Hey.
Jako, że jest duże zainteresowanie tymi blankami, a ja swojego Kuzyna już potestowałem, chciałem pierwsze wrażenia opisać- może komuś coś to pomoże w podjęciu decyzji. Kijek to Cousin Fiber Glass Trout 7'9'' 2-6lbs. c.w. 0.9-5g;
Jak pisałem wcześniej nie miałem nigdy szklaka, oprócz muchowego Cult Fiber'a, i trudno mi jest się odnieść do przeszłości ale pierwsze wrażenie jest takie, że wędka w ogóle nie wygląda mi na szkło. Jakbym nie wiedział, myślałbym, że to jakiś grafit IM6, akcja Fast... Pewnie duże znaczenie ma uzbrojenie Pstrągmana- Wojtek zalecał jak najlżejsze, więc jest Torzite po całości. Po rzucie nie ma efektu latającej szczytówki na wszystkie strony, koniec szybko się uspokaja - celność rzutu świetna. Kij jest sprężysty - rzuty spod jajek bez problemu. Tak na marginesie, to czuję się jakbym się powtarzał bo te same argumenty wczoraj podawałem Zbyszkowi @Yglo jak recenzowałem jego robotę (przerobił mi G.Loomisa-mistrzostwo). Ale takich właśnie cech poszukuję w moich kijach pstrągowych. Wracając do Kuzyna, ugięcie ujawnia pochodzenie wędki- pełna "szklana" parabola amortyzacja ryby znakomita.
Co do przynęt- wędka idealna na moje ciurkowe potrzeby. Wahadełka wąskie listki 3-4,5cm waga 2-6g; wąskie woblery 3-5cm, np. Shogun Hunter (szarpać też się da ale może x-fasty grafitowe są lepsze; nie wiem bo nie znam się na modnym pstrągowym twitchingu); gumki typu 5,5cm shadki Phoenixa na czeburaszcze 1g do 4g bez problemu (cięższych nie stosowałem bo na tych potoczkach nie ma tak głębokich miejsc). Co do przynęt <1g np. jakieś mikrojigi nie wiem bo nie mam takich przynęt...
Rear grip Wojtek zrobił króciutki (do połowy przedramienia) co by kijek był manewrowy i dać więcej efektywnej długości - jakoś nie przyzwyczajony jestem do b.krótkich kijów.
Co do ryb... Nie wiem czy kij podołałby silnemu pstrągowi w trudnym miejscu... Wolę nie ryzykować i na takie okazję @Yglo przerobił mi wspomnianego Loomisa. Ale na ryby 50- Kuzyn jest mocny, 30cm pstrąg musi jeszcze sporo urosnąć, żeby dogiąć wędkę do rękojeści.
Ale się rozpisałem... Jak macie pytania to postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam i polecam!
Tomek