W kwestii wielkości kotwic mam taką obserwację. Szerokość kotwicy ma znaczenie przy przynętach małych oraz smukłych, a także tych, u których potrzebujemy uzyskać silne drobne drgania, jak w przypadku woblerów boleniowych.
Najszersze na rynku to kotwice typu ROUND - Owner ST36, smuklejsze są Gamakatsu 13, gdzieś po środku jest wzór VMC 9649, czy Mustad 5202. Tak się składa, że Round'y są najpopularniejszymi kotwicami spinningowymi w Polsce, co nie oznacza, że są najlepszym wyborem do zbrojenia wszystkich typów woblerów. Typ kotwicy, który poprawia pracę niektórych przynęt to O'Shaugnessy. Niestety w naszym kraju mamy ubogą ofertę, przynajmniej w klasie standard, że tak się wyrażę, bo w przypadku kotwic 3X i mocniejszych jest lepiej. Przy okazji, kotwica 1X O'Shaugnessy będzie bardziej wytrzymała na rozgięcia od Round o mocy 2X.
Kotwicę należy w cudzysłowie brać za chwost, który może ograniczać zdolność do poruszania się woblera. Im wobler dłuższy, tym wyraźniej to widać. Dotyczy to też niektórych woblerów płaskich i wysokich. Pękate baryłki, które dodatkowo mają spore stery, mogą być przeciążane bez szkody dla ich pracy, przynajmniej ludzkie oko tego nie zauważy. Wszelkie agresywne woblery o pracy X lub V, praktycznie nie zmienią pracy jeśli damy większą kotwicę na brzuch. Szczególnie dotyczy to tych woblerów, w których nie ma balastu, albo tych gdzie balast znajduje się po obu stronach oczka do kotwicy. Przynęty o drobnej pracy ogonowej zostaną "zabite" przez zwiększenie tylnej kotwicy lub zwiększenie masy, gdy wybieramy kotwicę mocniejszą.
Natomiast trollingowym łowcom sumów chcę zwrócić uwagę na haki, które są opracowane pod woblery przez VMC model 7266. Tuńczyki nie są chyba wiele słabsze od sumów, więc może warto je sprawdzić. Nie mam pod ręką wagi żeby zważyć te haki, a VMC nie dba o taki drobiazg. Jednak myślę, że w porównaniu z kotwicą będą dwa razy lżejsze, a przy okazji będą stawiały dwa razy mniejszy opór. W haki te zbrojona jest fabrycznie Rapala XXX Rap Cast 12.
Jeśli ST66 nr.1 waży 2,22g, a powiedzmy oryginalne kotwice przy woblerze ważą podobnie jak ST36 w tym samym rozmiarze, czyli 1,31g. To wypróbowanie haków 7266 ma sens.
Edit: Na zdjęciu hak 5/0 obok kotwicy 1/0 o mocy 4X, czyli takiej jak Owner ST66. Szerokość łuku haka odpowiada rozstawowi kotwicy, chociaż optycznie hak wydaje się szerszy. Grubość drutu praktycznie taka sama.
IMG_0575.JPG 435,37 KB
5 Ilość pobrań
Użytkownik joker edytował ten post 19 wrzesień 2015 - 17:43