Przy połowie okoni chyba najlepszym wyborem będzie wklejanka, zgadza się? Tu od razu kolejne pytania-jest szansa żeby kupić sensnowną wklejankę okoń/sandacz, czy może na sandacza zdecydowanie polecacie typowy, sztywny sandaczowy kij-zwykły spinning, a może typowo sandaczową wklejankę bo odnośnie tego(czy na sandacza wklejanka, czy zwykły ale twardy, dedykowany spin) zdania są bardzo mocno podzielone?
Odnośnie połowów, to spróbowałem bocznego troka i na tą metodę okonie w SE biorą "jak głupie" ale oprócz tego zamierzam łowić oczywiście na mniejsze woblerki, obrotówki i gumki 5-7cm z główkami pewnie do 5g. Okonie jakie najczęściej łowię to 20-35cm ale oczywiście trafiają się i mniejsze. Z sandaczem miałem jak do tej pory styczność kilanaście razy, z czego tylko 4szt(w tym jeden 50cm i 1,7kg) wyciągnąłem z wody, a reszta niestety spadła praktycznie tuż przy łódce, niestety brak doświadczenia robi swoje... Co do przynęt sandaczowych to standardowo-gumki na cięższych główkach i woblery.
Kwota, którą chciałbym przeznaczyć na wędkę to ok 200pln chyba, że ewidentnie dużo lepszym wyborem będzie nieco droższy kij i tu kwota max to 300. Możecie zaproponować ewentualnie jakiś kij okoń/sandacz jeżeli jest to możliwe? Może coś z tego będzie ok?
-Dragon Viper SL Jig 2.13m 4-21g
-Mikado Inazuma Flash Perch 220 do 18g
-Mikado Inazuma Flash Zander 229 do 20g albo do 30g
-Dragon Viper PRO Drop Shot 21 213 4-21g
-Cormoran K-Don Dropshot 210 3-30g
-Konger World Champion Zander 230 5-21g
-Konger World Champion Impuls 240 5-18g
-Konger World Champion Juggler 245 5-20g