Dzięki za wszelką pomoc...
Jeszcze jedno mnie nurtuje...a mianowicie czy z ciut większymi przynętami poradzi sobie lepiej Lexus czy Inazuma. Po CW niby pytanie oczywiste...ale parametry parametrami a życie życiem
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 06 sierpień 2015 - 10:38
Dzięki za wszelką pomoc...
Jeszcze jedno mnie nurtuje...a mianowicie czy z ciut większymi przynętami poradzi sobie lepiej Lexus czy Inazuma. Po CW niby pytanie oczywiste...ale parametry parametrami a życie życiem
Napisano 06 sierpień 2015 - 11:00
Ostatnio łowię Mikrosem i przyłów 90cm szczupaka czy podhaczenie leszcza 70cm nie było problemu, to kołowrotek wtedy spełnia wszelką robotę, kij na płasko i pamiętać trzeba o podbieraku.
Napisano 06 sierpień 2015 - 11:08
@witus
Kolego, jak już ktoś tutaj napisał - to czy jakakolwiek wędka poradzi sobie z jakimiś przynętami, zależy od wielu czynników, a w rezultacie każda opinia będzie i tak bardzo subiektywna. Widzę, że za 150 zł chciałbyś kij, który da radę przynętom o dość sporej rozpiętości wagowej i bardzo różnej pracy. Niestety, musisz przetestować to sam. Szukanie konkretnej i w 100% trafionej w Twoje gusta odpowiedzi (a tego oczekujesz, sądząc po Twoich pytaniach), jest niemal równoznaczne z pójściem do sklepu i wzięciu wędki ze stojaka na chybił-trafił. Do tego kije z interesującego Ciebie pułapu cenowego często różnią się nieco, nawet w obrębie jednego modelu, a przy lekkich przynętach te różnice są szczególnie widoczne. Przykro mi, ale taka jest niestety smutna prawda. Szukaj raczej sam, rób to aktywnie, nie biernie i wybierz kij, który Tobie będzie odpowiadał. I tak raczej przerzucisz ich co najmniej kilka, zanim trafisz na "ten jeden, jedyny". Pozdrawiam
Użytkownik Fiskare edytował ten post 06 sierpień 2015 - 11:09
Napisano 06 sierpień 2015 - 12:02
Może masz i racje...pytanie tylko który z tych kijków, wymienionych w wątku, będzie bardziej przyjazny na takie przyłowy...
Piotrze, masz pod nosem chociażby Centrum Wędkarstwa, gdzie masz mase patyków z róznych półek cenowych. Podjedź do chłopaków (np. do naszego forumowego kolegi Tomka @Tarłosia), pooglądaj, pomachaj, sprawdź który Ci lepiej pasuje. Żadna internetowa porada nie będzie tak dobra, jak osobiste obejrzenie i pomachanie kijem
Napisano 06 sierpień 2015 - 18:35
Napisano 06 sierpień 2015 - 20:35
Czyli na jeziorze na gumce ok 2-5 g już powinno być ok? A generalnie jak oceniasz to wędzisko?
Inazume używam pod sandacza na lekko (na rzece) Dla mnie ten kij jest zajebisty. Bardzo szybki, akcja typowo szczytowa, a pod rybą ok 3 kg pięknie się ugina trzymając pewnie rybę
Napisano 07 sierpień 2015 - 06:29
A co myślicie o Quantum Hyper Cast Pro Tour Jig 2,45 m 3-15 gr? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym wędziskiem? Będzie lepsze niż Mikadosy?
Napisano 08 sierpień 2015 - 16:20
Napisano 08 sierpień 2015 - 22:07
Uniwersalny to może być rozpuszczalnik....wędka niestety musi być spasowana do metody
Napisano 23 październik 2015 - 09:27
Witam
Ja mam Quantuma Hyper Casta 2,45 do 15 g. Kijek super, bardzo ładnie się wyważą, tolerancyjny zarówno w dół , czyli poniżej 3 g da się rzucić, i wytrzyma śmiało 15 g gumki.
Świetna akcja, szczytowa,cięty, ostry kijek.
Napisano 23 październik 2015 - 12:38
Jest uniwersalny kij- Skyblade Adrenalin 5-100g wyrzutu,choć raczej przeznaczony na grubszy przyłów.
Napisano 23 październik 2015 - 14:06
Napisano 26 październik 2015 - 22:50
Najbardziej uniwersalnym kijem z jakim miałem do czynienia był (i jest bo ma u mnie dożywocie) HM 62 Pike Dragona. Konstrukcja nader już leciwa, ale ma wszelkie cechy uniwersała!
Napisano 31 październik 2015 - 08:25
Najbardziej uniwersalnym kijem z jakim miałem do czynienia był (i jest bo ma u mnie dożywocie) HM 62 Pike Dragona. Konstrukcja nader już leciwa, ale ma wszelkie cechy uniwersała!
Ja też bardzo polubiłem tego HM Pike. Ryby z niego nie spadały.
Napisano 01 listopad 2015 - 13:28
"Zebco Rincho 2, 7m cw 5-60g.
Łowiłem tym kijem 2 sezony.
To byl UNIWERSAŁ!"
Napisano 02 listopad 2015 - 12:44
Quantum crypton shotgun
Mam starą wersję 2,7m, 5-30g
Rzuca od tych 5 i można go przeciążyć do ok 40g. Szczytówka poddaje się łatwo za to w dolniku ma dużo mocy.
Minusem jest bardzo krótki dolnik i cienki uchwyt, wędka jak to mówią leci na pysk. Nie jest mega szybka, czułość na wysokim poziomie.
Napisano 02 listopad 2015 - 12:51
Napisano 02 listopad 2015 - 13:01
Napisano 02 listopad 2015 - 20:23
Leżał 3-4 lata za szafa.
A potem dałem kol.
Nie mam juz z tym kol.kontaktu.
Napisano 02 listopad 2015 - 20:41
To może tego kolegę trochę za jajka popodnosić? Efekt byłby pewnie ciekawszy.
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych