 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2016 - 09:15
"Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym ;)"
Święta prawda , oj ile ja tych seryjniaków kupiłem i po miesiącu sprzedem bo mi nie pasowały zawsze było coś nie tak.Teraz zkończyłem na CD orka ale nad wodą jeszcze nie był ,oby się sprawdził a jak nie to poszukiwań ciąg dalszy
Użytkownik Simon123 edytował ten post 01 marzec 2016 - 09:17
#87 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2016 - 10:37
Ja dokładnie do takich zastosowań jakie opisałeś, na poprzedni sezon kupiłem Okuma Black Rock 5-25gr 275cm . Na dziś dzień nie chce innego kija. Używam go na bolenie i nocne powierzchniowe sandacze. Kupiłem go w takim celu i sprawdza się w takich zastosowaniach bez zarzutu.
#88 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2016 - 22:36
To chyba blisko Ciebie jakoś? Podjedz, pomacaj, nawet nad woda gdzieś. Bardzo fajny kijek.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 01 marzec 2016 - 22:37
#89 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2016 - 00:26
http://allegro.pl/we...91.html#thumb/4
To chyba blisko Ciebie jakoś? Podjedz, pomacaj, nawet nad woda gdzieś. Bardzo fajny kijek.
Dzieki za link zsdzwonie do tego goscia i obejrze kij.
#90 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2016 - 20:41
http://pleciona.pl/p...-307-9-32g/8518
A czy ktos mial stycznosc z takim kijem? podobno cw mocno przesadzone. Slyszalem ze 25 gram maks. Moze ktos lowil i powie czy ten kij cos wart
#91 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2016 - 21:43
250g.. Ręka Tobie odpadnie.
#92 ONLINE
Napisano 02 marzec 2016 - 21:47
250g.. Ręka Tobie odpadnie.
A dawnymi czasy szczeniak, którem matka 25dag cukierków kupiła, szczęśliwym był
#93 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 08:19
Ten kij polecają http://fishing-test....-avid-avs86mhf2 ja osobiście poluję na używany
#94 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 14:48
Error ja na Twoim miejscu nie schodził bym niżej niż 28gr górnego CW, jeśli chcesz łowić nocne Sandacze na woblery to musisz mieć trochę "twardości" w kiju Sandacze w nocy często biorą delikatnie i same się nie zacinają jak Bolenie w expresie.... to taka moja skromna uwaga, a cały zeszły sezon od 1 czerwca do końca listopada poświęciłem właśnie tym rybom i takim łowieniem
#95 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 17:36
21g za mało do woblerow 6-12g? Poszukaj sobie Avida do 21g, 9' albo dłuższy i po sprawie.
A jak chcesz bardziej ekonomicznie to poszukaj w dobrym stanie Cormorana Powergrip CM 270cm 2-15g (realnie 5-20 lub nawet ciut wiecej)
image.jpeg
Szukam wszędzie tej wędki ,ale nie moge trafić
#96 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2016 - 21:41
Error ja na Twoim miejscu nie schodził bym niżej niż 28gr górnego CW, jeśli chcesz łowić nocne Sandacze na woblery to musisz mieć trochę "twardości" w kiju Sandacze w nocy często biorą delikatnie i same się nie zacinają jak Bolenie w expresie.... to taka moja skromna uwaga, a cały zeszły sezon od 1 czerwca do końca listopada poświęciłem właśnie tym rybom i takim łowieniem
Napisz zatem czym ganiasz te sandacze;)
#97 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2016 - 07:32
Mogę ci polecić do łowienia o którym piszesz Diaflexa 2,70m 8-24g tak bardzo mi odpowiada że kupiłem na zapas jeszcze 2 nowe sztuki.
Diaflex 2,70m 9-32g do łowienia sandaczy z opadu na gumki jak najbardziej oraz na woblery te już większe ale do boleni ten właśnie model nie bardzo się nadaje, dla mnie za sztywny podług tego do 24g. posiadam również typowego dialexa do boleni 2,95m do 22 gram kij idealnie nadaje się na ten właśnie gatunek ale o skutecznym zacinaniu sandaczy już zapomnij.
A jeśli obawiasz się że polecanemu przeze mnie diaflexowi 2,70 8-24g zabraknie mocy to mogę ci uspokoić, że właśnie temu modelowi nie zabrakło mocy podczas walki z tołpygami w przedziale 15-28kg bo takie lądowałem tym patykiem w sezonie 2015.
Kolejny argument ZA to opinia Pana Zbyszka Kawalca bardo pochlebna o diaflexach.
Kiedyś jak składałem u niego karabele to jako jedyny z seryjne produkowanych kijów na nasz rynek, chwalił właśnie diaflexy za świetną czułość, dynamikę blanku i nie łamliwość ale sugerował zmianę całej rękojeści, co daje lepsze wyważenie kija oraz zmianę uchwytu kołowrotka choćby na standardowy FUJI DPS.
A jeśli myślisz dalej nad savage gear parabellum to pamiętaj że nie są one uzbrojone w przelotki FUJI Alconite a każdy Dialex TAK.
#98 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2016 - 08:15
Pierwsze serie SG Parebellum były zbrojone w przelotki fuji jak i w uchwyty fuji
#99 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2016 - 13:26
Od siebie mogę polecić spinning Shimano Yasei AX Zander (czerwony, bo teraz jakiś nowy, biały się pojawił). On ma 10-30g wyrzutu, ja łowiłem głównie szczupaki i bolenie na Wiśle. Duży szczupak z mocnych zawirowań za rozwaloną główką , to dla tego kijka przyjemność Łowiłem głównie na woblery i obrotówki nr3 (bardzo ładnie latają nawet lekkie przynęty), kilka razy próbowałem podbijać gume 4'' i spinning całkiem ładnie pracował, było widać opad (dodam, że od tej techniki specem nie jestem, ale widzę, że można tym kijem łowić w ten sposó. Pod rybą ładnie pracuje, nie chodzi sama szczytówka, tylko gnie się głębiej. Mało informacji jest na temat tego spinningu, ale moim zdaniem warto jest na niego rzucić okiem, ponieważ może okazać się dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.
#100 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2016 - 13:50
Tak się składa że miałem kij z pierwszej serii Savage Gear Parabellum Spin 2,79m 10-34g i jedyne co posiadał ten kij z osprzętu FUJI to uchwyt kołowrotka Fuji seii "Gold Label"
Wszystkie przelotki firmy Fuji czy to Alconite czy SiC mają wygrawerowany napis FUJI na ramce a przelotki w które uzbrojony został kij Savage Gear Parabellum nie posiadają napisu FUJI i nic wspólnego z tą firmą nie mają.
Są to jakieś no name.
Nawet na portalu Fishing-Test gdzie są testy Savage Gear Parabelum Spin 2,79m 10-34g / Parabellum Spin 2,79m 7-23g / Parabellum 3,45m 12-35g / Parabellum Spin 2,79m / 3-16g chłopaki piszą że spinning posiada jedynie uchwyt kołowrotka FUJI
http://fishing-test....in-279cm-10-34g
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych