Poprzedni stepik chyba się spodobał, więc dziś przedstawiam Wam instrukcję "krok po kroku" jak wykonać konika polnego, tudzież świerszcza, biorąc pod uwagę jego wielkość mucha bardzo skuteczna na klenie, myślę że warto mieć ją w swoim pudełku.
1. Zaczniemy od wykonania tułowia, który ukręcimy na igle. Z arkuszy pianki wycinamy dwa identyczne paski, zwężające się od jednego końca do drugiego.
2. W szczękach imadła mocujemy igłę i obwiązujemy ją nicią identycznie jak trzonek haka.
3. Paski pianki przykładamy do igły obejmując ją z obu stron, tak aby węższe końce znalazły się na czubku igły i przyłapujemy je nicią.
4. Po wykonaniu kilku obrotów pora przeskoczyć na igłę i w ten sam sposób wykonać kolejne sekcje. Rozchylamy paski pianki i nicią zjeżdżamy na igłę w taki sposób, by zmieściła się ona pomiędzy paskami i nie zahaczyła o piankę.
5. Kilka obrotów do miejsca w którym "zakręcimy" kolejną sekcję i zamykamy. Czynność powtarzamy aż uzyskamy ilość sekcji jaka nas satysfakcjonuje, ja zdecydowałem się na 4.
Kiedy uzyskamy odpowiednią ilość sekcji kończymy pracę na igle węzłem końcowym w rowku ostatniej z nich. Chwytamy palcami za tułów jak najbliżej imadła i powoli zsuwamy z igły.
6. Tułowik gotowy. Aby przygotować go do założenia na hak, ostrym przedmiotem wyrabiamy dziurkę w miejscu uwidocznionym na fotografii.
7. Haczyk w szczękach, nić nawinięta, naciągamy tułowik. Przewlekamy go przez dziurkę i dojeżdżamy do kolanka haczyka, gdzie mocujemy go mocno zaciskając nić wiodącą.
8. Z pozostałego materiału utworzymy kolejną sekcję, tym razem już na trzonku haczyka. Rozchylamy odstające paski, zjeżdżamy nicią na trzonek, po czym zaciskamy je w miejscu gdzie chcemy utworzyć kolejną z sekcji.
9. Wycinamy kolejny pasek pianki, z którego stworzymy resztę tułowia.
Nicią zjeżdżamy na hak..
.. przykładamy wycięty pasek od spodu i przyłapujemy jego koniec do haka. Ja w tym miejscu zmieniam kolejność kolorów, dając zielony, który wcześniej był na górze, na spód owada.
10. Teraz uformujemy skrzydełka konika. W tym celu w resztce materiału odstającej od tułowika ukręconego na igle wycinamy trójkącik..
.. w miejscu gdzie przywiązaliśmy od spodu pasek pianki dowiązujemy od góry haczyka pęczek sierści sarny..
i zamykamy go odstającymi na boki koniuszkami pianki.
11. Na tym etapie pracy wycinamy kolejny pasek pianki i przyłapujemy go w miejscu gdzie wykonaliśmy ostatni ruch.
Nicią zjeżdżamy na trzonek haka i tworzymy sekcję łącząc pasek górny z dolnym.
12. Odstającą część górnego paska odciągamy do tyłu w sposób przedstawiony na zdjęciu..
.. i zaciskamy kilkoma pętlami.
13. Pora na odnóża konika. W tej wersji wykonałem je ze stosin pawiego pióra, gdyż nie miałem specjalnie do tego przeznaczonych nóżek Pojedyncze odnóże zrobiłem z dwóch stosin, robiąc pętelkę mniej więcej na środku ich długości.
Nicią przeskakujemy pod daszkiem do poprzedniej sekcji..
.. i przywiązujemy odnóża z obu stron muchy.
Na koniec tej sekcji łapiemy odstający daszek.
14. Coraz bardziej zbliżamy się do końca. Wracamy nicią do głowy owada robiąc przeskok na materiale w ten sposób:
Po raz kolejny bierzemy ostry przedmiot ( w moim przypadku nożyczki ) i wyrabiamy dziurkę w dolnym pasku na wysokości oczka haka, tak, aby przeszło ono przez powstały otwór.
Pasek naciągamy na dolną warstwę główki..
.. i zaciskamy kolejnymi pętlami. W tym miejscu pora zakończyć pracę na etapie imadełka, chwytamy więc finisher w dłoń i wykonujemy węzeł końcowy.
Polecam wzmocnić kropelką kleju szybkoschnącego miejsce w którym zakończyliśmy pracę, sekcję gdzie przywiązane są odnóża oraz kolanko haczyka gdzie dowiązany jest tułowik z igły.
Pozostaje estetyka Ten element to kwestia Waszych upodobań; ja przycinam daszki w kształty trapezu:
przycinam odnóża:
kapką czarnego lakieru wykonuję oczy i inne maskowania
No i proszę, konik polny gotowy
Z pozdrowieniem, Michał Pawłowski