Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Materiały do odlewania przynęt gumowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2516 odpowiedzi w tym temacie

#1581 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 01 marzec 2017 - 17:56

Z zapachami zatopionymi w plastisolu z modelarni jest tak, że jak guma się poci to razem z zapachem. Tak więc dla jednych nie dogodność ala innych atut.

Atraktor wlewam też do woreczka i z czasem wsiąka w gumy i też się trzyma, ale wiadomo, że jak się ją wykąpie to nie zawsze tafia do tego woreczka tylko do pudła.

wiesz co, ja stosowałem taki olej rybny dla karpiarzy. wszedłem do sklepu i po prostu powiedziałem, że chcę coś co będzie najtrwalsze i będzie "waliło". I powiem Tobie szczerze, że zapach dalej jest po kilku łowieniach, a jak włożyłem to do pudełka z innymi gumami bez aromatu, to zaryzykuje stwierdzenie, że zapach nawet się rozszedł po pudełku.. Na pewno moim zdaniem jest trwalszy od takich kajtków. 

Użytkownik Bartas93 edytował ten post 01 marzec 2017 - 17:57

• GregorS lubi to

#1582 OFFLINE   DAMIR

DAMIR

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1025 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 01 marzec 2017 - 18:32

Darek złej baletnicy to wadzi i rąbek u spudnicy  :D .Jak dla mnie materiał z modelarnia24 jest ok.a to że jakiś tam mniej śmierdzi nie znaczy że jest mniej szkodliwy.Mamy podobne zdanie.

Darku jak dla mnie materiały z Modelarnia24 są ok , ponieważ sam ich używam. Czy plastizole proponowane przez innych forumowiczów są lepsze nie wiem gdyż nie było mi dane ich testować ale na obecną chwilę nie mam takiej potrzeby. Po prostu czasami trzeba się dostosować do produktu i zapewnić sobie bardziej bezpieczne warunki pracy......

Chciałbym tylko jeszcze wspomnieć , że zanim zacząłem przygodę z odlewaniem przeczytałem cały wątek i wiem ile do niego wniosłeś przez te lata. Znalazłem wiele informacji ,które pozwoliły mi od podstaw zapoznać się z tematem. Reszta przyszła z czasem ...... i to nie był łatwy czas. Jednakże nie żałuje i nie uważam go jako stracony. Na wiele pytań odp udzielił mi Tomy ... dzięki Tomku ;) To wszystko co chciałem napisać .

• fish28 lubi to

#1583 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 marzec 2017 - 18:39

Odnośnie zapachów dodawanych do plastisolu kluczowa jest ich baza. Aromaty karpiowe w większości oparte są na bazach alkoholowych wyższego rzędu. Zazwyczaj jest to glikol - w tych tańszych. Ma on temperaturę wrzenia 188 stopni. Nie wiem, do jakich temperatur ogrzewacie plastisol, ale jeżeli do niższych - dodatek aromatu niei odparuje w czasie procesu odlewania. Są inne możliwości - aromaty proszkowe. Skoro topowe przynęty japońskie są z dodatkiem soli, z-man też soli swoje gumy, to nic nie szkodzi, by zastosować aromaty w proszku. TRzeba tylko zbadać proporcję, by nie zmienić właściwości plastisolu.

Odnośnie plastisolu z modelarni, to plastyfikator oparowuje z czasem z gumy(taki jest mój wniosek). Mam gumę z niego, kupioną tu na forum,  leżącą na półce od jesieni i dziś stwierdziłem, że płetwa ogonowa jej się skurczyła ,sam ogon stwardniał Poza tym zawilgocone pudełko powoduje zmętnienie gumy przezroczystej(też mam taki przypadek w swym pudełku).Także jest pole do poprawy dla chłopaków z M24. Jeżeli czytają forum, to fajnie jak wyciągną wnioski i zmodyfikują składniki swych mikstur. Trzeba się doskonalić w każdej dziedzinie, kto nie idzie na przód, ten się cofa.

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 01 marzec 2017 - 18:40

• Hesher lubi to

#1584 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 922 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 01 marzec 2017 - 18:39

Powiem tak.

Cudze chwalicie, własnego nie znacie.

Wszyscy uczepili się plastisolu z Modelarni, tylko jakoś patrząc na gumy robione przez Tommiego, nie widzę żeby był taki ch....y.

Że śmierdzi? A co, myśleliście że będzie pachniał lawendą? Ja używam go już kilka lat i na pewno nie śmierdzi tak jak ten z formywędkarskie i ten co był w sprzedaży na BRC. Być może Ci którzy to piszą, po prostu go przypalają?

Cena? Że jest drogi? To kupcie sobie na formywędkarskie 0,5kg za 62zł niż na Modelarni 1kg za 58zł, zrobicie interes życia.

Że poci się? A no, to akurat mogło by występować w troszkę mniejszym stopniu.

Wezcie również pod uwagę to, że modelarnia24.pl jest jedynym producentem plastisolu w Polsce, i zamiast wspierać polski rynek, zniechęcacie tylko producenta. A z racji że jest producentem, to w zasadzie wiele rzeczy może jeszcze poprawić i udoskonalić.

A ha, i jeszcze jedno.

Zauważyłem że w tym wątku pojawiło się kilku krzykaczy którzy wielce oburzają się na wrzucane fotki gum, i mają pretensje do kilku osób że nie dzielą się wiedzą.

Wszystko co jest potrzebne do zrobienia gumy, jest zawarte w tym wątku, tylko nie każdemu chce się czytać, i jeden z drugim myślą że co kilka postów będą otrzymywać odpowiedż na swoje pytanie. Niestety nie jest tak prosto, czasem trzeba się pomęczyć

Dodam tylko jeszcze to, że ten wątek, od początku, tworzyło, tak na prawdę, kilka osób, a teraz te osoby, między innymi ja, czuję się jak wyrzutek. Jak bym nigdy nikomu nie pomógł i nie doradził, a tak nie jest.

Z jakiego silikonu korzysta Tomy, to nie wiadomo do końca, przynajmniej ja nie wiem. Nie wiem również jaki uzywa Iras. No i pewnie Tomy kupuje w setkach litrów, to i cenę ma wypasioną :) Oni nie piszą też jakich uzywają farb. Chociaż mozliwe, ze Iras sam robi farby. Jak ktos wskoczy na jakiś juz wyzszy poziom, to niechętnie dzieli się wiedzą i specjalnie się temu nie dziwię, bo konkurencja nie śpi. Prawdą jest jednak i to, że jakby wytwórców było 10 000, to i tak znajdą swoich nabywców.

Ja osobiście uważam, ze niemiecki jest lepszy od polskiego. Chociaż wydaje mi się, że niemiecki ma tendencję do pamięci. O belgijskim trudno mi jednoznacznie zawyrokować, zakupiłem wersję salt i jakiś mętny jest po zagrzaniu, ale jeszcze zakupie moze inną wersję. Amerykański rozwarstwia się i bite 1/2 h trzeba mieszać, ale jest wytrzymały. 

Szczerze, to do niedawna myślałem, że silikon, to silikon a tu skucha - na pewno róznią się składem. Sa lepsze i gorsze. Ciekawi mnie, czy można je mieszać ze sobą.

#1585 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 01 marzec 2017 - 18:51

Mieszać można. Mieszałem ukraiński z tym z modelarni i nic się nie dzieje.

Ukraiński z czasem twardnieje i przy obróbce ma dość intensywny zapach w stosunku do polskiego.

Do pociętych starych gum dolewałem polski i jest ok.

Chyba że z czasem coś się zacznie dziać, ale do tego czasu to chyba gdzieś je pourywam ;).

• eRKa lubi to

#1586 OFFLINE   lysy69

lysy69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 611 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Paweł

Napisano 01 marzec 2017 - 21:30

Witam, co do plastisolu z Modelarni mam takie jakieś dziwne wrażenie że jest tam kilka rodzai plastisolu. Dla wybrańców prima sort a dla reszty to  co zostanie. Mam też takie odczucie że ten zwykły plastisol z Modelarni czasem się różni od siebie , tak jak by producent nie trzymał reżimu technologicznego. To są tylko moje odczucia ale mogę się mylić, mam za małe doświadczenia .

#1587 OFFLINE   adashhh

adashhh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 678 postów
  • LokalizacjaPasłęka
  • Imię:Adam

Napisano 01 marzec 2017 - 23:16

Witam, co do plastisolu z Modelarni mam takie jakieś dziwne wrażenie że jest tam kilka rodzai plastisolu. Dla wybrańców prima sort a dla reszty to  co zostanie. Mam też takie odczucie że ten zwykły plastisol z Modelarni czasem się różni od siebie , tak jak by producent nie trzymał reżimu technologicznego. To są tylko moje odczucia ale mogę się mylić, mam za małe doświadczenia .

Coś może być .... kupiłem 3 litry plastisolu pierwszy pocił  się zdecydowanie  mniej niż te z drugiej partii , ale tak jak Ty  ,może mam za małe doświadczenie .

#1588 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 01 marzec 2017 - 23:17

Najpierw może swoją technologię zweryfikuj,ok.? 

#1589 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 01 marzec 2017 - 23:25

Januszu to nie nowosc. Ci Panowie maja taka strategie. Przychodza do Ciebie i oferuja wymiane informacji. Pozniej jak juz wszystko czego potrzebowali wydusza znajomosc sie konczy, nie zawsze milo. Nie byles pierwszy i na pewno nie ostatni.

Ode mnie moge powiedziec ze dziekuje Ci za kazda informacje. W tym sezonie na 100% zaczne przygode z gumami i wszystko jest bardzo pomocne!

Pozdr
M

To chyba masz siebie na myśli,Cały czas prosiłeś o rady a teraz obracasz kota ogonem? Ciąg temat dalej to Ci wywalę te Twoje privy na forum.. 

Użytkownik Tomy edytował ten post 01 marzec 2017 - 23:26

#1590 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 01 marzec 2017 - 23:32

Panowie dajcie spokój..

Zgoda buduje niezgoda rujnuje.

Dziś wszelkie wiadomości stosunkowo łatwo można uzyskać.Raczej bardziej trzeba wiedzieć czego szukać niż gdzie.

I trochę dystansu wskazane...Świat się nie kończy na plastizolu czy żywicach hahahahaha

• Melanzyk i biker1 lubią to

#1591 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 01 marzec 2017 - 23:44

To chyba masz siebie na myśli,Cały czas prosiłeś o rady a teraz obracasz kota ogonem? Ciąg temat dalej to Ci wywalę te Twoje privy na forum.. 

Tomy ale, że co? :) czy ja napisałem o kim mowa? Uderz w stół a nożyce się odezwą :)

Otwórz se browara i ciesz się urlopem :)

Pozdrawiam Ciebie i wszystkich innych tu zaglądających  :ph34r:

M

#1592 OFFLINE   biker1

biker1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1097 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Wolski - http://bikrod.pl

Napisano 02 marzec 2017 - 00:08

Panowie jak chcecie to poproszę o uruchomienie  wątku " Książka skarg i zażaleń "

ten wątek nie jest do takich wpisów.

• eRKa lubi to

#1593 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 06:29

Tomy ale, że co? :) czy ja napisałem o kim mowa? Uderz w stół a nożyce się odezwą :)

Otwórz se browara i ciesz się urlopem :)

Pozdrawiam Ciebie i wszystkich innych tu zaglądających  :ph34r:

M

Ty tu wyjeżdżaj z takimi sucharami.Ta otworzę browca a Ty idź se pobiegaj.Może stąd ten agresor.Lustrzyca?Żadne nożyce.Jedna taka tu została z którą nijak pogodzić się nie idzie.Ciągniesz ten temat ze mną,ciągniesz.Masz z tego frajdę?

Janus też przegina bagietę i tak dla wyjaśnienia.Lakier mam od Irasa i nie ciągnę go za "jęzor" jak to zrobić itd.Po prostu kupuję od niego i wszystko w temacie.Chłopak się napracował nad recepturą a to nie jest takie proste jak tu piszecie.Nie wiem skąd ta liczba mnoga-ważni Panowie.Tobie chciał wysłać bo coś mu tam pomagałeś.Jak dla mnie Twoja pomoc jest zbędna i nie kojarzę żebyś coś tam podpowiedział.Ta...do rzeczy.Chłopaków kierujesz na plastisol z Angli z Belgi.? .Sam jestem ciekaw jaki ten lakier tu stworzycie ale takie próby mam za sobą i nic z tego nie wyszło.Janus wrzuć na luz.Tobie Melanzyk też tego życzę w nerwach człowiek za dużo je i potem złe samopoczucie.  :D Popatrz przez okno słońce wschodzi idzie wiosna-więcej pozytywu Ci życzę.

Użytkownik Tomy edytował ten post 02 marzec 2017 - 17:49

#1594 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 02 marzec 2017 - 06:41

:)

#1595 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 07:00

:)

Ta dokładnie zaj...ście mnie rozbawiłeś.

#1596 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 marzec 2017 - 08:10

Zima, panowie, za chwilę pewnie kłódkę tu powieszą......

#1597 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 08:29

Zima, panowie, za chwilę pewnie kłódkę tu powieszą......

Ta... ;) ja mam na luz.Napisałem co trzeba i wszystko w temacie.Do zaczepek się odniosłem.Ja tam nikomu nie dokuczam ale no bez jaj żebym siedział cicho jak za plecami dzieją się takie śmieszne rzeczy :)

Użytkownik Tomy edytował ten post 02 marzec 2017 - 08:31

#1598 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 922 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 02 marzec 2017 - 09:09

No to pojechałeś po całości.

#1599 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 09:13

No to pojechałeś po całości.

Ty Lego nie "kozakuj" boś sam pytał o to żeby Ci się gumy nie zapadały,radę dostałeś.Melanżyk jak malować a Janus jaką pompę kupić itp. Wszyscy cool jesteście.Zajebiści koledzy ;)

Plasisole z anglii,belgii,niemiec przerabiałem.To jest praktycznie jeden ch...j ale tu jest na miejscu w dobrej cenie,łącznie z pyłami i płynnymi barwnikami,termostabilazoterem itd.

Użytkownik Tomy edytował ten post 02 marzec 2017 - 09:28

• MarcinZ lubi to

#1600 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 02 marzec 2017 - 11:15

Ty Lego nie "kozakuj" boś sam pytał o to żeby Ci się gumy nie zapadały,radę dostałeś.Melanżyk jak malować a Janus jaką pompę kupić itp. Wszyscy cool jesteście.Zajebiści koledzy ;)

Król Julian normalnie. Po co te nerwy i wyrzuty, zwłaszcza że Melanżyk nie napisał twojego nicku w swoim poście.

• Melanzyk i adashhh lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych