#341 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 12:54
#342 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 16:41
"Kij to CD XLS 2,75m 15lb, dzięki w takim razie oddam gdzieś do pracowni niech ratują mi XLSa bo kij jest mega fajny i szkoda by było."
Pytanie tylko co go złamało bo na pewno nie Ty przy zarzucie.
#343 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 16:48
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
#344 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 17:00
Oczywiście pod warunkiem że właściciel mowi prawdę o zdarzeniu.
Rozumiem że przy bardzo mocnym ugięciu korek (rekojesc) się podda a drewno nie wiec w tym miejscu może wystąpić "gilotyna". Ale czy tak się zdarzyło nie potrafię powiedzieć nie znając ani grubości ścianek blanku, ani sposobu jaki osadzony był uchwyt kołowrotka.
#345 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 21:34
#346 OFFLINE
Napisano 17 październik 2020 - 21:41
#347 ONLINE
Napisano 18 październik 2020 - 07:25
................ chciałbym uniknąć kolejnej takiej historii i szukam przyczyny czy to ja popełniłem błąd czy może kij był ...................
Z reguły, wszyscy dbamy o wędziska ale zdarzyć się mogą przypadki, gdzie rękojeść zostanie potraktowana źle/niewałaściwie, bo przecież w podświadomości tkwi przekonanie, że korek/pianka, uchwyt, arbory itd. zabezpieczają solidnie sam blank.
#348 OFFLINE
Napisano 18 październik 2020 - 07:43
Jeżeli np. trzymając poniżej uchwytu próbowałeś ugiąć (choćby przypadkowo na zaczepie) tak blank że zaczął się uginać na sztywnym drewnianym insercje to w tym miejscu na pewno się nie ugnie. Ale wtedy już nastąpiłoby ścięcie czyli uszkodzenie.
Inna rzecz, przy dokręcaniu na siłę kołowrotka dolną nakrętką można też ukręcić blank trzymając za fore grip. Tego nie wiem bo nie wiem jak każdy indywidualnie to robi.
Widzę że pomiędzy korkiem a blankiem jest trochę luzu i dosyć dużo żywicy, chyba że fotka oszukuje. Może to było przyczyną. Nie wiem na jakiej żywicy wklejane, jeżeli nie epoxy a np. poli to mogło w bardzo dużym stopniu przyczynić się do takiego przesztywnienia. Żywica poli raz że przy twardnieniu oddaje bardzo wysoką temperaturę, dwa jest tak sztywna i "ostra" na krawędziach jak szkło.
Trudno powiedzieć. Skałek może coś przyuważy mając to w rękach. Może jakaś skaza na blanku. Coś tam widać w przekroju ale z fotek nie można oceniać.
Nic na pewno nie wymyślę. Grunt żeby naprawić i żeby działał. Naprawiać na pewno się da.
Powodzenia i oby nigdy więcej takich wędkarskich wypadków.
#349 OFFLINE
Napisano 18 październik 2020 - 17:37
#350 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2021 - 11:55
Nie zawracał bym sobie głowy,ale wędke dostałem jako prezent a kosztowała ok 850zł( Major craft skyroad, SKR-S782AJI, 0.6-10g, line2-6lb/ 0.3-0.8PE).
#351 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2021 - 20:57
Pękł środkowy element. Obciąłem uszkodzone poszarpane końcówki, przetarłem papierkiem. Mam podobny element z innej wedki i chyba nadałby się na "wstawkę". Tylko czy tak się to robi?
Jesli złączę oba elementy do siebie na zero to stracę 3cm na długości elementu. Łącząc jak na zdjęciach wszystkie trzy składowe elementy wedki będą tej samej długości. W tym układzie wstawka siedzi dość ciasno, nie ma luzów.
Myślę czy górną część wstawki lekko skrócić wówczas wędka będzie lepiej pracować. Elementy planuję skleić kropelką lub klejem dwuskładnikowym. Miejsce zaznaczone srebrnym markerem owinąłbym nicią kilka razy aby wyrównać poziom i wzmocnię lakierem.
Tyle teorii. A jak Wy myślicie, jak można to zrobić lepiej?
Załączone pliki
#352 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 09:24
Nicią musisz owinąć łączone elementy elementy inaczej na pewno pęknie na którejś części, zgrubienia nie unikniesz. Do klejenia użyj kleju epoksydowego na bazie żywicy, którego użyjesz również do zabezpieczenia nici, lakierem nie uzyskasz dobrego efektu wizualnego.
#353 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 12:13
Myślę , że trzeba skrócić wstawkę tak aby po 10 cm z każdej strony było do wklejenia. Wtedy nie będzie aż tak dużego przesztywnienia , a wytrzymałość swoją i tak uzyskasz.
Co do zgrubień ... i tak ich nie wyrównasz na " gładko", ponieważ należy jeszcze zabezpieczyć brzegi elementów obciętych po złamaniu dla ich wzmocnienia ...
... a jak się uda zabieg, to tylko modlić się , żeby nie było mikropęknięć - inaczej "cała para pójdzie w gwizdek" ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 04 kwiecień 2021 - 12:14
#354 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 13:36
Napisz co to za patyk. Łatwiej czasami dokupić używkę lub oryginał z serwisu i przełożyć jedynie przelotki.
#355 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 21:43
Można kupić cały środkowy element ale to ponad 400zł.
Ok czyli lepiej złączyć na styk i miejsce łączenia owinąć nicią w obie strony. Całość skleić i zalać żywicą.
#356 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2021 - 15:12
Nie wiem czy dasz radę dopasować teraz na styk. Poza tym skład będzie krótszy. No i teraz będziesz maił w dwóch miejscach rysy (czyli znak w miejscu łączeń). Owinąć z zewnątrz musisz jako wzmocnienie. Najlepiej byłoby rowingiem węglowym.
Normalnie zakładka to długość od 6-8 razy grubość w miejscu złamania. Jeżeli dla przykładu masz blank w miejscu złamania o średnicy 8mm to zakładki w jeden i w drugi element to min długość ok 4-5cm. Czyli cały ten trzpień który wsadzasz w środek powinien mieć ok 10cm długości.
Wklejasz ten trzpień na elastycznej żywicy epoksydowej, później wzmacniasz z góry owijką wyjeżdżając poza złącze i masz naprawione. Oczywiście nie jest to jak nowy kij więc i wytrzymałość nie ta, rysy po pracy blanku powstaną w miejscu złącza. Jest to tylko naprawione ale cudów nie oczekuj, ani wizualnych ani wytrzymałościowych. Co nie znaczy że takie kije nie łowią do samego ich czy naszego (właściciela) końca. Łowią i nawet wytrzymują.
Profesjonalnie to powinieneś bez cięcia tych farfocli wkleić tulejkę wewnątrz. Przed wklejenie trzeba zazwyzcaj wzmocnić chwilowo omotką krawędź złącza aby nie pękło przy dopasowywaniu i wklejaniu na ciasno. Następnie owinąć rowingiem i zeszlifować ładnie. Lakierujesz lub wcierasz żywicę (lakier poliuretanowy) w miejsce rowingu. Na końcu przelotka która musiała być zdjęta żeby nie przeszkadzać. Wtedy działa i jest dosyć ładnie, choć przy bardzo mocnym ugięciu (pracy) blanku lakier na rowingu węglowym tez potrafi zrobić się mleczny w miejscu złamania.
Powodzenia.
#357 OFFLINE
Napisano 04 maj 2021 - 18:47
Panowie, złamała mi się górna część wędki
Czy można z czymś zrobić ? ( dodać szczytówkę) Czy muszę dokupić ten 1 element ?
Załączone pliki
#358 OFFLINE
Napisano 04 maj 2021 - 20:27
#359 OFFLINE
Napisano 05 maj 2021 - 04:59
A co to za wędka? Jak się da dokupić to czasem warto ... jak się nie da mozna wkleić szczytowa i łowić dalej ...
Westin W3 finesse crank-t do 30 g
#360 OFFLINE
Napisano 05 maj 2021 - 05:55
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 05 maj 2021 - 05:56
- golsyl lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędka, naprawa
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka pod Okonia z zapasem mocyNapisany przez KipsoN , 25 wrz 2023 wędka |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
Różności wędkarskie →
Cafe jerkbait.pl →
Złamana szczytówka w spinningu.Napisany przez Pstrągal , 11 gru 2020 szczytówka, wędka, złamana wędka i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka do dużych gum i jerkówNapisany przez Pitpno , 02 cze 2020 spinning, gumy, jerk, wędka |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Kij okoniowy 250-300 PLNNapisany przez Jorginto , 09 cze 2019 wędka, okoń, spinning, jig |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych