Zrób rowki pomiędzy gniazdami teraz powietrze skacze ci między gniazdami i stąd pewnie te wklęśnięcia.możesz mieć lekki problem bo widzę że płetwa jest blisko kolejnego brzucha.
ok ale najpierw te wloty zmodyfikuje, później odpowietrzniki.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 grudzień 2018 - 21:25
Zrób rowki pomiędzy gniazdami teraz powietrze skacze ci między gniazdami i stąd pewnie te wklęśnięcia.możesz mieć lekki problem bo widzę że płetwa jest blisko kolejnego brzucha.
ok ale najpierw te wloty zmodyfikuje, później odpowietrzniki.
Napisano 17 grudzień 2018 - 21:25
Napisano 17 grudzień 2018 - 21:26
Ze zbiorniczkami nie będzie większych problemów, Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy. Jutro dalsza część testów.
Użytkownik drozdo edytował ten post 17 grudzień 2018 - 21:27
Napisano 17 grudzień 2018 - 21:32
Odpowietrzniki nie mają żadnego znaczenia...to znaczy mają,bo im jest ich więcej ,tym mniejsza szansa na niedolewki.
Napisano 17 grudzień 2018 - 21:40
Napisano 17 grudzień 2018 - 22:56
Napisano 17 grudzień 2018 - 22:56
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w temacie odlewania plastisolu, co jest przyczyną wgłębień przy odlewaniu w formach aluminiowych ? Poniżej kilka fotek. Czy problemem jest forma czy sposób odlewania ? Wstrzykiwałem plastisol (z modelarni) w różnych temperaturach i nic nie pomogło, wstrzykuje strzykawką raz szybciej, raz wolniej i dalej to samo :/
Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak, miał ktoś podobny problem ??
kilka fotek
Wszystkie wskazówki mile widziane
Dzięki za pomoc
Zanim zaczniesz modyfikować formę podczas odlewania potrzymaj jeszcze przez jakiś czas strzykawkę w formie. Potrzebne jest niewielkie ciśnienie aby podczas stygnięcia plastisolu uzupełnić te widoczne w odlewach wgłębienia. Im większa guma tym dłużej to trwa. Przy tej wielkości to pewnie koło 30-50 sek. Po tym jak forma się nagrzeje czas będzie jeszcze dłuższy.
Ja bym wyfrezował jeszcze wloty do form do minimum (ktoś napisał wcześniej).
Napisano 20 grudzień 2018 - 17:03
Użytkownik cyprys19 edytował ten post 20 grudzień 2018 - 17:05
Napisano 20 grudzień 2018 - 17:22
Napisano 28 grudzień 2018 - 21:46
ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny polecenia
Napisano 29 grudzień 2018 - 08:20
ja nikomu pod gorke nie robie niech zarabia milony a nawet miliardy tegu mu rzycze , tylko jak cos czarne to nie bede pisal ze biale ,farby lakiery s dostepne na https://www.brightbaits.com/ zreszta z tego co wiem to te farby bedea niebawem dostepne w modelarni ,i polecam najlepsze farby do malowania gumek aerogrfem nie sprawdza sie niesteyy przy clerze i k5 bo zbyt mocno ten produkt sie poci ale przy plastisolu z brightbait te farby dzialaja ze nie idzie ich zedrzec chociarz tegoz modelarni tez trzyma sie dosyc mocno tak wiec produkt godny polecenia
Po nowym roku coś z farb zamówię u nich to po testuję ciekaw jestem jaka będzie różnica cenowa w modelarni?
Napisano 29 grudzień 2018 - 13:02
Napisano 29 grudzień 2018 - 15:41
Jeśli chodzi o naturalny ogon to dobrym materiałem jest poliwęglan.
Napisano 29 grudzień 2018 - 16:26
Napisano 29 grudzień 2018 - 16:38
Nie bardzo rozumiem!
Przecież odlew ma ogon...!
A z czego robisz kopytko? Z tego samego kawałka materiału zrób przedłużenie ogona.
Napisano 29 grudzień 2018 - 17:47
Napisano 29 grudzień 2018 - 17:55
Dla mnie ma za krótki ogon, chciał bym wydłużyć go o np 2 cm, odlew ryby jest z żywicy, chce dołożyć kopyto plus kawałek ogonu tak żeby nie było widoczne przejście po zrobieniu formy i odlaniu gumy, zrobienie modelu z drewna to nie problem bo wszystko mogę zaprojektować wcześniej, a do odbitki z żywej ryby muszę już coś przymocować
Kombinuj, czyli kompiluj.
Zrób sobie dwa odlewy, porozcinaj i posklejaj tak, by uzyskać satysfakcjonujący Cię efekt.
Napisano 02 styczeń 2019 - 11:36
Napisano 05 styczeń 2019 - 20:13
Panowie, czy ten barwnik nada się do plastisolu? chodzi mi o transparentność , czy po prostu dawać minimalne ilości barwnika w płynie ?
http://www.modelarni...ansparentne?p=2
Napisano 05 styczeń 2019 - 20:28
Zapytaj w modelarni.
Ten jest dedykowany do żywic,ale kto wie, może osiągniesz niepowtarzalne kolory.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych