Racja Kamil, ja na poczatek wzialem dodatkowa Baterie, pasek na glowe no i karte pamieci, potem beda astepny gadzety ☺Ja po zakupie się przekonałem, że teraz to się zaczną... kolejne zakupy a to uchwyt, a to jakieś mocowanie, a to dodatkowe akumulatory, ładowarki, karty pamięci...że nie wspomnę o mocniejszym kompie, żeby później to ogarnąć
Filmiki wędkarskie - wybór kamery
#361 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 15:39
#362 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 16:38
Z Sony będziesz miał gorzej, bo akcesoriów jak na lekarstwo w porównaniu z GP. Komp to podstawa- mój następny cel. Mam już dosyć obróbki przy tnącym się podglądzie a niestety mój PC to minimum jaki musi być do obrabiania filmów HD. Więc kupno nowego GoPro muszę odpuścić bo ważniejsze jest narzędzie do obróbki.
#363 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 18:14
#364 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 19:46
#365 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 20:09
Ja mam starego lapka i3 dual core, jakas karte hd, 4gb Ramu i nie mialem problemu z obrobka w pinaclu 14.
A jakiej rozdzielczości filmy obrabiałeś? Miałem wcześniej podobnego lapka i na Vegasie w 1080p cięło tak, że człowiek się zniechęcał do wszelkiego montarzu.
#366 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 20:20
#367 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 20:39
Za wiele na tego lapka to niestety nie mogę przeznaczyć.
edit.
http://www.mediamark...35572,id-998479
Nada się to już w miarę, patrząc na "bebechy: ? Cudów robił nie będę.
Znalazłem kilka zamienników akcesoriów (od jednego sprzedawcy)
Użytkownik Kamil Z. edytował ten post 15 marzec 2015 - 21:11
- jbk lubi to
#368 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 22:48
1080 i 720 ale nie byla to jakas ostra obrobka czy dlugi film. Krotki 2,5min klip z paroma efektami. Jak dojdzie go pro to sie pobawie i jak bedzie kicha to bedzie trzeba tez cos pomyslec. Nie mam ambicji na oskara, chce sobie pare pamiatkowych klipow robic z udanych wypraw ktore warto zapamietac.
Widocznie mój lapek dogorywał.
Kamil, jak będziesz wybierał sprzęt głównie pod obróbkę video to weź pod uwagę, że w takim wypadku bardzo ważna jest ilość ramu i procesor (im więcej i szybciej tym oczywiście lepiej), karta graficzna ma mniejsze znaczenie (choć są już programy do obróbki video wspierające technologię CUDA i tym samym pozwalające wykorzystać to renderingu moc obliczeniowa karty graficznej, ale to zależy jakiego programu używasz .Zresztą CUDA to chyba tylko do formatu AVCHD nie pamiętam dokładnie)
Dyski najlepiej 7200rpm. (celowo piszę dyski bo najlepiej jest zapisywać materiał na jednym a pliki źródłowe używane do obróbki na drugim)
- Kamil Z. i Predatorhunter lubią to
#369 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2015 - 08:19
#370 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2015 - 09:03
Jak piszesz, "cudów nie będziesz robił" więc do krótkich filmików na zasadzie przytnij-wytnij powinien dać racę.
#371 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2015 - 08:01
Ten notebookt to jest i tak kosmos w porównaniu z tym co ja mam. Tak jak pisz vBartek. RAM i procek. Jak chcesz mieć spokój na jakiś czas to lepiej celować w i7 i więcej Ramu. Ram jest o tyle ważny, że im dłuższe filmy wrzucasz tym dłużej pociągnie bez cięcia się bo pamięć operacyjna łyka film. Ja sobie radzę tak, że jeśli tylko mogę to nagrywam krótkie strzały, powiedzmy przebitki, widoki itd. Jak mam długi materiał to obrabiam najpierw bezstratnym programem do cięcia to co mnie interesuje, zapisuję i dopiero to wrzucam na linię czasu.
Ten notebook do Soniacza raczej Ci wystarczy bo np z GoPro4 miałbyś już problem. Tam są na prawdę duże pliki. Inna sprawa, jeśli się ktoś nie chce bawić w 4k i tym podobne a wystarczy mu powiedzmy obróbka 1080 60fps czyli pewnie to co będziesz robił to znowu nie ma co przesadzać. Ja bym pomyślał nad zewnętrznym dyskiem minimum 1T. Sam zobaczysz jak zaczniesz nagrywać ile tego badziewia jest. Ja mam kamerę od dwóch lat i pewnie za rok będę musiał dokupić kolejny dysk. Ważne, żeby było USB 3.0 bo na 2.0 jest mordęga przy zrzucaniu.
#372 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2015 - 08:29
Testy garnkowe czy chlapanie na katamaranie to wytrzyma nawet torebka.
Wyżej macie test na prawie 40 metrach.
Wielokrotnie opuszczałemna spore głębokości zarówno na słodkiej jak i słonej i nigdy nie weszła woda.
#373 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2015 - 12:36
Ten notebookt to jest i tak kosmos w porównaniu z tym co ja mam. Tak jak pisz vBartek. RAM i procek. Jak chcesz mieć spokój na jakiś czas to lepiej celować w i7 i więcej Ramu. Ram jest o tyle ważny, że im dłuższe filmy wrzucasz tym dłużej pociągnie bez cięcia się bo pamięć operacyjna łyka film. Ja sobie radzę tak, że jeśli tylko mogę to nagrywam krótkie strzały, powiedzmy przebitki, widoki itd. Jak mam długi materiał to obrabiam najpierw bezstratnym programem do cięcia to co mnie interesuje, zapisuję i dopiero to wrzucam na linię czasu.
Ten notebook do Soniacza raczej Ci wystarczy bo np z GoPro4 miałbyś już problem. Tam są na prawdę duże pliki. Inna sprawa, jeśli się ktoś nie chce bawić w 4k i tym podobne a wystarczy mu powiedzmy obróbka 1080 60fps czyli pewnie to co będziesz robił to znowu nie ma co przesadzać. Ja bym pomyślał nad zewnętrznym dyskiem minimum 1T. Sam zobaczysz jak zaczniesz nagrywać ile tego badziewia jest. Ja mam kamerę od dwóch lat i pewnie za rok będę musiał dokupić kolejny dysk. Ważne, żeby było USB 3.0 bo na 2.0 jest mordęga przy zrzucaniu.
Jak patrzę po cenach, to wyżej tego i5 i tak nie podskoczę. Jakbym mógł budżetowo zaszaleć, to inna kwestia. Ale nie będę robił profesjonalnych filmików, to ma być zabawa, więc na tej półce sprzętowej będę musiał poprzestać
@MIGOTKA-
z tego, co czytałem, ten model obudowy Sony zapewnia szczelność konstrukcji tylko do 5m, z racji tego, że posiada otwory na wysokości mikrofonu w kamerce, które są przykryte membraną. Płytkie zanurzenia ma wytrzymywać, a pozwala nagrywać całkiem przyzwoity dźwięk, nawet w zamkniętej kamerce w obudowie.
#374 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2015 - 17:30
wojto-ryba,
dzięki:)
#375 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2015 - 17:38
- Kamil Z. lubi to
#376 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2015 - 08:25
uploadfromtaptalk1427613939183.jpg 63,09 KB 15 Ilość pobrań
#377 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2015 - 13:27
Czy ktoś z kolegów używa Sony AZ1 Mini Action Camera z pilotem ? Przymiarke robię do tego typu , poza tym jestem ciekaw ile w realu trzeba mieć baterii na dzień wędkowania i jak długo trzyma pilot ? W porównaniu teoretycznym do GoPro 2-jki wychodzi mi na to , że conajmniej 4 szt baterii powinno wystarczyć. O pilocie brak informacji w necie ile godzin pociągnie .
sony mini.jpg 25,4 KB 15 Ilość pobrań
#378 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2015 - 09:42
zamiast GoPro polecam budżetowo SJ4000. W cenie 350 zł jest sprzęt (np. Tracer Sj4000), do którego pasują akcesoria do GoPro, filmy robi FullHD 1080 - 30 klatek/s i 720 nawet przy 60 klatkach/s. Jestem w trakcie testowania tego sprzętu, póki co jest dobrze, szeroki kąt 170 stopni daje fajną perspektywę. Umieszczona kamera na szelkach na torsie jest stabilna, do tego łapie to w co skierowana jest wędka, na głowie nie jest to takie proste, bo głową bardziej kręcimy niz tułowiem, szczególnie jeśli w jednej ręce trzymamy wędkę, a drugą kręcimy kołowrotkiem. Plusem jest również nagrywanie w pętli, czyli możliwość uzywania tego jako rejestratora jazdy w samochodzie. Bateria starcza na 1-2 h nagrywania. W komplecie standardowo wodoszczelna obudowa, która wg producenta wystarcza do zanurzenia na 30 metrów.
owo wodoszczelna obudowa, która wg producenta wystarcza do zanurzenia na 30 metrów.
Użytkownik wuran edytował ten post 10 kwiecień 2015 - 09:45
#379 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2015 - 10:02
W SJ4000 coś takiego jak 60 fps nie istnieje. To zwykłe podwajanie klatek. Na zwolnieniach klatkuje dokładnie tak samo, jak zwolnione 30 fps. Wiem, bo używam od roku Poza tym, kamerka jest OK.
- @slider@ lubi to
#380 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2015 - 16:07
zamiast GoPro polecam budżetowo SJ4000. W cenie 350 zł jest sprzęt (np. Tracer Sj4000), do którego pasują akcesoria do GoPro, filmy robi FullHD 1080 - 30 klatek/s i 720 nawet przy 60 klatkach/s. Jestem w trakcie testowania tego sprzętu, póki co jest dobrze, szeroki kąt 170 stopni daje fajną perspektywę. Umieszczona kamera na szelkach na torsie jest stabilna, do tego łapie to w co skierowana jest wędka, na głowie nie jest to takie proste, bo głową bardziej kręcimy niz tułowiem, szczególnie jeśli w jednej ręce trzymamy wędkę, a drugą kręcimy kołowrotkiem. Plusem jest również nagrywanie w pętli, czyli możliwość uzywania tego jako rejestratora jazdy w samochodzie. Bateria starcza na 1-2 h nagrywania. W komplecie standardowo wodoszczelna obudowa, która wg producenta wystarcza do zanurzenia na 30 metrów.
owo wodoszczelna obudowa, która wg producenta wystarcza do zanurzenia na 30 metrów.
Za 330zł na ebayu można kupić SJ6000 która o wiele lepiej radzi sobie z balansem bieli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych