Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Daiwa Exist czy Shimano Stella...?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
429 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Tom@son

Tom@son

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 415 postów
  • Lokalizacja麻疹の近くの町

Napisano 10 marzec 2017 - 20:12

Najlepiej jak się posiada kołowrotek od nowości i wtedy wiadomo przynajmniej jak było łowione i czy i jak serwisowany.

Najczęściej te ząbkowanie można nabyć razem z kołowrotkiem uzywanym i tylko poprzedni właściciele znają ta tajemnice skąd się wzięło ewentualne ząbkowanie.

Mowa tu oiczywiście o tych kołowrotkach z wysokiej półki, bo zanim takowy zacznie owe zabkowanie, to trzeba naprawde nieszanować kołowrotka, lub po wielu latach jego eksploatacji mogą ewewntualnie ze zmęvczenia materiału owe wystąpić.

#242 ONLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 10 marzec 2017 - 20:23

Maciej 77 , ciężko coś porównać, 12stka jest dość rzadka, trzyma cenę , niebawem stanę się owej posiadaczem , kilka na stole operacyjnym miałem wnetrznosciami nie powalaja na kolana bo daiwa nie wydziwia ,ale za to designem tak i niech się nikt nie obrazi ale pewnie to ogromna część tej wysokiej ceny , nowego exista3000 mam od tygodnia, nie używałem nad wodą i pewnie dlugo używał nie będę , to dość świeży kołowrotek i raczej ciężko doszukać się konstruktywnych opinii bo i po co z drugiej strony ? Daiwy r4 są praktycznie niezmienne od pierwszych serii, wciąż trzymaja jakość i napewno nie wtopisz kupując exista niezależnie od rocznika :) plus nowego jest taki że bardzo tanio mozna je kupić, no i jedno co mag syfowe daiwy w moim mniemaniu stawia oczko ponad starszymi to zdecydowanie mniej problematyczna oporówka, trwalsza i solidniejsza , blaszka wewnatrz mniej papierowa i bardziej sprężysta.

A odnosząc się do samego tematu to pomijając masło o którym tak wiele dowiadujemy się każdego dnia....to exist jest lżejszy od stelli ;) w zasadzie w każdych generacjach , i to o wiele lżejszy, ale nie zawsze to jest plusem ;) , cóż można jeszcze dodac ? Zamiennosc części napewno na plus dla daiwy....ale z kolei cena nowych na minus ;)
  • homax lubi to

#243 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6311 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 10 marzec 2017 - 22:53

Dalsze przepychanki osobiste będą karane punkcikami.

• Kogut Fishing lubi to

#244 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 11 marzec 2017 - 16:45

Dzięki za odpowiedź.
To nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować zakupu udanych egzemplarzy Panowie :)

#245 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 11 marzec 2017 - 18:25

W moim przypadku to wynik zakupu fabrycznie nowych egzemplarzy, wlasciwego uzytkowania i nie korzystanie z serwisu nieuprawnionych osob.
  • kotwitz lubi to

#246 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaSan a dokładniej San Escobar

Napisano 12 marzec 2017 - 09:15

..taka kopalnia wiedzy na temat stelki i exista - spróbuje i ja cos zaczerpnąć dla siebie z tej studni..

Znalazłem na portalu aukcyjnym Exista 15 (cena zwyczajna), ten sam sprzedawca ma w ofercie Exista 12 w tym samym rozmiarze lecz droższego o prawie 30% w stosunku do modelu nowszego. Zadałem sprzedawcy pytanie o różnice lecz nie raczył się "pochylić" nad tematem...

Oswieccie mnie prosze - istnieje jakies rzeczowe wytłumaczenie tego faktu (złota przekładnia, platynowe rolki, diamentowe śrubki, NASA zbudowało a Picasso pomalował....a może jest droższy bo jest lepszy), czy to tylko zwyczajna "normalna nienormalność"?

#247 ONLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 09:52

..taka kopalnia wiedzy na temat stelki i exista - spróbuje i ja cos zaczerpnąć dla siebie z tej studni..

Znalazłem na portalu aukcyjnym Exista 15 (cena zwyczajna), ten sam sprzedawca ma w ofercie Exista 12 w tym samym rozmiarze lecz droższego o prawie 30% w stosunku do modelu nowszego. Zadałem sprzedawcy pytanie o różnice lecz nie raczył się "pochylić" nad tematem...

Oswieccie mnie prosze - istnieje jakies rzeczowe wytłumaczenie tego faktu (złota przekładnia, platynowe rolki, diamentowe śrubki, NASA zbudowało a Picasso pomalował....a może jest droższy bo jest lepszy), czy to tylko zwyczajna "normalna nienormalność"?

teoretycznie to jak ze stellami :) prestiż, opinie, design wpływają na cenę, tak czysto namacalnie  różnice jakie dostrzegam pomiędzy tymi rocznikami to 1.exist 15 ma 2 łożyska mag sealed gdzie 2012 ma wszystkie tylko i aż crbb :) (2012 też powinien mieć bo to rówieśnik morethana 12 który owe posiadał) 2. exist 15 ma inny materiał tarcz hamulcowych (czy lepszy nie wiem, nie sądzę aby dało się odczuć różnicę)

obie z tych różnic są w zasadzie zupełnie nieistotne :)

z ciekawostek exist steez 2012 w wersji H przewija się często znacznie taniej niż goła 12stka .

#248 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 11:03

................

obie z tych różnic są w zasadzie zupełnie nieistotne :)

............

..dzięki, wychodzi że to jeno normalne anomalie cenowe..

W ramach rewolucji w swoim sprzęcie (ostatnią popełniłem jakieś 20lat temu) postanowiłam zmienić swoje stare SSy na cos nowoczesnego. Zakupiłem więc dwa Certate (10 - jakos bardziej mi się podobają od nowszych  :) ) a potem szarpnąłem się z ciekawości jeszcze na exista (właśnie 12) - jeszcze wody nie widział ale w porównaniu z certate na sucho nie widzę jakiejś przepaści (oprócz cenowej). Skoro wiec twierdzisz ze w srodku nie znajde ni złota ni diamentów ni technologii kosmicznych  jakichś tudzież innych cudów to pewnie go wymienie na cos innego - zapewne równie "szpanerskiego" i nierozsądnego   :lol:

#249 ONLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 13:23

..dzięki, wychodzi że to jeno normalne anomalie cenowe..
W ramach rewolucji w swoim sprzęcie (ostatnią popełniłem jakieś 20lat temu) postanowiłam zmienić swoje stare SSy na cos nowoczesnego. Zakupiłem więc dwa Certate (10 - jakos bardziej mi się podobają od nowszych  :) ) a potem szarpnąłem się z ciekawości jeszcze na exista (właśnie 12) - jeszcze wody nie widział ale w porównaniu z certate na sucho nie widzę jakiejś przepaści (oprócz cenowej). Skoro wiec twierdzisz ze w srodku nie znajde ni złota ni diamentów ni technologii kosmicznych  jakichś tudzież innych cudów to pewnie go wymienie na cos innego - zapewne równie "szpanerskiego" i nierozsądnego   :lol:

nawet wewnątrz nie znajdziesz wielu różnic a już napewno istotnych, kwestia materiału obudowy i designu :) no i raz jeszcze prestiż ;)

#250 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 14:00

nawet wewnątrz nie znajdziesz wielu różnic a już napewno istotnych, kwestia materiału obudowy i designu :) no i raz jeszcze prestiż ;)

..to trzeba isc w Pflungera Patriarcha - spasowany, lekki solidny a jeszcze "wygląda" -mało kto zna to można prestiż dorobić miną   :D

#251 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 12 marzec 2017 - 14:58

Łukasz z tych wszystkich w/w modeli Daiwy który Twoim zdaniem jest najlepszym kompromisem ceny do jakości?  Nigdy nie miałem Certaty/Exista i tam coś mnie naszło żeby po latach bezwzględnej dominacji marki Shimano w moim arsenale wypróbować coś ze stajni Daiwy.

Pozdrawiam

• Guzu lubi to

#252 ONLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 15:17

Łukasz z tych wszystkich w/w modeli Daiwy który Twoim zdaniem jest najlepszym kompromisem ceny do jakości?  Nigdy nie miałem Certaty/Exista i tam coś mnie naszło żeby po latach bezwzględnej dominacji marki Shimano w moim arsenale wypróbować coś ze stajni Daiwy.

Pozdrawiam

wzystkie mają wady i zalety...standardem jest certata, exist to taka lekka certata....morethan to mocna i brutalna certata ;) najciekawej wypadają wszystkie eRKi pod nasze polsko jerkbaitowe zboczone wymagania...ciężko jest oceniać i chyba nie jestem osobą która to może zrobić bo nie mam drona , laseru i hydraulicznej ręki na warsztacie więc nawet opinie nie są precyzyjne.

wpadnij za tydzień to przetestujesz z 10 różnych daiw :P mimowolnie staje się kolekcjonerem...
  • Franc lubi to

#253 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 17:18

..jedno jeszcze pytanie do "wiedzących"..

Czy jeśli producent pisze że korbka ma długość powiedzmy 45 czy 55mm to oznacza to odległość od środka osi do środka osi czy jakis inny wymiar (np. całkowity) ?

#254 OFFLINE   rolen

rolen

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 12 marzec 2017 - 17:40

Dokładnie tak jak myślisz czyli jest to odległość od środka osi do środka osi.
  • popper lubi to

#255 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 18:16

Dokładnie tak jak myślisz czyli jest to odległość od środka osi do środka osi.

..dzięki dobry człowieku..

#256 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 12 marzec 2017 - 19:12

wpadnij za tydzień to przetestujesz z 10 różnych daiw :P mimowolnie staje się kolekcjonerem...

Nie pozostawiasz mi innego wyjścia ;)

#257 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5215 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2017 - 20:05

Daiwy lubię za bezawaryjny nawój, nowe modele mają jedwabiście gładką pracę. Niestety nowe Shimano nie mają tak ładnej pracy jak kiedyś a nawój choć równiejszy optycznie to jednak nie tak przyjazny wędkarzowi i sznurkom. Nigdy nie byłem zwolennikiem kołowtotków od Daiwy i nie lubię, poza nielicznymi wyjątkami, wcześniejszych modeli ale nowe zdecydowanie biją Shimano.
  • popper lubi to

#258 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 12 marzec 2017 - 20:18

Wywrotowiec :rolleyes:

#259 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 13 marzec 2017 - 08:07

Wszystkim  wielkie  dzięki  za uwagi i spostrzeżenia 

wybór planowany /dokonany Exist 15   2510 RPEH  czyli  hybryda  z body od 3000  ,a  rotor szpula  od 2500   ma  nieco  dłuższe  też  ramię  korby  bo 60 mm zamiast 55 mm  -pewnie  z powodu wyższego  przełożenia .....waga ca 215 g.

wymieni   certatkę  granatową  2500 / 255 g  ,   przewidziana  praca  z kijami  12/14 lbs   z plecionką  sunline 8x 10 lbs .  Ma być z początkiem  kwietnia  ..... :lol:

pozdrawiam

Maciej

• Guzu lubi to

#260 ONLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 13 marzec 2017 - 08:44

Wszystkim  wielkie  dzięki  za uwagi i spostrzeżenia 

wybór planowany /dokonany Exist 15   2510 RPEH  czyli  hybryda  z body od 3000  ,a  rotor szpula  od 2500   ma  nieco  dłuższe  też  ramię  korby  bo 60 mm zamiast 55 mm  -pewnie  z powodu wyższego  przełożenia .....waga ca 215 g.

wymieni   certatkę  granatową  2500 / 255 g  ,   przewidziana  praca  z kijami  12/14 lbs   z plecionką  sunline 8x 10 lbs .  Ma być z początkiem  kwietnia  ..... :lol:

pozdrawiam

Maciej

to granatowa chetnie odkupie ;)
  • guciolucky lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych