Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Vrods czyli następny zarażony...

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
381 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 19:47

Póki co wkleję fotki z domu. 

ST 1142 to naprawdę dobry wybór. Przynęty małe ( obrotówki 0, 1, smużaki oraz woblery począwszy od cukierków Mańka, mikro Bonito, przez Hornety Salmo, woblery kleniowe Pawła Grzecznika, skończywszy na uklei 7 Tapsa) obsługuje pięknie, lecą jak z procy. Dodatkowo nie ma problemu w celnym i dalekim posyłaniu woblerów boleniowych 8 cm ( P.G. i Tomek1988).Linka to Balsax Nano 0.16 mm 9lbs. Czucie przynęty idealne, siadły wczoraj 2 niewielkie okonie ale jest! Pierwsze ryby na własnoręcznie ukręcony kij. Radość podwójna. 

Załączone pliki

• Del Toro i mawer65 lubią to

#162 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 19:49

I dwa znad Wisły...

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

Załączone pliki

• ark70, Kmicic i mawer65 lubią to

#163 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 19 sierpień 2015 - 20:10

Kalkomanię z modeli samolotów też na kija naklejasz (szachownicę).... ;)...jak tak to grubo...

#164 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 20:12

Tak, każdy kij który wyjdzie spod moich rąk będzie to miał. Dlaczego, to już kiedyś wspominałem.

#165 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 19 sierpień 2015 - 20:23

Dobrze jest :)

• WojtekCIN lubi to

#166 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 22:30

Dziś miałem okazję przetestować ST na kleniu takim 30cm+... Walnięcie na meppsa 1 potężne a potem już tylko poezja. Kij pięknie oddaje zrywy. Czekam na większego klenia.. Może w niedzielę na Drwęcy...

#167 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 26 sierpień 2015 - 18:44

Nie mam na to gotowej recepty,też kożystam z tabelkowych spacingów,ale zawsze je modyfikuję zazwyczaj przesuwając cały spacing od kilku milimerów do 1cm w kierunku topu,lub rozciągam stożek wlotowy 2-3 przelotek,aby bardziej uruchomić dolnik.

Nie,nie jest do dupy,po prostu to taki a'la fabryczny set z wlotem 30 na zasadzie nikt niewie jaką ''betoniarkę'' doniego przykręcisz,czy rozmiar 2500 czy 5000,a bedzie pasował i do jednego i do drugiego.Ja sobie opracowałem taką zasadę.

Kij cw. w granicach 30g kołowrotek roz.3000-4000 przelotka wlotowa 25   top 5,5

Kij cw w granicach  max.10-15g kołowrotek roz. 2000-2500 przelotka wlotowa 20   top 5-4,5

Kij cw poniżej 10g kołowrotek roz. 1500-2000 przelotka wlotowa 16   top 4

Kij cw poniżej 5g kołowrotek roz. 1000 przelotka wlotowa 12   top 4

Podpowiedz Paavo co byś wsadził do kija 2.4m o ciężarze wyrzutu do 50 g. Szczyt gruby na 2.4 mm, kij obciążany i "łowiony" głównie ciężkimi przynętami i plecionką.

Oś szpuli młynka w odległości 80 mm od uchwytu. Młynek Daiwa SS 1600.

Myślę że z #30 startówki można śmiało startować ale jakoś #6 na końcu wydaje mi się za mała. Może zakończyć przedostatnią przelotką #7 i to samo na szczyt ?

Kij silny i mięsisty, Zebco Rhino DF.   :huh:  :innocent:

Mam nadzieję że Wojtek nie zakartrupi mnie za pytania na jego wątku.  :blush:  :ph34r:

#168 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 26 sierpień 2015 - 20:01

Podpowiedz Paavo co byś wsadził do kija 2.4m o ciężarze wyrzutu do 50 g. Szczyt gruby na 2.4 mm, kij obciążany i "łowiony" głównie ciężkimi przynętami i plecionką.

Oś szpuli młynka w odległości 80 mm od uchwytu. Młynek Daiwa SS 1600.

Myślę że z #30 startówki można śmiało startować ale jakoś #6 na końcu wydaje mi się za mała. Może zakończyć przedostatnią przelotką #7 i to samo na szczyt ?

Kij silny i mięsisty, Zebco Rhino DF.   :huh:  :innocent:

Mam nadzieję że Wojtek nie zakartrupi mnie za pytania na jego wątku.  :blush:  :ph34r:

Nie jestem,żadnym specem,ale dobrze kombinujesz zacznij od 30,a to czy 6 na końcu wystarczą...,przecież i tak będziesz łowił na "ciężko'',przynetai tak poleci daleko,ale bedzie trochę ''czulej'' na szczycie o ile to ma w tym przypadku znaczenie.Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne.

#169 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 26 sierpień 2015 - 20:23

V-ki od 30 do 2x6, albo 7 na szczytówce i odpowiednio 7, albo 8 szczytowa. Ewentualnie ostatnia na szczytówce L 6, albo 7 i wtedy też 6, albo 7 na szczytówce

#170 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 26 sierpień 2015 - 20:56

V-ki od 30 do 2x6, albo 7 na szczytówce i odpowiednio 7, albo 8 szczytowa. Ewentualnie ostatnia na szczytówce L 6, albo 7 i wtedy też 6, albo 7 na szczytówce

Za dużo tych "albo". Zupełnie się pogubiłem z tymi 6 i 7-kami.   :(

Czy szczytowa ma być rozmiar większa od wcześniejszej???? 

"Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne."

Paavo.

Kompletnie przezbrajam i zmieniam spacing. Zastanawiam się tylko czy zjeżdżać do #6 czy może 7 będzie lepsza przy tak ciężkim kiju i do tak ciężkiej pracy.

#171 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 20:57

Ja nie mam nic przeciwko twoim pytaniom Trout. Im więcej pożytecznych informacji tym lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#172 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 26 sierpień 2015 - 21:31

Za dużo tych "albo". Zupełnie się pogubiłem z tymi 6 i 7-kami.   :(

Czy szczytowa ma być rozmiar większa od wcześniejszej???? 

"Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne."

Paavo.

Kompletnie przezbrajam i zmieniam spacing. Zastanawiam się tylko czy zjeżdżać do #6 czy może 7 będzie lepsza przy tak ciężkim kiju i do tak ciężkiej pracy.

Jeżeli do końca "pojedziesz" V to Top o rozmiar większy, jeżeli zejdziesz szczyt na L Top taki sam rozmiar, jeżeli dokładasz do fabrycznego zbrojenia przelotek, możesz zejść z rozmiarem do 6. Rozkładasz inaczej obciążenie na całym blanku, więc i na szczytówce, przelotki tego blanku nie naładują, zrobi to przynęta. Na mniejszych (więc niższych) i większej ilości szczytówka będzie stabilniejsza.

• Paavo lubi to

#173 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 27 sierpień 2015 - 08:56

Jeżeli do końca "pojedziesz" V to Top o rozmiar większy, jeżeli zejdziesz szczyt na L Top taki sam rozmiar, jeżeli dokładasz do fabrycznego zbrojenia przelotek, możesz zejść z rozmiarem do 6. Rozkładasz inaczej obciążenie na całym blanku, więc i na szczytówce, przelotki tego blanku nie naładują, zrobi to przynęta. Na mniejszych (więc niższych) i większej ilości szczytówka będzie stabilniejsza.

Aaaaaaaa.

Z tym "V" i "L" to łapię. Wiadomo co i jak.   :)

Raczej zjadę do "topu" z "L"- ki.

Zaryzykuję jednak z #6, niech się dzieje co chce. Będzie czulsza przy braniach i lżejszych przynętach a nie taki "kół" jak teraz z 8 przelotkami.

Eeeeeeehhhhhhh, te fabryczne- ekonomiczne zbrojenia.   :(  :wacko:  :doh:

#174 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 27 sierpień 2015 - 10:31

Aaaaaaaa.

Z tym "V" i "L" to łapię. Wiadomo co i jak.   :)

Raczej zjadę do "topu" z "L"- ki.

Zaryzykuję jednak z #6, niech się dzieje co chce. Będzie czulsza przy braniach i lżejszych przynętach a nie taki "kół" jak teraz z 8 przelotkami.

Eeeeeeehhhhhhh, te fabryczne- ekonomiczne zbrojenia.   :(  :wacko:  :doh:

W zasadzie to za bardzo nie ryzykujesz :)  #6 to nie jest bardzo mały pierścień w takim kiju, pod warunkiem, że użyty w innej koncepcji jak w oryginalnie.

Kij ma lat kilka a konstrukcja- powstanie projektu co najmniej kilkanaście. Nie o ekonomię raczej tu szło, wtedy to była jedyna słuszna idea.

Na etapie koncepcji były już poszczególne rozwiązania stosowane obecnie, koncepcje okazały się słuszne, jednak nie w takim stopniu aby nawet dzisiaj wszyscy użytkownicy je zaakceptowali.

#175 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 27 sierpień 2015 - 10:57

Pisząc "koncepcje" masz na myśli ... połów szwedzkich szczupaków na żyłkę 0.40mm blachami wahadłowymi czy olbrzymimi woblerami?  ;)

Jeżeli tak to na pewno ten kij w moich (kumpla) rękach jest do innego zastosowania. Owszem, szczupaki, głowatki, sandacze ale nie takimi zestawami. Nooooo, może trolling i głowatka zbliża się do powyższej koncepcji.  :)

#176 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 17 wrzesień 2015 - 22:42

Ykhm... Żeby temat nie umarł, poprawiłem dziś lakier na MB, a przede wszystkim poprawiłem omotkę przy top bo nie mogłem już na nią patrzeć. Nowe pomysły też już gdzieś w głowie się plączą, z miesiąc już żadnego kijka nie ukręciłem...

#177 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 11 październik 2015 - 18:50

Panowie, jak można bez uszczerbku dla blanku usunąć drobne ryski na nielakierowanego części blanku ? Ryski powstały po otarciu o burtę łódki oraz po odkładaniu kija na kamienie. Druga sprawa, chciałbym zmienić omotkę na przelotce i zastanawiam się jak usunąć resztki lakieru z blanku tak aby nie zepsuć jego wyglądu... Dzięki za podpowiedzi

#178 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 11 październik 2015 - 20:48

Mhx standart spróbuj podgrzać i zmyć spirytusem
  • WojtekCIN lubi to

#179 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 04 listopad 2015 - 09:51

Chłopaki, myślę nad zrobieniem pierwszego kija dla mojej 3 letniej córy - to znaczy 3 lata będzie miała latem 2016 . Non stop grzebie w moich kołowrotkach i gumach a jak szykuję się nad wodę to nie odstępuje mnie na krok i chce machać wędkami. Jednym słowem jest potencjał. Wiadomo, ze długi kij odpada i wpadłem na taki pomysł żeby małej zrobić pierwszy kijek do nauki dłubania okonków z gornego składu od jakiegoś spinningu, dołożyć uchwyt kołowrotka i kawałek koreczka. Możecie mi polecić odpowiedni materiał?

#180 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 14 listopad 2015 - 12:05

Kolega zlecił mi odświeżenie jego ulubionego kija. Pacjentem został Konger WCH Zander 255 cm 7-28g. Wklejka, ale kolega lubi. Z racji tego, że kolega rzucał tym kijem wszystkim czym miał pod ręką, wliczając w to 100g woblery trollingowe, lakier i omotki na pierwszych trzech przelotach były do wymiany. Motorem sprawczym był moment w którym 8-Ka Y opuściła na zawsze swoje miejsce- wypadła i juz się nie znalazła. Rozebrałem i naprawiłem. Efekt poniżej. 36826d463e3fec1368cf4b3024a04de0.jpgb9273343128ad1d2304d6f424d7cc82d.jpgab530e2ea1dec4665018246d29597827.jpgb3a06bcc9306070a2c2ebf560f45ae79.jpgcf05ee9e6fda103c260dd28a560ddbb3.jpg832ce54a88da0c35aa7f7c3ccb063ddc.jpg
4524a1d17252a6593163a22363daa141.jpg0f0621874de40d1ef8072208c587d488.jpg

Omotki były oryginalnie takie długie, a z racji tego, że kij miał być gotowy w weekend ( dostarczony mi w czwartek wieczorem), pozostałem przy tej długości omotki, dokładając tylko srebrny tipet.

• Paavo i thoffi lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych