MarcinW, on 21 Jun 2018 - 08:02, said:
Już od kwietnia pływam w neoprenach Caperlan 3mm z Decathlonu. Jak woda miała ok 5st C pod spód założyłem kalesony, grubsze spodnie dresowe do tego dwie pary skarpet (grubych). Komfort jest, nie mniej trzeba pływać, po dwóch godzinach zaczyna być trochę zimno.
Ja pierdziu, ale kolega wydelikacony
Albo tluszcz mnie chroni wtedy - trzeba przytyc! ;P Mi sie zdarza z kra przy brzegu zmagac
plywalem kilka razy przy 0 stopni i lekkiej sniezycy a woda wg echa miala 1 stopien 
hi tower, on 21 Aug 2018 - 07:17, said:
Ja z cieknacych neoprenow obciolem kalosze i używam jako ocieplacz pod zwykle "oddychacze".
Natchnales mnie. Wlasnie zrobilem sobie taki test: kalesony "termiczne" i cieniutkie skarpety ze sztucznego materialu (jakies do biegania) na to "pol pianka/ long-john" z neoprenu 3mm (nie wiem jak to nazwac pianka z nogawkami, ale bez rekawow) na stopy dodatkowo grube "stopki" z filcu (ew grube skarpety) na to buty nurkowe z 5mm pianki i oddychajace spodniobuty. = w stopy powinno byc cieplo (zwlaszcza, ze moje spodniobuty maja stuptuty z neopreu i calkiem gruba skarpete. Nad lydkami mam w ciort miejsca (zawse kupuje spodniobuty tak by wejsc w nie bez problemu w roboczych spodniach snickersa (nie wiem czy w polsce popularne takie z kompletem "zewnetrznych" kieszeni), ktore sa dosyc luzne wiec zajmuja pod spodem duzo miejsca - jak cos bede mial miejsce zalozyc spodnie od dresu czy cos. Jak o tym pomysle to nawet lepszy temat niz neopreny bo ogolna grubosc bedzie podobna, ale powietrze miedzy warstwami doda izolacji. Poczekam do pierwszych przymrozkow z werdyktem, ale na dzien dzisiejszy przestalem szukac neoprenow (te co mam ciekna dopiero po x minutach w wodzie na deszcz i do wodowania lodki w zimie ciagle daja rady).
'mat, on 03 Sept 2018 - 14:22, said:
Taki kompromis chodzi mi po głowie . Co o tym myślicie ? Neopren ma 4mm i w bucie jest polarek wg opisu . Mi całość z neoprenu nie za bardzo pasuje dlatego , że od pasa w górę jestem okrągły i neopren mocno krepuje ruchy , a co za tym idzie utrudnia oddychanie
Nie zamierzam łowić w wodzie zimnej ( jeszcze nie mam ustalonej dolnej granicy ale 5C to zdecydowanie za zimno )
daiwa_hybrid_bootfoot_chest_wader.jpg
jak tak sobie pomyslalem jak ciasno mam w butach z piaki (mam najwieksze dostepne tutaj buty z pianki rozmiar 47 i one wchodza z trudem na moje spiochy z 2 parami skarpet pod spodem do tego jest dosyc ciasno = malo powietrza miedzy warstwami). To moze jednak neopreny z kaloszami + onuce z jakiegos polaru miekkiego to bylby lepszy temat? oczywiscie wtedy tylko i wylacznie pletwy z posta powyzej te najwieksze, ale ciagle bylo by wykonalne. Poczekam do zimy i zobacze co bedzie spodniobuty behr z kaloszami sa u mnie dostepne od reki.