Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Czy 11-letnie dziecko może łowić na spinning?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3752 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 10 wrzesień 2021 - 06:41

(...)

Chyba roztrząsanie tego nie ma większego sensu. Jest przepis, trzeba się do niego stosować. Czy jest racjonalny, czy nie? Bez różnicy, można pomarudzić, ale ostatecznie i tak nic z tego marudzenia nie wynika  :)

Niestety Bartku masz rację, W obecnej rzeczywistości jest coraz więcej przepisów irracjonalnych, nielogicznych, niespójnych, a wręcz bezsensownych. Jako prawnik z 50-letnim doświadczeniem jestem załamany tym baj**em jaki mamy w przepisach na wszystkich szczeblach ich tworzenia. Zepsute normy prawne są gorsze od ich braku...zalamka.gifdobani.gif

Użytkownik Alexspin edytował ten post 10 wrzesień 2021 - 06:43

#62 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 20 wrzesień 2022 - 19:55

Czy 9 latek możw pod moją opieką łowić na spining mazowieckie ,czy muszę mu wyrobić jakiś dokument ,legitymacje?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#63 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 20 wrzesień 2022 - 20:18

Może łowić pod twoją opieką. Nie musi mieć dokumentów, jeżeli ty je masz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • Viking lubi to

#64 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 20 wrzesień 2022 - 21:29

Może łowić pod twoją opieką. Nie musi mieć dokumentów, jeżeli ty je masz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ok fajnie Czyli możemy obaj spiningowac,?

#65 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 20 wrzesień 2022 - 22:10

https://ompzw.pl/fil...1/file-6243.pdf

Wszystko jest napisane jasno i wyraźnie w punktach 6 i 7 

Nie może łowić na żywca i trupka.

Możesz mieć dwójkę dzieci poniżej 14 lat pod opieką, ale jeżeli łowi jeden, to możesz łowić i ty. Jeżeli łowi dwóch, to nie możesz łowić. Metoda nie jest wskazana, więc jako opiekun możesz łowić na spina.

Ale z doświadczenia powiem - jak idziesz z dzieciakiem na ryby, na spina, to nie nastawiaj się na łowienie. Przynajmniej, dopóki go nie wdrożysz.

5.Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować w ramach własnego łowiska, zgodnie z obowiązującymi wymiarami ochronnymi ryb,
limitem ilościowym i wagowym, z następującymi ograniczeniami: - bez prawa do połowu na żywą i martwą rybkę; - wyłącznie pod
opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, odpowiadającej za przestrzeganie przez niego postanowień niniejszych
Zasad; - wędkowanie odbywać się musi przy zachowaniu ciągłego i bezpośredniego nadzoru nad wędkami; - członkowi PZW
do 7 lat ogranicza się prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań

6.Wędkarz niezrzeszony w PZW w wieku do 14 lat, ma prawo wędkować wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę
wędkarską oraz zezwolenie uprawnionego do rybactwa, w ramach jego uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb, bez
prawa połowu ryb na żywą i martwą rybkę. Osoba sprawująca opiekę w trakcie łowienia odpowiada za przestrzeganie przez ww.
niezrzeszonego wszelkich uregulowań obowiązujących na danym łowisku. Wędkującemu, niezrzeszonemu do lat 7 ogranicza się
prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań.

7.Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione
w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom,
wymienionym w pkt., 6 wyklucza wędkowanie opiekuna, natomiast ich udostępnienie jednej osobie nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedną wędkę.

• bob74 lubi to

#66 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 21 wrzesień 2022 - 05:31

Możesz mieć dwójkę dzieci poniżej 14 lat pod opieką, ale jeżeli łowi jeden, to możesz łowić i ty. Jeżeli łowi dwóch, to nie możesz łowić. Metoda nie jest wskazana, więc jako opiekun możesz łowić na spina.
Ale z doświadczenia powiem - jak idziesz z dzieciakiem na ryby, na spina, to nie nastawiaj się na łowienie. Przynajmniej, dopóki go nie wdrożysz.

5.Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować w ramach własnego łowiska, zgodnie z obowiązującymi wymiarami ochronnymi ryb,
limitem ilościowym i wagowym, z następującymi ograniczeniami: - bez prawa do połowu na żywą i martwą rybkę; - wyłącznie pod
opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, odpowiadającej za przestrzeganie przez niego postanowień niniejszych
Zasad; - wędkowanie odbywać się musi przy zachowaniu ciągłego i bezpośredniego nadzoru nad wędkami; - członkowi PZW
do 7 lat ogranicza się prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań

6.Wędkarz niezrzeszony w PZW w wieku do 14 lat, ma prawo wędkować wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę
wędkarską oraz zezwolenie uprawnionego do rybactwa, w ramach jego uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb, bez
prawa połowu ryb na żywą i martwą rybkę. Osoba sprawująca opiekę w trakcie łowienia odpowiada za przestrzeganie przez ww.
niezrzeszonego wszelkich uregulowań obowiązujących na danym łowisku. Wędkującemu, niezrzeszonemu do lat 7 ogranicza się
prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań.
7.Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione
w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom,
wymienionym w pkt., 6 wyklucza wędkowanie opiekuna, natomiast ich udostępnienie jednej osobie nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedną wędkę.

Bardzo koledze dziekuje mlodzieniec się ucieszy ja zresztą też bo Widzę że ma zajawkę ,może wreszcie odpuści grom i telefonom

#67 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 27 styczeń 2023 - 04:30

opiekuna na jedną wędkę.

okazalo sie ze Chyba jednak nie mozemy  łowić on i ja w jednym czasie na spining 

#68 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 27 styczeń 2023 - 10:37

okazalo sie ze Chyba jednak nie mozemy  łowić on i ja w jednym czasie na spining 

A w jaki sposób się okazało? Dla wyjaśnienia - w moim okręgu jest identyczny zapis i nikt nie widzi z tym problemu.

Użytkownik psulek edytował ten post 27 styczeń 2023 - 10:46

• Alexspin lubi to

#69 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3752 postów

Napisano 27 styczeń 2023 - 13:27

Ciekawe z czego wysnułeś taki wniosek??? Chyba z barku umiejętności czytania ze zrozumieniem!!!

Użytkownik Alexspin edytował ten post 27 styczeń 2023 - 13:29

#70 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 27 styczeń 2023 - 15:18

Ciekawe z czego wysnułeś taki wniosek??? Chyba z barku umiejętności czytania ze zrozumieniem!!!

Hej, po co się denerwować i obrażać, mało to głupot jest w internecie? To by mi się klawisz od wykrzyknika zepsuł już dawno. :)
Może usłyszał od "znajomego z PSR" - to jest klasyk, znajomy z PSR to niemal gwarancja, że zaraz padnie jakaś sroga bzdura.

• Viking lubi to

#71 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 27 styczeń 2023 - 15:43

A w jaki sposób się okazało? Dla wyjaśnienia - w moim okręgu jest identyczny zapis i nikt nie widzi z tym problemu.

podaje ci źródło- psr nie kolega tylko ktos kto odebral tel 602748151 ,skarbnik mojego kola 88, oraz z tego watku  http://jerkbait.pl/t...ny-spiningista/  a kolega Alex niech wezmie sobie do serducha to co mi zarzuca .

Użytkownik Viking edytował ten post 27 styczeń 2023 - 16:17

#72 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3752 postów

Napisano 30 styczeń 2023 - 06:38

Warto poczytać:

https://haczyk.pl/fo...im-watpliwosci/

https://wiadomosciwe...w-ramach/998717

Użytkownik Alexspin edytował ten post 30 styczeń 2023 - 06:43

#73 OFFLINE   Laszek

Laszek

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 październik 2023 - 16:40

Wczoraj byłem z synem na rybach. Syn ma 12 lat ma opłacone składki członkowskie w pzw, ma wklejoną naklejkę z opłatą i ma swój dziennik rejestracji. Ja mam wyrobioną kartę wędkarską bez opłaconych składek. Wczoraj straż rybacka nas spisała, stwierdzili że dziecko do 14 roku życia nie może łowić na spinning i ja jako opiekun nie mogę z nim łowić bo nie mam opłaconych składek. W kole mi powiedzieli że jak dziecko ma opłacone składki to jako opiekun mogę z nim łowić. Pogubiłem się w tym wszystkim. Regulamin czytałem i nie widzę wzmianki o zakazie spinningu dla dziecko poniżej 14 roku życia....

#74 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 30 październik 2023 - 17:21

Nie wiem jaki to okręg, ale np. w Lubelskim miałby prawo łowić tylko twój syn. Ty nie możesz łowić na jego składkach. Możesz być tylko opiekunem. Pamiętaj, że nie ma już ogólnego RAPR, teraz każdy okręg może mieć inaczej. To była straż społeczna czy zawodowa?

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Użytkownik psulek edytował ten post 30 październik 2023 - 17:22

• rybarak lubi to

#75 OFFLINE   Laszek

Laszek

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 październik 2023 - 17:28

Straż rybacka ale nie wiem jaka, dziecko mi się rozpłakało i nie miałem głowy. Czyli dziecko na spinning moze łapać?

#76 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 30 październik 2023 - 17:44

Członek uczestnik do lat 14, posiadający wlasne zezwolenie może wędkować pod opieką osoby dorosłej, która posiada kartę wędkarską. Nie może dzielić się swoimi uprawnieniami z opiekunem, który sam nie posiada zezwolenia. Odwrotnie jest to możliwe, ale tylko wtedy gdy dotyczy metod w których dopuszczone jest używanie dwóch wędek jednocześnie. Wtedy młody łowi w ramach limitu opiekuna. W metodzie spinningowej limit to jedna wędka. Jeśli opiekun posiadający zezwolenie udostępnia swoje uprawnienia młodemu to sam nie łowi. To co powiedzieli Ci w kole to z praktycznego punktu widzenia byłoby niezłym przegięciem. Stary by zamiatał na kwity młodego. Dwóch spinningistów na jedną skladkę, której watrość stanowi 25% pełnej składki ☺

#77 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 30 październik 2023 - 17:46

Straż rybacka ale nie wiem jaka, dziecko mi się rozpłakało i nie miałem głowy. Czyli dziecko na spinning moze łapać?

Może

#78 OFFLINE   Laszek

Laszek

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 październik 2023 - 18:21

Ja chciałem sobie opłacić składkę ale w kole mi nie kazali.... Jaki mandat mogę dostać?

#79 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 30 październik 2023 - 19:16

. Odwrotnie jest to możliwe, ale tylko wtedy gdy dotyczy metod w których dopuszczone jest używanie dwóch wędek jednocześnie. Wtedy młody łowi w ramach limitu opiekuna. W metodzie spinningowej limit to jedna wędka. Jeśli opiekun posiadający zezwolenie udostępnia swoje uprawnienia młodemu to sam nie łowi.

W Lubelskim połów dziecka na spining nie wyklucza opiekuna z łowienia, za wyjątkiem wód górskich. Więc co okręg, to obyczaj, u mnie nie ma ograniczeń do metody, wykluczony jest tylko żywiec i trupek.

Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom, wymienionym w pkt., 6 wyklucza wędkowanie opiekuna, natomiast ich udostępnienie jednej osobie nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

#80 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 30 październik 2023 - 21:06

Ja chciałem sobie opłacić składkę ale w kole mi nie kazali.... Jaki mandat mogę dostać?

W moich okolicach za brak zezwolenia "pouczają" od 200 do 500zł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych