Panowie a jak sytuacja z kartami pamięci do takich kamerek ?
Z tego co trochę się orientowałem to mają one bardzo duże znaczenie przy jakości .
Możecie polecić jakieś sprawdzone do trybu 4K.
Do 2k/ 60 fps i 4k/30 fps najlepiej kupić kartę z oznaczeniem class 10 UHS-I (U3). Zazwyczaj na opakowaniach takich kart jest napisane że są dedykowane właśnie do nagrywania w 4k. Podam przykład na zwykłej karcie class 10 miałem problemy z nagrywaniem w wyżej wymienionych rozdzielczościach ponieważ po 50 sek / 1 min, samoczynnie kamerka stopowała nagrywanie. Po zmianie na dedykowaną z oznaczeniem UHS-I (U3) problem zniknął a dodatkowo materiały dużo szybciej przesyłają się na kompa, ale i również nie ma problemu z bitrate materiału.
Osobiście używam takiej i polecam .
http://allegro.pl/sa...6034340940.html
No i co do samej rozdzielczości 4k to jak wyżej trzeba uważać. Bo większość (jak nie wszystkie) kamerki do 600-700 zł, tak naprawdę nie nagrywają w 4k pomimo tego że posiadają taką opcję.
Ja nie mam na czym oglądać materiałów w takiej rozdzielczości , wypadałby mieć odpowiedni monitor z odpowiednią rozdzielczoscią... bo tak na monitorze full hd, jedynie można dostrzec że film nagrany w 4k jest mega ostry.. aczkolwiek samo posiadanie takiej opcji nagrywania w 4k czy to na smatfonie czy na kamerce jest przydatne, bo takie nagrania zawierają dużo więcej szczegółów niż jakbyśmy nagrywali w 2k lub 1080p, przez co po zrenderowaniu do full hd otrzymujemy film z dużo większą ilością szczegółów. Ja np. statyczne sceny nagrywam smatfonem w 4k bo otrzymuję dużo więcej szczegółów przez co obraz po zrenderowaniu do 1080p jest dużo lepszy niż jakbym nagrał surowy materiał w 1080p .
Użytkownik MATIG edytował ten post 26 luty 2017 - 13:37