Sport na żywo - aktualne lub przyszłe wydarzenia
#8701 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 09:38
Tak uczciwie, to był dla Szpilki mocny przeciwnik, zwłaszcza na tym etapie kariery MMA.
Nie mogę słuchać wyjaśnień Gleby, może dlatego że śledziłem karierę Głowackiego w boksie. Prawie wygrałem, tylko mnie znokautował....
- Rheinangler lubi to
#8702 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 10:00
Pudzian nie był i nigdy nie będzie zawodnikiem MMA. Nie potrafi się bić, miał dosiad i nie wiedział co zrobić, cepami też nie trafiał. Wystarczy, że dostał czysto i od razu miał dosyć. Ani techniki, ani kondycji a już na pewno charakteru. Michał choć już nie ma szybkości to jednak charakter ma ogromny i jest prawdziwym fighterem bez względu na wynik starcia.
Jeszcze przypomnę walkę Pudziana z Mamedem, ludzie pisali, że ustawka teraz chyba nikt wątpliwości nie ma co mógłby Mamed zrobić Mariuszowi gdyby ten nie klepał...
Użytkownik guciolucky edytował ten post 04 czerwiec 2023 - 10:03
- Sławek77, Rheinangler i korol lubią to
#8703 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 10:11
Wydaje mi sie, ze to "trzymanie kciukow" za Pudziana i kibicowaie mu, bardziej mialo podloze narracji negatywnej w stosunku do Szpilki.
W ogolnym odbiorze to bylo starcie synonimow w ktorym Pudzian mial pozytywny PR jako tytyan pracy, silacz nad silacze, tradycyjnie polski (bigos i ciasto z prodiza itd) a nawet, w stosunku do Szpili jaki sie zakonotowal w publicznym przekazie ,- skromny czlowiek...
Szpilka natomiast wychodzil do tego starcia z negatynym bagazem swoich bunczucznych tekstow znanych z bokserskich walk, ktore im bardziej jechaly po bandzie tym bardziej potem (po porazkach) stawialy go swietle zadufanego w sobie kretynka, opirajacego sie na wieziennej tozsamosci, majacego wieksza gebe niz wlasne umiejetnosci.
Tak nakrecone emocje, szczegolnie w odbiorze laikow nie mogly sie inaczej przekladac na "oczekiwanie" jakie dalo sie przed walka wyraznie odczuc.
Na boksie sie nie znam, ale na walce w parterze tak i to co Pudzian pokazal a raczej czego nie pokazal w parterze nie bylo wynikiem obrony Szpilki a raczej slabego przegladu mozliwosci i stereotypowego fizolskiego ich zagospodarowania.
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 04 czerwiec 2023 - 11:08
- coma i korol lubią to
#8704 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 12:45
Jeszcze co do Pudziana, wygląda jakby miał mniej siły i wytrzymałości. Zestarzal się, jakby nie patrzeć, to jednak w parterze powinien mieć przewagę i conajmniej przeleżeć Szpilke. Nikt nie mówi, że jest w tym mistrzem, ale swoje przewalczyl, doświadczenie większe. Nie ma kondycji na pełen dystans.
Co do walki Mariusza z Mamedem, nigdy nie powinno do niej dojść. Zbyt duża różnica umiejętności. Nie lubię takich zestawień.
PS
Jeszcze się cieszę z wygranej Glowki.
- Rheinangler i coma lubią to
#8705 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 13:07
Uwierz, Pudzian nigdy nie umiał się bić, on lubił "łapać i rzucać..." Główki nie da się nie lubić, spokojny, uśmiechnięty, fajnie wyszło. Ogólnie bardzo udane wydarzenie, szkoda, że nie wyszło z Ziółkowski/Parnasse.
- Rheinangler i korol lubią to
#8706 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 13:25
Mnie sie wydaje, ze Szpila ma obecnie innych doradcow PR-owych, ktorzy slusznie (pod katem sukcesu-slusznie) doradzili mu zmiane wizerunku medialnego w nowej dla siebie dziedzinie.
Celnosc tego pomyslu jest biznesowo bardzo duza, bo w ten sposob odziela strego-Szpile-boksera od nowego-Szpili-zawodnika MMA. Nie jest juz bokserskim Bad-Boyem a ma zostac pozytywnym-wyciszonym mistrzem walk. Jesli sie mu to uda to publika szybko dorobi do tego ideologie wzrostu-rozwoju i wspanialosci... Obawiam sie jednak, ze w ktoryms momencie "kariery" po ktoryms tam sukcesie, sodowa da znac o sobie i wroci Szpila takim jakim jest. Takie jest moje, negatywne, widzenie tej przemiany medialnej (rozance na szyi, opowiadanie o wspanialym ksiedzu, przemianie duchowej, wyzwoleniu itp...) to trafia doskonale w statystycznego polskiego odbiorce.
Co do sily ciosow Pudziana Piotrze to odpowiedz na to zagadnienie lezy w biomechanice i metodyce treningowej. W treningu silowym (trojboj silowy, strongmann itp) na wysokim poziomie, bloki trenigow explozywnych (budowania sily eksplozywnej i wytrzymalosci silowej) sa jedynie czescia okresu hipertroficznego i w makro-cyklu rzadko przekraczaja okresy 6-8 tygodniowe, gdyz dla uzyskania koniecznych adaptacji jest to wystarczajace. Nigdy nie sa one elementem periodyzacji dlugoterminowej. W sportach walki, eksplozywna sila jest praktycznie stalym elementem treningow, dlatego tez adaptacje sa inne.
Nic nie ujmujac zapewne tytanicznemu wysilkowi Pudziana w stawaniu sie zawodnikiem MMA, mam nieodparte wrazenie (pomijajac aspekty: finansowe, zdrowotne etc) ze wyspecjalizowny i doprowadzony do najwyzszego pulapu w okreslonej ekspresji sily organizm nie jest w stanie sie przebudowac/przeistoczyc w prawie biegunowo odmienny stan i osiagnac podobny pulap co w pierwotnym ksztaltowaniu. To co osiagnal Pudzian jest moim zdaniem maksimum, albo blisko maksimum tego co mozna wykonujac tak duza wolte,- Szacun!
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 04 czerwiec 2023 - 13:31
- guciolucky, witeg i korol lubią to
#8707 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 14:26
PS
Trenera Mirka, który rozpropagował w wywiadach "lapac i rzucac" bardzo pozytywnie wspominam z gwardii. Super, że wygrał swoją najważniejsza walkę.
#8708 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2023 - 14:57
A ja sobie obejrzałem siatkówkę plażową w wykonaniu Pań... Wrażenia estetyczne nieporównywalne!
- Artech, Biesan i Rheinangler lubią to
#8709 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2023 - 04:57
To w przyszłym tygodniu rezerwuj czas na siatkówkę halową pań, jak nic się nie posypie to będą wrażenia nie tylko estetyczne. W pierwszej turze Ligi Narodów naprawdę dawały radę, rozkręcając się z meczu na mecz.
Lavarini kojarzy mi się z Papą Smerfem, może kolor brody i skóry może nie ten, ale sposób bycia jego i wianuszka siatkarek wokół niego...
- doktorek lubi to
#8710 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2023 - 06:05
#8711 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2023 - 07:54
#8712 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2023 - 08:21
Zdziwiłbym się.
Zostanie Haaland w dużo mocniejszym MC oraz Mbappe w PSG.
Na sukces w LM Barcelona za słaba. Lewy jest już post prime. Nie da rady.
Użytkownik korol edytował ten post 05 czerwiec 2023 - 08:24
#8713 ONLINE
Napisano 05 czerwiec 2023 - 09:01
- korol lubi to
#8714 ONLINE
Napisano 07 czerwiec 2023 - 14:39
- Fatso, BOB i chlodnica lubią to
#8715 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2023 - 16:00
Z dużą rezerwą podchodzę do tych (oby) dwóch spotkań. Iga jest nierówna i jakby brakowało jej mocy
#8716 ONLINE
Napisano 07 czerwiec 2023 - 20:39
#8717 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2023 - 17:28
- doktorek, kostom63, BOB i 1 inna osoba lubią to
#8718 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2023 - 18:30
#8719 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2023 - 19:59
Teraz też wytrzymała!
#8720 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2023 - 20:02