Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blanki COUSINS

blank cousins glass pstrąg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
274 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 07 styczeń 2016 - 22:41

Dluzsze czarne serkery przerabialem na przykladzie steelheadowki 8'3 bodajze i 15lb. Ogolnie nie bylo to nic ciekawego moim zdaniem i skutecznie zniechecilo mnie do ryzykowania dluzszego szkla. Wydaje mi sie ze dla szklaka o sporej zbieznosci optimum to 6'6"

Ja nie miałem tak spolaryzowanego układu długości w Seekerach jak Ty  :)

Długasy 9" 17lb super narzedzie :) ale męczący jak cholera... :angry: 8"6' 20lb super :) pod każdym względem :wub:

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 07 styczeń 2016 - 22:42

#62 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2016 - 22:48

Wierzę na słowo ale sprawdzać nie mam ochoty :)

Ten 'classic feel' w opisie katalogu Kuzynów troche mnie niepokoi... moze byc rozczarowanie.

#63 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 08 styczeń 2016 - 07:29

Tym razem ja sprawdzę  ;) rozczarowanie biorę pod uwagę, niestety nie mam innej możliwości sprawdzenia choć u mnie zaczyna się dwa miesiące nieustających wielkich targów wędkarskich nigdzie nie zauważyłem żeby Kuzyni się wystawiali....

Także zwróciłem uwagę na to określenie, które jednak w praktyce może oznaczać wszystko od akcji tupu guma do majtek do (oby) nawiązania do "tradycji" znanej z Seekera o której nie mogą napisać wprost...

Jeśli dzięki tej żywicy o której piszą udało im się pójść w kierunku uzyskania "s-glasowych parametrów" lekkości i balansu a "klasyczne czucie" jest dopiero w holu podobnie jak w s-glasie to wszystko jest w porządku i mogą być fajne blanki.

Swoją drogą wzmianki o ciężarze blanków Kuzynów próżno szukać gdziekolwiek a gdyby były lekkie warto by się tym było pochwalić :rolleyes: ...

Ciężar i brak balansu w dłuższych e-glassowych Seekerach był spowodowany w znacznej mierze tym iż struktura ich e-glassowego włókna przypominała plaster miodu wypełniony boronowym pyłem, co z drugiej strony dawało także niespotykaną wytrzymałość urazową blanków.

Zobaczymy, bo na razie to gdybanie i wędkologia takie 50/50 między życzeniem a rozsądkiem....

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 08 styczeń 2016 - 07:36

#64 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 08 styczeń 2016 - 11:00

Co do wagi, to napisałem bezpośrednio do nich żeby podali mi wagę tych które mnie interesują tj. ESP 702 oraz ESP 730 albo jakąś specyfikację gdzie to jest zawarte. 

Jakby komuś udało się gdzieś doszukać specyfikacji wagi tych blanków to dajcie znać :-) 

#65 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 08 styczeń 2016 - 19:57

Dostałem już maila bezpośrednio od producenta co do wagi tych dwóch blanków:

FSP702- is a 2 piece blank that is rated 4-8#, 1/8-3/8oz, and weighs 1.6oz
FSP730- is a 2 piece blank that is rated 2-6#, 1/32-1/4oz, and weighs 1.6oz also Let me know if you have anymore questions. Thanks, Charlie
  • Rheinangler lubi to

#66 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 08 styczeń 2016 - 20:12

Zapytałem jeszcze o gwarancje na blanki z E-glass w Europie i w Polsce. Jak mi odpisza to sam znać.
  • Rheinangler i SPINKAMION lubią to

#67 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 08 styczeń 2016 - 21:25

Obiecująca ta waga  ;)

• Friko lubi to

#68 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 11 styczeń 2016 - 19:53

@Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję  :rolleyes: na:

FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią  ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 11 styczeń 2016 - 19:55

#69 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 styczeń 2016 - 20:23

@Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję  :rolleyes: na:

FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią  ;)

Dobra wiadomosc :)

To wedki sam zaczynasz tez skladac? :)

• Jozi lubi to

#70 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 11 styczeń 2016 - 20:36

Tak,- przynajmniej chcę spróbować ;)

#71 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1321 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 21:12

Arek, trzymam kciuki!

#72 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 styczeń 2016 - 06:40

Trzymam kciuki za pracownie

#73 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 styczeń 2016 - 22:11

...no i jak doszły blanki czy dalej 'mają być' ?

#74 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 15 styczeń 2016 - 16:38

Mój jeszcze nie  :(

#75 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 20 styczeń 2016 - 15:53

Wiadomość z wczoraj,- paczka jest w drodze tzn opuściła już USA i "jedzie" do BRC  :) pewnie jeszcze z tydzień i jazda  ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 20 styczeń 2016 - 16:27

#76 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 20 styczeń 2016 - 16:23

Ja ostatnio odebrałem od kuriera paczkę po 2 dniach (!!!) od złożenia zamówienia w USA więc możesz mieć niespodziankę ;)

• Rheinangler lubi to

#77 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 28 styczeń 2016 - 19:29

Koledzy, czy coś ruszyło się do przodu w tym temacie? Styczeń za pasem a nikt nic się nie chwali, że są 😜

#78 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 styczeń 2016 - 14:19

Wg. info z dzisiaj blanki są już w PL i w przyszłym tygodniu powinny być już w BRC :-) 

#79 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 29 styczeń 2016 - 17:41

Ja także dostałem info z BRC,-  blanki są na cle. Co prawda przyszły tydzień to początek lutego a nie z "początkiem stycznia" ale z tzw "dostawami" to jak z wizytą informatyka,- 20 razy przekładana a na koniec spóźnienie 3 godziny :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

#80 OFFLINE   tombrajder

tombrajder

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 175 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała
  • Nazwisko:B.

Napisano 07 luty 2016 - 16:47

Hey.

Jako, że jest duże zainteresowanie tymi blankami, a ja swojego Kuzyna już potestowałem, chciałem pierwsze wrażenia opisać- może komuś coś to pomoże w podjęciu decyzji. Kijek to Cousin Fiber Glass Trout 7'9'' 2-6lbs. c.w. 0.9-5g;

Jak pisałem wcześniej nie miałem nigdy szklaka, oprócz muchowego Cult Fiber'a, i trudno mi jest się odnieść do przeszłości ale pierwsze wrażenie jest takie, że wędka w ogóle nie wygląda mi na szkło. Jakbym nie wiedział, myślałbym, że to jakiś grafit IM6, akcja Fast... Pewnie duże znaczenie ma uzbrojenie Pstrągmana- Wojtek zalecał jak najlżejsze, więc jest Torzite po całości. Po rzucie nie ma efektu latającej szczytówki na wszystkie strony, koniec szybko się uspokaja - celność rzutu świetna. Kij jest sprężysty - rzuty spod jajek bez problemu. Tak na marginesie, to czuję się jakbym się powtarzał bo te same argumenty wczoraj podawałem Zbyszkowi @Yglo jak recenzowałem jego robotę (przerobił mi G.Loomisa-mistrzostwo). Ale takich właśnie cech poszukuję w moich kijach pstrągowych. Wracając do Kuzyna, ugięcie ujawnia pochodzenie wędki- pełna "szklana" parabola :) amortyzacja ryby znakomita.

Co do przynęt- wędka idealna na moje ciurkowe potrzeby. Wahadełka wąskie listki 3-4,5cm waga 2-6g; wąskie woblery 3-5cm, np. Shogun Hunter (szarpać też się da ale może x-fasty grafitowe są lepsze; nie wiem bo nie znam się na modnym pstrągowym twitchingu); gumki typu 5,5cm shadki Phoenixa na czeburaszcze 1g do 4g bez problemu (cięższych nie stosowałem bo na tych potoczkach nie ma tak głębokich miejsc). Co do przynęt <1g np. jakieś mikrojigi nie wiem bo nie mam takich przynęt...

Rear grip Wojtek zrobił króciutki (do połowy przedramienia) co by kijek był manewrowy i dać więcej efektywnej długości - jakoś nie przyzwyczajony jestem do b.krótkich kijów.

Co do ryb... Nie wiem czy kij podołałby silnemu pstrągowi w trudnym miejscu... Wolę nie ryzykować i na takie okazję @Yglo przerobił mi wspomnianego Loomisa. Ale na ryby 50- Kuzyn jest mocny, 30cm pstrąg musi jeszcze sporo urosnąć, żeby dogiąć wędkę do rękojeści.

Ale się rozpisałem... Jak macie pytania to postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam i polecam!

Tomek

• Rheinangler i TomekSudety lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, cousins, glass, pstrąg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych